logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala DCT 12 - jak naprawić brak komunikacji z komputerem?

lukec 14 Paź 2005 19:18 2067 7
REKLAMA
  • #1 1898784
    lukec
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam.
    brak komunikacji z komputerem .podstawiany max 232 i to samo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1898795
    majstercichy
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    witaj.
    kilka wskazówek .
    1. wymień pc817
    2.wymień tranzystory smd w układzie portu r
    3.wymień diody -są to zwykłe 1n4148
    4. w ostateczności podstaw procek

wykonuj po kolei a usterka na pewno ustąpi :-)
    rozumiem że kabel i komputer są ok
  • REKLAMA
  • #3 1899059
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    mam rozumiec ze byla komunikacja i z dnia na dzien ja wcielo czy po byrzy czy jeszcze inna rzecz.....opisz dokladnie a moze zamienione sa konca kabla kabel K500 z opisem DCT ma isc do centrali odwrotnie niebedzie dzialac.....
  • #4 1914689
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    OSCAR2000
    Po przeczytanu posta wyżej ja już też jestem skołowany ale do odważnych świat należy.

ps

Pomoc jak z serwisu więc co my tu robimy ("twarz" w kubeł) :
  • REKLAMA
  • #5 1914927
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    Jack14 napisał:
    OSCAR2000
    Po przeczytanu posta wyżej ja już też jestem skołowany ale do odważnych świat należy.

ps

Pomoc jak z serwisu więc co my tu robimy ("twarz" w kubeł) :
    odpowiedz skierowana do tworcy tego postu......ktory nie okreslil sie dokladnie skad i w jakich warunkach stalo sie ze jest brak komunikacji ..... twoja odpowiedz nic nie wnosi do pomocy w rozwiazaniu tego problemu ....oprucz nabijania postow.....
  • #6 1922082
    Jack14
    Poziom 38  
    Przepraszam OSCAR2000 chodziło mi oczywiście o post powyżej bo idąc tym tokiem rozumowania to ile jeszcze elementów z samego komputera można by wymienić a nie samej centralki.
    Zasada zawsze prosta im więcej informacji zawartych w pytanu tym mniej pytań dodatkowych do adresata a i odpowiedzi sensowniejsze

Pozdrawiam
  • #7 2690223
    kjnowak
    Poziom 11  
    lukec napisał:
    witam.

rzepraszam OSCAR2000 chodziło mi oczywiście o post powyżej bo idąc tym tokiem rozumowania to ile jeszcze elementów z samego komputera można by wymienić a nie samej centralki.
    Zasada zawsze prosta im więcej informacji zawartych w pytanu tym mniej pytań dodatkowych do adresata a i odpowiedzi sensowniejsze

Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

lukec napisał:
    witam.

Dodano po 2 [minuty]:

lukec napisał:
    witam.

mam to samo kabel zrobiony i nic
  • REKLAMA
  • #8 2690438
    Jack14
    Poziom 38  
    Pytanie powinno brzmieć tak:
    zawsze łączyłem się z tą centralką a teraz przestało działać?
    pierwszy raz chcę się z nią połączyć i nie działa?

ps

jeśli pierwszy raz to należy mieć odpowiedni kabelek do podłączenia komputera z centralką ( opisu na teraz nie posiadam rozumiem że Ty go masz )

a może tak jak pisali koledzy wyżej lepiej wymienić od 1 do 4 :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku komunikacji centrali DCT 12 z komputerem, mimo użycia konwertera MAX232. Wskazano kilka kroków diagnostycznych i naprawczych: wymianę optoizolatora PC817, tranzystorów SMD w układzie portu R, diod 1N4148 oraz w ostateczności procesora centrali. Zwrócono uwagę na poprawność kabla połączeniowego, zwłaszcza czy nie są zamienione końce kabla K500, który musi być prawidłowo podłączony do centrali i komputera. Dyskusja podkreśla konieczność dokładnego opisu warunków powstania usterki (czy komunikacja działała wcześniej, czy jest to pierwsze połączenie) oraz posiadania odpowiedniego kabla do komunikacji. Wskazano, że bez szczegółowych informacji trudno jest precyzyjnie zdiagnozować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA