logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Aspire 5742G - Kompatybilność pamięci RAM 8GB, Kingston vs Goodram, oznaczenia C9 vs CL9

debiuklak 28 Lis 2020 11:33 660 7
REKLAMA
  • #1 19074643
    debiuklak
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Mam laptopa Asus Aspire 5742G który posiadał dwie kosci RAM 2G i 1G

Asus Aspire 5742G - Kompatybilność pamięci RAM 8GB, Kingston vs Goodram, oznaczenia C9 vs CL9 Asus Aspire 5742G - Kompatybilność pamięci RAM 8GB, Kingston vs Goodram, oznaczenia C9 vs CL9 Asus Aspire 5742G - Kompatybilność pamięci RAM 8GB, Kingston vs Goodram, oznaczenia C9 vs CL9
    Asus Aspire 5742G - Kompatybilność pamięci RAM 8GB, Kingston vs Goodram, oznaczenia C9 vs CL9

Jaedna z kosci nawaliła 1G została mi 2G ale doczytałem ze moge rozbudowac do 8G itak zrobiłam. Kupiłam kosc 8G wkladam i komp nie odpala.

Dodam ze stare kosci sa Kingston.
    Pytanie ?
    Czy płyta obsługuje 8GB w jednym slocie czy musze to podzielic na 2 sloty po 4GB.
    Czy jak miałem Kingston czy moga byc np Goodram bo cos mi sie obiłao o uszy o dedykowanych Kingston do marki Laptopa.
    Czy jest roznica w kosciach .stare maja oznaczenie C9 a na nowej jest CL9.

Moge dosłac jeszcze wiecej zdjec z programów jakie widac na zdjeciach w razie niescisłości.
    Prosze o odpowiedz bo jak cos to musze odesłac i wymienic kosci ram.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19074653
    debiuklak
    Poziom 6  
    Bródka napisał:
    Podaj oznaczenie kości którą kupiłeś
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19076020
    debiuklak
    Poziom 6  
    krzychupar napisał:
    Według specyfikacji to musisz dać 2x4 GB.

Tak tez myslałem ale zapytam jak rozpoznac ze potrzeba 2x4GB gdzie to widzisz bo na przyszlosc by sie zdało.
    Rozumiem tez ze firma tez nie ma znaczenia.
  • #7 19076348
    debiuklak
    Poziom 6  
    mam nadzieje ze jak beda dwie takie to mi to odpali
    krzychupar napisał:
    Firma nie ma znaczenia i żeby były jednakowe i zgodne ze specyfikacją, którą możesz znaleźć w internecie.

Dzieki za przydatne info.
  • #8 19090798
    debiuklak
    Poziom 6  
    I wszystko na nic.
    Po zakupieniu kolejnych modułów RAM stwierdzam ze im więcej " wiem" ty jestem głupszy. Mianowicie sprawa wyglada tak.
    Moduły RAM firmy GOODRAM DDR3 4GB 1333MHz (PC3 10600) CL9 SODIMM napiecie 1.5V zdj.1
    Częstotliwość szyny pamięci: 1333 MHz
    dane dopełniające: CL.9
    Obsługa XMP: nie
    Opakowanie: BOX
    Opis ogólny: DDR3 GOODRAM 4GB/1333MHz PC3-10600 CL9 512x8 Single Rank
    Opóźnienie: CL 9
    pojemność pamięci: 4096 MB
    wariant pamięci: DDR3
    standard pamięci: DDR3-1333
    wariant pamięci: non-ECC

Po włożeniu jednego modułu Laptop dochodzi do ikony Windowsa i się zawiesza bądź resetuje.
    Byłem z nim u tzw. ja go tak określę, fachowca od komputerów próbował coś zrobić ale niestety nie doszliśmy do żadnych szczegółowych wniosków. jedynie to ze już miał kiedyś podobny przypadek ale nic nie poradził. Jedyna dobra lub zła informacja to tak ze włożyliśmy inne moduły RAM i co ciekawe zadziałały. Z tym ze nie były one takie same jak stare tzn. parametry całkiem inne. nie pamiętam jakiej firmy ale napisze co zapamiętałem.
    DDR3 1600MHz Max. transfer danych 12800 i opóźnienie CL11 co najfajniejsze z literka L znaczy 1.35V.
    W programie CPU-Z zdj.2 stary moduł Kingston który działa na zdjęciu, a różnica była w parametrach.
    Max. Bandwidth : PC3 - 12800(800MHZ) i znacznie się różniły parametry JEDEC#2 do JEDEC#5 były z reguły wyższe ale co najciekawsze pokazywał napięcie 1.5V a specyfikacja modułu mówiła o 1.35V na tych DDR3 1600MHz ...........................

Dzwoniłem do wsparcia technicznego ACER i niestety model nie figuruje już w bazie danych z 2010 roku ,ale miły człowiek próbował mi pomoc. I co powiedział ten model prawdopodobnie ma specyfikacje pod DDR3 częstotliwości 1600MHz PC3 12800 1.35V.

Moje pytania.

Co proponujecie jeszcze sprawdzić by to zadziałało?
    Czy musza być dual bank?
    Czy może mieć wpływ, pojemność czy to jest szybkość, nie wiem ilość kości na module? Chodzi mi ze na starym Kingston 2GB jedna kość z mojego rozumowania ma 128Mb i jest ich 8 na stronę czyli razem 16. Czyli 16x128Mb daje nam 2048Mb = 2GB a nowy moduł 4GB ma 8 kości i idąc tą samą logika wychodzi że to 8x512Mb = 4GB zatem jedna kość to 512Mb.Jakie to ma znaczenie. Dodam zdjęcie starej kości kingston 1GB ona się wyczerpała i nie działa, w lapku jest taka sama lecz 2GB która działa. Znalazłem jeszcze taka specyfikacje na której wzorowałem moją logikę. Wiem ze są tam opisane DDR4 ale daje mi to do myślenia.
    Stary i nowy modół:

Stary Kingston:
    Asus Aspire 5742G - Kompatybilność pamięci RAM 8GB, Kingston vs Goodram, oznaczenia C9 vs CL9 Asus Aspire 5742G - Kompatybilność pamięci RAM 8GB, Kingston vs Goodram, oznaczenia C9 vs CL9 Asus Aspire 5742G - Kompatybilność pamięci RAM 8GB, Kingston vs Goodram, oznaczenia C9 vs CL9

Znalezione w net.:

Mam nadzieje ze nie zanudziłem i znajdzie się ktoś co będzie miał na tyle cierpliwości zęby to przeczytać i zrozumieć o co mi chodzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Asus Aspire 5742G, który miał problemy z pamięcią RAM, zadał pytanie dotyczące kompatybilności modułów RAM. Po usunięciu uszkodzonego modułu 1GB, użytkownik zainstalował nowy moduł 8GB, ale laptop nie uruchomił się. Odpowiedzi wskazały, że płyta główna obsługuje maksymalnie 8GB pamięci w dwóch slotach po 4GB. Użytkownik dowiedział się, że marka pamięci (Kingston vs Goodram) nie ma znaczenia, ale ważne jest, aby moduły były zgodne ze specyfikacją. Po zakupie modułów Goodram 4GB 1333MHz CL9, laptop nadal miał problemy z uruchomieniem, co sugeruje, że mogą występować inne problemy z kompatybilnością lub sprzętem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA