Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.
itemscope itemtype="https://schema.org/QAPage"

świecenie kontrolki od ABS przy opel ZAFIRA

adam23 14 Paź 2005 20:19 47342 58
  • świecenie kontrolki od ABS przy opel ZAFIRA

    #1
    Poziom 9  

    kto mi podpowie co zrobić ?

    - po uruchomieniu pojazdu / nie zawsze / świeci się kontrolka od ABS-u

    proszę o pomoc
    ac175(malpa)wp.pl
    z góry serdecznie dziękuję

    0 29
  • #2
    Poziom 20  

    No to znaczy że sterownik ABS złapał jakąs usterkę.Musisz to zdiagnozować jakimś testerem lub błyskami, bo nie wiem jaki masz pojazd.

    3
  • #3
    Poziom 9  

    PRAWDĘ MÓWIĄC niby komputer pokazuje , że jest ok

    Dodano po 1 [minuty]:

    a jeszcze jedno jesli mogę spytac
    - gdzie szukać tego sterownika , miejsce montazu?

    1
  • #4
    Poziom 25  

    Znając życie to ablo któryś czujnik na kole padł albo masz zawilgocony sterownik i głupka z siebie robi.
    POZDRAWIAM

    1
  • #5
    spec od auto-elektro

    moze czujnik moze pompa moze zawor moze sterownik nic pewnego
    sterownika niema co szukac , kodow blyskowych w tym modelu niema
    podlacz tester (jak masz) lub podjedz do elektryka lub aso i bedzie wszystko jasne.
    daj znac co bylo

    0
  • #6
    Spec od samochodów

    Sterownik jest na pompie ABS.Częsty przypadek łamiący się przewód łączący czujnik z resztą instalacji , niekontaktująca wtyczka przy czujniku koła i niestety padające czujniki (kompletny razem z piastą do wymiany)

    3
  • #7
    Poziom 9  

    jeszcze jedno pytanie .
    - podczas załączenia masy gdy świeci kontrolka ABS-u czy mogę tak sprawdzić bez podłaczania do kompytera , który czujnik jest uszkodzony np. poprzez odłączenie poszczególnego czujnika koła?

    2
  • #8
    spec od auto-elektro

    nic to ci nieda
    szybciej bedzie go podlaczyc pod tester

    1
  • #9
    Poziom 25  

    Jak tak bardzo chcesz bez kompa to sprawdz oporności czujników wszystkie powinny mieć podobną.
    POZDRAWIAM

    0
  • #10
    Spec od samochodów

    Tak jak napisał kolega sprawdż oporność czujników.Rozbierz wtyczkę wchodzącą do sterownika tam dochodzą 4pary jednakowych przewodów.Powinny mieć oporność ok 1-1,5kΩ wartości powinny być zbliżone.Przy pomiarze można poruszać tymi przewodami przy czujnikach(czasami przy podniesionym autku jest OK.a po opuszczeniu sie puszcza).Można jeszcze dogiąć blaszki we wtyczce przy czujniku (potrafią nie kontaktować)

    4
  • #11
    Poziom 9  

    po przeanalizowaniu usterek problem sie skonczył po wymianie ogumoenia
    moze i to miało wpływ?
    pozdrawiam .Adam

    1
  • #12
    Poziom 12  

    Witam.
    Czytam tego posta i mam coś bardzo podobnego.

    Z abs walczę już od dawna.jest tak,że po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłonu po chwilowym testowaniu nie wygasza kontrolek.
    Jest to o tyle dziwne że za np drugim przekręceniem kluczyka je wygasza.Najgorzej sytuacja ma się z rana bo nawet trzeba 6 razy kluczyk przekręcać zanim zgasną.Troszkę to utrudnia życie bo nie lubię jechać z zapalonymi kontrolkami i z odłączonym wtedy układem abs i tc.

    Rok temu też mi tak robił ale z tą różnicą że rzadziej i co jeszcze bardziej dziwne po zmianie kół z lata na zimę problem znikał na np 5 mcy i potem znowu powracał.
    Dwa lata temu sporadycznie się to zdarzało i nie panikowałem..

    Sprawdzałem wczoraj czy układ w ogóle działa - kontrolki zgasły to go potrenowałem - tak działa.Na sypkiej nawierzchni podczas nagłego zahamowania pedał odbija a przy ostrym starcie zapala się migający trójkąt od trakcji czyli wszystko o.k.

    Jak ostatnio problem mi się nasilił to podjechałem do magika i podpiąłem nową piastę abs do wtyczki.Niestety jest ciągle tak samo a piasta był a markowa FAGa to konkretnie mojego auta.Wynika stąd że to nie wina piasty i czujnika.

    Podpinałem też autko do kompa.Ten wskazał na C0035 błąd czujnika abs lewy przód.


    Zastanawiam się też nad akumulatorem.Choć ma on po odstaniu 12,4 V i także tydzień temu go ładowałem.Świeżo naładowany wsadziłem pod maskę lecz problem nie zniknął.Być może musi mieć większe napięcie?

    Gdzie by tu posprawdzać moje autko to opel zafira Z18xe rok 2001.
    Poproszę o sugestie bo mi wygląda na jakiś niestyk chyba????
    HELP!

    3
  • #13
    Poziom 42  

    Jak czytam takie posty, to mnie.......że są tacy klienci i tacy mechanicy niestety


    Tyle, że jestem spokojny o swój warsztat

    Na takie pytania to nawet nie wiem jak odpowiadać.....

    2
  • #14
    Poziom 12  

    Ale o co chodzi autoas?
    Próbuje zlokalizować problem a nie mogę.Może napisz coś co pomoże rozwiązać problem?

    0
  • #15
    Użytkownik usunął konto  
  • #16
    Użytkownik obserwowany

    Lewy przód odpowiada też za sygnał prędkości.
    Więc jak prędkośc wskazuje.?

    2
  • #17
    Poziom 12  

    Jednego nie kumam.
    Dlaczego po włączeniu zapłonu za pierwszym razem już od 2 miesięcy zawsze zapalają się te kontrolki abs i tc oraz dlaczego po ponownym włączeniu zaplonu gasną i jest ok.????najczęściej za drugim razem gasną a jak wyłączę zapłon na kilka minut i włączę to znowu świeca kontrolki.Dziwne jest tez to że po nocy o 7 rano trzeba sie męczyć np 5 lub 6 razy z zapłonem zanim pogasną.

    Błędu prędkości nie zauważyłem-pokazuje w miare dokładnie-sprawdzałem z GPS.Z błędów jest tylko ten C0035 - Radsensor Kreis vorne links offen

    3
  • #18
    Użytkownik obserwowany

    Zobacz sygnał z czujnika na komputerze.

    1
  • #19
    Poziom 12  

    W czasie kiedy kontrolki się paliły podłączyłem komp i pod zakladka abs odczytal taki błąd jak w pliku pod linkiem http://w131.wrzuta.pl/obraz/0aOPO8z8njw/abs_c0035

    Zeskanowałem jeszcze błędy silnika -miał też dwa ale nieaktywne P0500 i - drugi P0170 link tu http://w131.wrzuta.pl/obraz/0qMRfIuczSC/silnik

    Kurcze ten P0500 to od prędkości - może jak testuje to "myśli" że jedzie a nie stoi :) ale co z tym wtedy zrobić?I dlaczego po podpięciu oryginalnej nowej piasty kontrolki nie zgasły tak samo jak przy tej co jest aktualnie w aucie?

    -1
  • #20
    Poziom 17  

    Do sprawdzenia wiązka między sterownikiem abs a czujnikiem lewego przedniego koła, ewentualnie czystość złącza przy sterowniku. Kolego wymiana na oryginalną piastę w tym przypadku nic nie da skoro kontrolka nie gaśnie na postoju, problem leży po stronie sterownik-czujnik, piasta nie ma tu nic do rzeczy, jak by była uszkodzona to w czasie jazdy po przejechaniu z prędkością wyższą od 20km/h zapalała by kontrolke, ale to też nie musiała by być koniecznie jej wina, trzeba by było sprawdzić na kompie jak tam prędkość kół się ma do siebie, w twoim przypadku to napewno nie wina piasty, kasę wywaliłeś w błoto pozdr.

    0
  • #21
    Poziom 12  

    Kolego szarak bardzo dzięki za podpowiedź.
    Coś tak właśnie myślałem w tę stronę co piszesz.Kaski nie wywaliłem:) bo magik se na stan kupił a ja tylko użyczyłem sobie tej piasty.
    Sprawdzę wiązkę pozdr.

    0
  • #22
    Użytkownik obserwowany

    Błąd jest- przerwa w obwodzie -więć trzeba szukać przerwy.

    0
  • #23
    Poziom 42  

    Sterowniki ABSu też tam padały, nic dziwnego

    0
  • #24
    Poziom 12  

    Witam.
    Sprawdziłem kabel i połączenia od piasty do nadkola.Styki czyste kabel nie wykazuje przerwania.Potem dalsza część kabelków znika za nadkolem i tam trudny dostęp-trzeba troszkę powyciągać czyli potrzeba czasu.
    Póki co umówiony jestem z magikami na sprawdzenie układu pompy abs-sterownik-kable.

    Z pobieżnej oceny magika wygląda na brak załączania się pompy absu - raz załącza a raz nie.Tak się akurat stało że jak na złość nie chciały się kontrolki zapalać w czasie mojej wizyty to i na 100% usterki nie stwierdził.W każdym bądź razie jak "cykło" to kontrolki gasły.Być może związane jest to z temperaturą bo było ciepło a rano jak było8 stC nie gasły.

    Tak z ciekawości na czym polega naprawa sterownika.Słyszałem,że są w nim jakieś przewodzące cienkie nitki,które się urywają pod wpływem drgań i trzeba je rekonstruować .Podobno ten sterownik jest zalany i trzeba go też rozcinać.Czy zwykła zamiana sterownika z tego co mam na taki sam nowy potrzebuje jakiejś ingerencji komputera,programowania?czy też wystarczy zamienić i nic nie trzeba robić?

    0
  • #25
    Poziom 42  

    Lepiej znajdź taki sam gwarantowany bo naprawa trudna

    1
  • #26
    Poziom 12  

    heheh dzisiaj byłem u magika i przy okazji i sprawdzał troszkę absy.Podłączył sprzęt i okazało się,że tym razem jest błąd C0040 czyli że czujnik przedniego prawego koła.Wcześniej było że lewego.
    Myślę,że w prawym kole tez wtyczki i kabelki posprawdzam troszku dokładniej.
    Póki co jest teraz tak,że autko po zapłonie zapala kontrolki i zawsze za drugim zapłonem je gasi oraz by tak się stało to musi odstać tak z godzinkę bo gdy postoi wyłączone 10 minut to nie zapala ich wcale przy probie zapłonu.
    W sumie to fajny ten oplowski absik :)

    2
  • #27
    Poziom 13  

    witam. Dołącze do tematu ponieważ mam dokładnie taki sam problem. Czytając to juz sie zastanawiałem że chyba ja to pisałem... U mnie jest dokładnie tak samo. Gdy na dworze zimno to pali się kontrolka od TC inie chce zgasnać chyba że przekręce zapłon ze 5 razy to może zgaśnie. Jak na dworze ciepło to raz się zapali albo wcale i wszystko jest git. Jechałem z podpiętym kompem i czujniki przy kołach pokazywały wszystkie takie same prędkości- więc są ok. Byłem u elektryka i niby wszystko ok ale jak kolega napisał wtedy gdy badał to błąd się nie pojawił jak na złość. Przy okazji aby nie płacić każdorazowo za podłączenie pod kompa 40 pln zrobiłem sobie interfejs i który pokazuje dokładnie takie same błędy jak komp elektryka. Też jak wyżej są to między innymi P0170 i P0500. A do tego jeszcze U2108 CAN bus, no communication with ABS (anti-) C-003
    U2105 CAN bus, no communication with ECM (engine control unit) Vehicle-referred test guidance B-019
    U2104 CAN bus Resetting counter overflow C-005
    kurcze nie wiem co robić i o co chodzi z tą temperaturą otoczenia. Ciekawe co by powiedzieli w ASO bo denerwuje mnie taka sytuacja raz się pali a raz nie. Jakieś sugestie? Proszę o pomoc.

    0
  • #28
    Poziom 27  

    slawinek napisał:

    Cytat:
    Podpinałem też autko do kompa.Ten wskazał na C0035 błąd czujnika abs lewy przód.

    Cytat:
    dzisiaj byłem u magika i przy okazji i sprawdzał troszkę absy.Podłączył sprzęt i okazało się,że tym razem jest błąd C0040 czyli że czujnik przedniego prawego koła.


    Z tego co widzę to czujniki działają, tylko czasem pojawiają się błędy. Myślę, że taki błąd w pamięci sterownika jest sygnalizowany przez nie gaśnięcie kontrolki ABS.
    Oczywiście jeżeli w sterowniku jest błąd czujnika to należało by go niezwłocznie wymienić czujnik na nowy oryginalny, bo przecież do jest układ bezpieczeństwa.

    1
  • #29
    Użytkownik usunął konto  
  • #30
    Użytkownik obserwowany

    Lewy przód podaje impulsy na prędkościomierz też.

    0