logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć komputer po adresie MAC w sieci lokalnej? Czy to możliwe?

dnatime 27 Cze 2006 12:18 9495 11
REKLAMA
  • #1 2767863
    dnatime
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam

Tydzień temu gwizdneli mi kompa.

Zastanawiałem się nad numerem z karty sieciowej zintegrowanej w płycie głównej.
    Jeśli dobrze myślę, złodziej jeśli podłączy komputer w sieci lokalnej będzie musiał iść do aministratora podać adres mac (a w wypadku jeśli amin będzie kumplem złodzieja).

Wolałbym sam przeszukać sieć lokalną. Czy ja mogę ze swojego komputera sprawdzić adresy Mac karty komputerów podłączonych do sieci lokalnej? Jak tak, to jak to się robi?

Jeśli ktoś posiada wiedzę to proszę mi objaśnić jak sprawa wygląda w całym internecie czy tam też mogę szukać komputera po tym numerze??
  • REKLAMA
  • #2 2767870
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6565
    Zależy od budowy sieci - ale Project R3x albo Languard Network Security Scanner.
  • REKLAMA
  • #3 2768869
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Ale takie coś ze skanerem zadziała tylko w sieci lokalnej. Przez internet numery MAC nie są przekazywane.
  • REKLAMA
  • #4 2768926
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6565
    :arrow: Platon:
    Kolega dnatime płytał właśnie o LAN:
    dnatime napisał:
    (...)Czy ja mogę ze swojego komputera sprawdzić adresy Mac karty komputerów podłączonych do sieci lokalnej?(...)
  • #5 2769570
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    tzok - Kolega dnatime płytał również o
    Cytat:

Jeśli ktoś posiada wiedzę to proszę mi objaśnić jak sprawa wygląda w całym internecie czy tam też mogę szukać komputera po tym numerze??
  • #7 2769788
    Chotu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    polecam SOFT PERFECT NETWORK SCANNER - program freeware :)

co do adresu MAC to jesli ktos jest kumaty to sobie go zmieni :) w taki sam sposob jak sie to robi w kartach WiFi
  • #8 2769846
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Sadzisz ze bedzie mu sie chcialo za kazdym razem w SW grzebac aby zmieniac MAC'a? W HW tego nie zrobi poniewaz jak kolega pisal karta jest zintegrowana.
  • REKLAMA
  • #9 2769884
    Chotu
    Poziom 13  
    zawsze mozna wylaczyc ta sieciowke i wlozyc na PCI badz zmodyfikowac w biosie ostatni czlon MAC adresu - tak jest w przypadku plyt glownych z chipsetem nvidii :)
    jest takze mozliwosc przerobki zrzutu z zawartosci biosu i po przerobce zflashowanie nia biosu
  • #10 2769930
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Dajcie chlopakowi choc cien nadziei ;)

Moderowany przez jankolo:

Post nic nie wnosi do dyskusji

• #11 2769936
    Chotu
    Poziom 13  
    niestety nie daje :( chyba ze ten co ukradl jest na tyle glupi by uzywac go w sieci LAN swej 'ofiary' i bedzie dzialac na jego MACu
  • #12 2791926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W sieci lokalnej możliwe jest zidentyfikowanie komputerów po adresach MAC za pomocą narzędzi skanujących, takich jak Project R3x, Languard Network Security Scanner czy Soft Perfect Network Scanner (program freeware). Adres MAC jest widoczny tylko w sieci LAN i nie jest przekazywany przez internet, co uniemożliwia lokalizację komputera po MAC poza lokalną siecią. Adres MAC można zmienić programowo w ustawieniach karty sieciowej, co utrudnia jednoznaczną identyfikację urządzenia. W przypadku kart zintegrowanych na płycie głównej zmiana MAC jest możliwa, ale wymaga ingerencji w BIOS lub fizycznej wymiany karty sieciowej. Złodziej może więc ukryć swój komputer, zmieniając adres MAC, jednak jeśli użyje oryginalnego MAC w sieci LAN, można go wykryć. W praktyce skuteczne jest monitorowanie sieci lokalnej za pomocą skanerów adresów MAC, ale nie ma możliwości śledzenia komputera po MAC w internecie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA