logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytac adres MAC katry po drugiej stronie ??

Talibanczyk 14 Paź 2005 19:59 1457 8
REKLAMA
  • #1 1898901
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam .. mam pytanko:

Czy to jest mozliwe jesli tak to jak mozna odczytac adres MAC karty która jest podpieta po drugiej stronie skretki ???

Z gory dzieki wielkie za podpowiedzi..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1898989
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 61
    Tak.

Widziałem taką opcję w routerze w sekcji filtrowania dostępu do sieci po adresie MAC.
    Zawsze mi się pokazują MAC adresy podpiętych kompów i mogę ustalić czy dany MAC wpuścić czy odrzucić.
  • Pomocny post
    #3 1899017
    gwarych
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Bez problemu :D wystarczy jakikolwiek program do zarządzania siecią albo "inne narzędzia" np: taki bardzo prosty - nie wymagający nawet instalacji programik R3x był kiedyś taki projekcik i sporo się pewnie po sieci tego przewala ;) - pozdrawiam i miłej zabawy - zapraszam też na http://www.trzepak.pl/ tam sporo znajdziesz na ten temat a i tu u nas też pewnie już ktoś pytał - 3m się
  • REKLAMA
  • #4 1899108
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Zapinguj cala podsiec , no a jak znasz jego ip to po problemie, a jak znasz chociaz podsiec to po pingu w tablicy arp bedzie MAC ktory odpowiedzial
  • REKLAMA
  • #5 1899120
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    chodzi o to ze ja nic kompletnie nie znam :/ mam kabel ze sciany i tyle :P Co wtedy ???

Dodano po 1 [minuty]:

==>>trocse

Słuchaj a mogłbyś mi po koleji powiedziec jak to mam zrobic .. bo ja zeilony jestem .. jak mam zapingowac calą podsiec .. ping.. [i co wpisac] ??
  • REKLAMA
  • #6 1899231
    gwarych
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Talibanczyk napisał:
    chodzi o to ze ja nic kompletnie nie znam :/ mam kabel ze sciany i tyle :P Co wtedy ???

Wtedy R3x i wiesz wszystko - uwaga nawet za dużo ;)
  • Pomocny post
    #7 1900047
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Jełśi nie znasz IP po drugiej stronie to możesz zapuścić jakiś program do przeszukiwania sieci np. Languard Network skaner. Jeśli znasz albo chociaż się domyślasz to zapinguj a jak odpowie to uruchom komendę arp -a to wówczas zobaczysz maca karty.
  • Pomocny post
    #8 1900230
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Polecam programik Lookatlan, do skanowania dowolnych podsieci jak i hostow.
  • #9 1900299
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    dobra dzieki wszystkim !!!!!! pomogliście mi bardzio - jeszcze raz dziekuje :)

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości odczytania adresu MAC karty sieciowej znajdującej się po drugiej stronie kabla skrętki, bez wcześniejszej znajomości adresu IP lub innych danych. Rozwiązania obejmują wykorzystanie funkcji filtrowania adresów MAC w routerach, które wyświetlają podłączone urządzenia, oraz użycie programów do zarządzania siecią i skanowania podsieci, takich jak R3x, Languard Network Scanner czy Lookatlan. Metoda polega na pingowaniu całej podsieci, a następnie sprawdzeniu tabeli ARP (komenda arp -a), co pozwala na identyfikację adresów MAC odpowiadających na zapytania. W przypadku braku jakichkolwiek informacji o sieci, rekomendowane jest użycie narzędzi do automatycznego skanowania i wykrywania urządzeń w sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA