logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytac adres MAC katry po drugiej stronie ??

Talibanczyk 14 Paź 2005 19:59 1448 8
REKLAMA
  • #1 1898901
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam .. mam pytanko:

Czy to jest mozliwe jesli tak to jak mozna odczytac adres MAC karty która jest podpieta po drugiej stronie skretki ???

Z gory dzieki wielkie za podpowiedzi..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1898989
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Tak.

Widziałem taką opcję w routerze w sekcji filtrowania dostępu do sieci po adresie MAC.
    Zawsze mi się pokazują MAC adresy podpiętych kompów i mogę ustalić czy dany MAC wpuścić czy odrzucić.
  • Pomocny post
    #3 1899017
    gwarych
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Bez problemu :D wystarczy jakikolwiek program do zarządzania siecią albo "inne narzędzia" np: taki bardzo prosty - nie wymagający nawet instalacji programik R3x był kiedyś taki projekcik i sporo się pewnie po sieci tego przewala ;) - pozdrawiam i miłej zabawy - zapraszam też na http://www.trzepak.pl/ tam sporo znajdziesz na ten temat a i tu u nas też pewnie już ktoś pytał - 3m się
  • REKLAMA
  • #4 1899108
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Zapinguj cala podsiec , no a jak znasz jego ip to po problemie, a jak znasz chociaz podsiec to po pingu w tablicy arp bedzie MAC ktory odpowiedzial
  • REKLAMA
  • #5 1899120
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    chodzi o to ze ja nic kompletnie nie znam :/ mam kabel ze sciany i tyle :P Co wtedy ???

Dodano po 1 [minuty]:

==>>trocse

Słuchaj a mogłbyś mi po koleji powiedziec jak to mam zrobic .. bo ja zeilony jestem .. jak mam zapingowac calą podsiec .. ping.. [i co wpisac] ??
  • #6 1899231
    gwarych
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Talibanczyk napisał:
    chodzi o to ze ja nic kompletnie nie znam :/ mam kabel ze sciany i tyle :P Co wtedy ???

Wtedy R3x i wiesz wszystko - uwaga nawet za dużo ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1900047
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Jełśi nie znasz IP po drugiej stronie to możesz zapuścić jakiś program do przeszukiwania sieci np. Languard Network skaner. Jeśli znasz albo chociaż się domyślasz to zapinguj a jak odpowie to uruchom komendę arp -a to wówczas zobaczysz maca karty.
  • Pomocny post
    #8 1900230
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Polecam programik Lookatlan, do skanowania dowolnych podsieci jak i hostow.
  • #9 1900299
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    dobra dzieki wszystkim !!!!!! pomogliście mi bardzio - jeszcze raz dziekuje :)

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości odczytania adresu MAC karty sieciowej znajdującej się po drugiej stronie kabla skrętki, bez wcześniejszej znajomości adresu IP lub innych danych. Rozwiązania obejmują wykorzystanie funkcji filtrowania adresów MAC w routerach, które wyświetlają podłączone urządzenia, oraz użycie programów do zarządzania siecią i skanowania podsieci, takich jak R3x, Languard Network Scanner czy Lookatlan. Metoda polega na pingowaniu całej podsieci, a następnie sprawdzeniu tabeli ARP (komenda arp -a), co pozwala na identyfikację adresów MAC odpowiadających na zapytania. W przypadku braku jakichkolwiek informacji o sieci, rekomendowane jest użycie narzędzi do automatycznego skanowania i wykrywania urządzeń w sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA