logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta GPU włącza wentylatory na 100%, nawet gdy obciążenie karty wynosi 1%.

sobek56 07 Lut 2023 20:39 3090 8
REKLAMA
  • #1 20427744
    sobek56
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Karta MSI RTX 3070 GAMING TRIO

Karta "pokoparkowa" ;)
    Jestem jej właścicielem od pół roku.
    Problem jaki pojawił się, to nagły start wentylatorów do ich 100% prędkości, nawet gdy karta nie jest obciążona, a jej temperatura wynosi np. 40 stopni C.
    Wentylatory same od siebie nagle startują jak odrzutowiec. Początkowo było tak gdy karta miała ponad 65 stopni, czyli była ponad poziomem Zero Frozr, a czas jej obciążenia wynosił ponad 5 minut, czyli była już nagrzana.
    Teraz to nawet na pulpicie nagły start rakiety ;)

Uszkodzenie kontrolera obrotów ? To tak na chłopski rozum ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20428491
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    MSI Dragon Center ma opcję wymuszenia 200% prędkości wentylatorów na 30 sekund, z opisu dźwięku jako "odrzutowca" wnioskuję, że to jest właśnie 200% mocy, nie 100%, bo taką samą kartę mam u siebie, tyle że nie pokoparkową :P

Proponuję pogrzebać w w/w sofcie i pobawić się ustawieniami, w trybie Performance potrafi mi hałasować nawet przy netflixie, a 100% mocy zapala ok. 65*C.
  • #3 20429656
    sobek56
    Poziom 5  
    Z tym oprogramowaniem MSI, to tak hmmmm średnio.
    Dawno temu miałem GTX 970 i już wtedy były problemy.
    Po zakupie 3070, jakieś pół roku temu, zainstalowałem też MSI DragonCenter, ale żarło mi się to z softem Corsair iCUE. (problemy z RGB)

Dziś zainstalowałem ponownie i ... wygląda to tak, że pokazuje mi dwa FAN, a przecież w sumie są trzy na karcie 8-O
    Do 60-63 stopni C jest spokój, dane podawane sa w miarę logiczne (RPM)
    Gorzej po osiągnięciu 65 stopni C.
    FAN 2 pokazuje dziwne rzeczy no i tak jak pisałem - start odrzutowca gdy temperatura jest na poziomie tych około 60 stopni.

Testowałem we wszystkich trybach. Nawet obniżone taktowanie karty nic nie zmienia.

Jest funkcja Cooler Boost wymuszania 30 sekundowego ręcznego włączenia wentylatorów na MAX, ale to chyba nie ma z tym związku. Zwłaszcza, że przez te ostatnie pół roku takich problemów nie miałem.

Chyba jak nie wymienię tej pasty, to się nie dowiem :/ Tyle, że szkoda mi gwarancji. Kiedyś wysyłałem płytę ASUS na gwarancję. Płyta za jakieś 3000zł. Chłodzenie wodne itd.
    Wróciła w pudełku przypominającym pudełko po pizzy, z kilkoma rysami, co dla fana PC jest nie do zaakceptowania :/ :D

• REKLAMA
  • #4 20429819
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1487
    Wygląda mi to na usterkę wentylatora. Spotkałem się z tym w chłodzeniu procesora. Reagował na sygnał PWM jak chciał, przy ustawieniu np 20% raz miał 500RPM a za chwilę wchodził na 2000.
    Widać że odczyty prędkości są z sufitu. Ale wracając do problemu to przy tej temperaturze nie powinny w ogóle się odzywać. Wymiana pasty raczej nic tutaj nie zmieni bo temperatury są niskie.
  • #5 20429848
    sobek56
    Poziom 5  
    @badboy84 no właśnie ...
    Testuję dziś cały dzień.
    Temperatura na GPU jakieś 45 stopni, a nagle start rakiety.
    Przy tej temperaturze wentylatory nie mają prawa nawet drgnąć. Do 60 stopni ma być cisza.

Idę się rozejrzeć za wentylatorami ... a jak nie to pozostanie reklamacja.

ps. widać czemu oprogramowanie podaje tylko dwa FAN
  • #6 20429857
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1487
    Ale wentylatory powinny stać przy tej temperaturze. Chyba że zasilanie dostają cały czas a regulacja się odbywa tylko przez sygnał PWM, tego nigdy nie sprawdzałem ... Ale pewnie jutro sprawdzę z ciekawości.

Jeżeli masz gwarancję to bym tego nie ruszał. Pytanie czy to gwarancja dystrybutora czy sprzedającego. Żeby je wymienić to trzeba chyba rozebrać kartę bo wtyki są pod chłodzeniem i raczej nie da się ich odłączyć.
    Ja mam 3070 gaming z trio :-)

Obserwowałeś może jak one się zachowują? Czy przy tym nagłym starcie uruchamiają się 1, 2 czy 3 na raz?
    Pokazuje 2 bo 1 jest podłączony osobno a 2 przez rozgałęźnik są spięte razem, przynajmniej tak widziałem w niektórych kartach.
  • REKLAMA
  • #7 20429932
    sobek56
    Poziom 5  
    Startują równocześnie. Pierwszy i drugi licząc od portów, kręcą się szybciej. Prawy wolniej. To tak na oko, po naklejce na środku łopatek.
    Problem z gwarancją, bo karta pokoparkowa. Reklamacja o ile dojdzie do skutku, to przez trzecią rękę, sprzedawcę. Kupiona od drugiej ręki, kopacza kryptowalut.

Z MSI taki problem, że nie da się złożyć reklamacji poprzez stronę www. Tylko przez sprzedawcę.

Wentylatory drogie. Średnio 300zł za komplet.

Zachciało mi się karty po kopaczu :D

Ten start wszystkich wentylatorów równocześnie nie daje mi spokoju ... Może to faktycznie pasta :roll:
  • REKLAMA
  • #8 20430174
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    badboy84 napisał:
    Ale wentylatory powinny stać przy tej temperaturze. Chyba że zasilanie dostają cały czas a regulacja się odbywa tylko przez sygnał PWM, tego nigdy nie sprawdzałem ... Ale pewnie jutro sprawdzę z ciekawości.

Tak, u mnie są ustawione w tryb manual, gdzie do 40*C mam 33% obrotów wentylatora, przy 60*C mam 50% i przy 70 mam 100%.
    Także przy ustawieniu przez PWM będą chodzić tak, jak ustawiłeś.
  • #9 20431308
    sobek56
    Poziom 5  
    Mamy to xD
    Pasty jej brakowało.

Objawy nie do końca takie jak przy CPU, bo zazwyczaj temperatura skacze do 80-90 stopni. Tutaj stawała na około 65 stopniach C i resztę robiły wentylatory.

Pasta nie była zaschnięta, rdzeń dobrze pokryty, ale przypominała coś ... twardszego od plasteliny.
    Termopady w bardzo dobrym stanie. Miękkie i klejące.

Posmarowałem rdzeń pastą Thermal Grizzly, resztki pozostałe po CPU. Nie pamiętam jaki to rodzaj ale przy GPU aż takiej różnicy pewnie nie ma.

Po kilku minutach w Furmarku nie chce przekroczyć 65 stopni.
    Nie ma już startu rakiety xD

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną MSI RTX 3070 GAMING TRIO, która uruchamia wentylatory na 100% prędkości, nawet przy niskim obciążeniu i temperaturze 40°C. Początkowo wentylatory startowały przy 65°C, ale obecnie działają głośno nawet na pulpicie. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie kontrolera obrotów lub problemy z oprogramowaniem MSI Dragon Center, które nieprawidłowo odczytuje prędkości wentylatorów. Po wymianie pasty termoprzewodzącej na Thermal Grizzly, problem został rozwiązany, a temperatura nie przekracza 65°C, co eliminuje nagłe uruchamianie wentylatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA