logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dysk Hitachi - Nowy dysk "terkocze" i zacina się podczas przegrywania

Nortek 26 Lis 2020 17:32 924 21
REKLAMA
  • #1 19071060
    Nortek
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam. Kupiłem dysk z allegro (niby nowy według SMARTu), który zacina się podczas próby przegrywania na niego danych. Transfer Spada do 0B/s i dysk zaczyna bardzo głośno "terkotać". Doprowadza to do zwieszenia się komputera. Gdy podłączałem dysk na przejściówce efekt był ten sam. Sprzedający napisał, że jest ten dysk objęty roczną gwarancją. Póki co kazał mi wysłać SMART z, z którego nic nie wynika. Wysłałem mu więc nagranie jak dysk się zachowuje i "zacina" oraz "terkocze". Co może byc przyczyną tego stanu rzeczy i jak rzetelnie wykazać mu usterkę by zwrócił mi pieniądze jesli dysk faktycznie jest niesprawny (a sądząc po tym nagraniu to raczej jest)?
    Dysk Hitachi - Nowy dysk "terkocze" i zacina się podczas przegrywania

na tym nagraniu dokładnie słychac owe "terkotanie" dysku przy jego zacieciu sie na przegrywaniu danych
  • REKLAMA
  • #2 19071123
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2774
    Jaki zasilacz?
    Nortek napisał:
    jak rzetelnie wykazać mu usterkę by zwrócił mi pieniądze jesli dysk faktycznie jest niesprawny (a sądząc po tym nagraniu to raczej jest)?

Może skan w MHDD wykaże jakieś błędy.
  • #3 19071141
    Nortek
    Poziom 11  
    No co do zasilacza to raczej nie jego wina bo jest stosunkowo nowy i raczej dobry:
    be quiet! Pure Power 11 600W CM

Podłączałem też na przejściówce z innym zasilaczem do tej przejściówki. To samo...

Problem jest taki, że ten dysk nie tyle zwalnia co się kompletnie zacina "terkocząc" , czy istnieje więc ryzyko ,że podczas skanun programem MHDD również skan się "zawiesi"?
  • REKLAMA
  • #4 19071157
    miecho18
    Spec od komputerów
    Nortek napisał:
    czy istnieje więc ryzyko ,że podczas skanun programem MHDD również skan się "zawiesi"?

Istnieje, ale masz inne wyjście? No chyba, że skorzystasz z przysługującego Ci zwrotu towaru w ciągu 14 dni.
  • #5 19071172
    Nortek
    Poziom 11  
    Spróbuje skanu tym programem ale dopiero jutro raczej. Ten dysk chodzi bardzo głośno , coś w nim "terkocze" i "przeskakuje" aż szczerze mówiąc boje się go podłączać.
    jest jeszcze jedna kwestia... na laminacie dysku jest rysa która była od momentu rozpakowania przeze mnie dysku:

Może mieć to jakiś związek? Wydaje mi się , że nie ale elektronikiem nie jestem

Dodano po 9 [minuty]:

"No chyba, że skorzystasz z przysługującego Ci zwrotu towaru w ciągu 14 dni."

Tzn moge tak po prostu odeslac mu dysk i chciec zwrotu pieniedzy mimo iz juz go "uzywalem"?
  • REKLAMA
  • #6 19071203
    miecho18
    Spec od komputerów
    Cytat:
    Klient ma prawo skorzystać z produktu w sposób pozwalający na stwierdzenie jego jakości, cech, sposobu funkcjonowania. Oznacza to, że produkt można rozpakować z oryginalnego opakowania, przymierzyć i sprawdzić jego działanie.

Więc moim zdaniem takowy zwrot Ci przysługuje. Rysa może mieć wpływ jeśli przecięte zostały ścieżki na laminacie.
  • #7 19071307
    Nortek
    Poziom 11  
    Jutro sprobuje ze skanem MHDD. Z tym zwrotem to nie wiem do konca jak sie za to zabrac choc bede musial. Nie wiem ajk zabrac bo ze sprzedajacym nie idzie normalnie porozmawiac.
    Gdy wspomnialem mu o rysie na laminacie to ten na to " a to nie istotne" , wyslalem mu film ten co wyslalem tez tutaj ,co sugeruje ze jest problem z dyskiem , a on po ogledzinach smartu odpisal mi tylko krotko "nie widze w dysku nic niepokojacego"... Znow telefonicznie to mnie zbywa dotychczas. Jutro ponowie próbę po skanie z MHDD

Dodano po 1 [minuty]:

Obawiam sie tylko ze nawet jak przysluguje mi zwrot i ze napsial ze jest roczna gwarancja nie bedzie chcial dobrowolnie odeslac pieniedzy
  • #8 19071350
    miecho18
    Spec od komputerów
    Nortek napisał:
    Obawiam sie tylko ze nawet jak przysluguje mi zwrot i ze napsial ze jest roczna gwarancja nie bedzie chcial dobrowolnie odeslac pieniedzy

Nie będzie miał innego wyjścia. Gdzie zamawiałeś?
  • #9 19071411
    Nortek
    Poziom 11  
    Mogę nawet dać link do aukcji:
    Aukcja
  • #11 19071488
    Nortek
    Poziom 11  
    "Dysk objęty jest rocznym okresem ochrony gwarancyjnej."
    Taki napis widnieje na aukcji wiec chyba ma.

Spróbuje jutro sie z nim dogadac i zrobic ten skan. Jak bedzie mnie zbywal to i tak bede żądać zwrotu i odesle dysk. Bede informowal na bierzaco o postepie sytuacji tu na forum
  • #12 19071516
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Gwarancja sprzedającego to nie to samo co gwarancja producenta. SMART pokazuje że dysk nowy ale to żaden problem wyzerować SMART tak że stary przechodzony dysk będzie miał SMART jak nowy.
    Pozdrawiam Dysk Hitachi - Nowy dysk "terkocze" i zacina się podczas przegrywania
    Żądaj zwrotu kasy i kup nowy dysk a nie okazyjnie.
    Pozdrawiam.
  • #13 19071739
    Nortek
    Poziom 11  
    Patrzcie patrzcie co sie zaczelo dziac przy probie zapisaniu na nim gry 30GB:

Do tego dysk sie przy tym co chwile zawieszal transfer spadal do 0B/s glosno tykal a sam dysk chodzi tak glosno ze sie boje czy nie wybuchnie... Nie moge tez normalnie wylaczyc komputera bo dysk sie zacina na tym "tykaniu" i system nie chce sie wylaczyc wiec musze wylaczac przyciskiem zasilania....

Napisalem do niego, że żądam zwrotu kasy i wyslalem screen z crystala , czekam na odezw od niego
  • #14 19071764
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19071769
    Nortek
    Poziom 11  
    Chyba gosciu faktycznie sobie ten smart wyzerowal i sprzedaje po tanszej cenie te dyski. Bo to fakt ze byl on wyjatkowo tani jak na hitachi 3TB

Dodano po 40 [minuty]:

Takie pytanko, może wiecie : czy to przypadkiem nie oznacza daty produkcji dysku?
  • #16 19071892
    miecho18
    Spec od komputerów
    Nortek napisał:
    czy to przypadkiem nie oznacza daty produkcji dysku?

Nie przypadkiem, a na pewno. ;) To jest właśnie data produkcji.
  • #17 19071956
    Nortek
    Poziom 11  
    Czyli oszust... Ciekawe ile na tym zarabia. Będę informować o przebiegu sytuacji - dobry dokument dla kogoś kto miałby kiedyś podobny problem
  • REKLAMA
  • #18 19075343
    Nortek
    Poziom 11  
    Sprzedawca już nagle przyznał mi racje, że dysk jest uszkodzony i chciał mi go wymienić na inny "nowy" dysk. Oczywiście odmówiłem i zażądałem zwrotu pieniędzy to on na to, że dysk był brany na fakturę więc nie może.

Jest coś takiego , że nie przysługuje mi zwrot jak dysk brałem na firmę?
    Bo coś mi się wydaję , że to co mu zaproponowałem by zrobił korektę faktury i ją przesłał nie powinno go przerosnąć...
  • #19 19075366
    miecho18
    Spec od komputerów
    Zażądaj zwrotu, który Ci przysługuje. Wejdź w moje allegro, zakupy -> kupione, znajdź przedmiot, kliknij "szczegóły" i na dole będziesz miał "zwróć część lub całość zakupu". Klikasz na to, wybierasz powód "towar niezgodny z opisem". Dalej według wskazówek. Sprzedawca musi przyjąć zwrot i oddać całość kwoty wraz z kosztami wysyłki. A co on tam sobie napisze to tym się nie przejmuj.
  • #20 19075503
    Nortek
    Poziom 11  
    Tak zrobiłem tylko zastanawia mnie czy nie ma jakiegoś "haczyka" w regulaminie odnośnie tej faktury. W sumie ciekawe jest to, że mogłem również wybrać opcję zwrotu bez podania przyczyny
  • #21 19085231
    Nortek
    Poziom 11  
    Temat zamykam - zwrocil kase i po problemie :)
  • #22 19085234
    Nortek
    Poziom 11  
    Temat zamykam - zwrocil kase i po problemie :)

Dodano po 36 [sekundy]:

Temat zamykam - zwrocil kase i po problemie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił nowy dysk Hitachi z Allegro, który podczas transferu danych zacina się i wydaje głośne dźwięki "terkoczenia". Problemy z dyskiem prowadzą do zawieszania się komputera. Użytkownik podejrzewa, że sprzedawca mógł wyzerować dane SMART, aby ukryć rzeczywisty stan dysku. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie skanu w programie MHDD oraz skorzystanie z prawa do zwrotu towaru w ciągu 14 dni. Użytkownik ostatecznie zażądał zwrotu pieniędzy, a sprzedawca przyznał, że dysk jest uszkodzony, jednak początkowo odmawiał zwrotu. Po dalszej korespondencji użytkownik otrzymał zwrot pieniędzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA