logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd odczytu danych z czujników DHT11 podpiętych do płytki NodeMCU na pinach D1, D2

lexom 26 Lis 2020 18:15 939 2
REKLAMA
  • #1 19071169
    lexom
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Mam podpięte dwa czujniki do płytki nodeMCU (piny D1, D2).
    Próbuję odczytać wartości z tych czujników niestety pojawia sie błąd odczytu albo wartości są błędne.

Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Ktoś miał podobny problem ?

Kod:
    Kod: Lua

Płytka:
    Kod: Text
  • REKLAMA
  • #2 19222329
    zbylan1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Uporałeś się z problemem ?
    Pytam, bo mam podobny. Wprawdzie dotyczący nie ESP, ale Arduino Mega 2560, ale może da się wyciągnąć jakieś wnioski.
    Mam gotowy spory projekt oparty na Mega 2560, z kilkunastoma różnymi czujnikami, w tym 2-ma DHT11, oba podłączone na kilkunastometrowych, ekranowanych skrętkach. Przez parę miesięcy wszystko hulało, aż nagle przestało. - bez zauważalnego powodu :( . Oba czujniki zamiast rzeczywistych temperatur, pokazują 0 (zero), nie zgłaszając żadnych błędów. Czujniki wymieniłem. Te wymontowane, podpięte bezpośrednio do PCB pracują bez zarzutu. Przewody zostały "przedzwonione", wszystko wydaje się być o.k. (W czasie, gdy wszystko działało, czujniki były odczytywane co 15 sek. Teraz, gdy się wywaliło, zmieniłem to i próbuję je odczytywać także z większym zapasem: naprzemiennie, co 30 sek. każdy - bezskutecznie.
    Masz może jakiś pomysł, bo siedzę nad tym już od tygodnia i "ręce mi opadły".
    Pozdrawiam
    P.S. Zapomniałem o ważnym (być może dla Ciebie):
    Gdy uruchamiałem swój projekt, także napotkałem na błędy checksum error.
    Były one spowodowane tym, że nowsze DHT11 oznaczone jako ASAIR (pojemnościowe), wymagają innych bibliotek niż początkowe dla DHT11 AOSONG (rezystancyjne), a ja zaczynałem swoje próby na AOSONG'ach.
  • #3 19222852
    lexom
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Nie uporałem się z tym problemem.
    Zmieniłem ten czujnik na bme280 i wszystko działa.
    Może ktoś inny z forumowiczów miał podobny problem.
REKLAMA