logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sy-6vba133 po upgr. biosu nie mam FSB powyżej 83 MHz...

andrew220 14 Paź 2005 22:35 1578 6
REKLAMA
  • #1 1899445
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Witam. Zachciało mi się upgrade'ować BIOS mojej płyty głównej Soyo SY-6VBA133. Wcześniej przy procesorze celeron 466 MHz miałem możliwość ustawienia FSB od 66 do 145 MHz. Po upgrade mam tylko możliwość ustawienia 66, 75, 81 i 83 MHz. Mam przejściówkę SLOT1-FCPGA zamontowałem w niej Celerona Coppermine 600 MHz i nadal nic. Wgranie z powrotem starego BIOS nic nie daje. Nadal nie mam możliwości ustawienia większego FSB. Podejrzewam, że może jest to wina tego, ze BIOS rozpoznaje typ procesora i nie pozwala na ustawienie większego FSB, ale dlaczego przed upgrade miałem taką możliwość, a potem już nie ? wyłączałem w BIOSie funkcję Processor Number Feature i nadal nic...
  • REKLAMA
  • #2 1899539
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Probowales resetowac CMOS?
  • REKLAMA
  • #3 1899789
    andrew220
    Poziom 30  
    Resetowałem. Nic to nie daje. W manualu znalazłem takie coś :
    Cytat:
    FSB boot-up frequency and AGP divider: JP2 and
    JP7
    The settings of JP2 and JP7 determine the FSB frequency at boot-up, and
    more important, they determine the AGP divider and the group of FSB
    frequencies that can be selected in the BIOS. As example, if JP7 is set to open and JP2 to (1-2), the boot-up FSB
    frequency will be 100MHz. When the BIOS takes control, it will write the
    BIOS FSB setting to the clock generator. This happens shortly after
    power-up, and the FSB frequency will then be in accordance to the BIOS
    setting. The group from which the FSB Frequency can be selected in the
    BIOS is 90~122MHz and AGP Clock will be 60~81MHz. Note that all
    FSB Frequencies are available in the BIOS, but that only those in the
    group as determined by JP2 and JP7 will have effect when selected.

No to robię tak i ustawiam na 100 MHz JP7 open a JP2 (1-2) ale wtedy komp startuje, zgłasza się grafika a potem napis: bios bootblock cheksum error (albo jakoś tak, zaraz sprawdzę jeszcze raz i dokładnie spiszę.) Jeżeli ustawię z powrotem na 66 MHz yo bios startuje normalnie.

W manualu są opisane jeszcze dwie zworki :
    Cytat:
    CPU B21 and A14 Settings: JP8 and JP9
    For certain Intel CPUs, the multiplier is not locked such that setting a multiplier
    higher than specified on the CPU is possible. For technical details read the
    following:
    Your PII /III 100/66 MHz FSB CPU has an input pin B21 (100/66# signal) to tell
    it what FSB frequency it is running at; The PIII 133 MHz FSB CPU has two pins
    B21and A14 (133/100# signal). JP8 and JP9 are connected to the B21 and A14
    input respectively and are used to tell CPU its FSB speed.
    The actual FSB Frequency is however set through the BIOS and it may
    therefore differ from the Frequency specified to the CPU through JP8 & JP9.
    Because some INTEL CPUs have their multipliers limited at a FSB Frequency
    of 100MHz and higher, telling the CPU that it is running at 66MHz through JP8
    & JP9 while setting a different (higher) FSB Frequency in the BIOS may allow
    the user to set a higher multiplier value. Doing so will however force your CPU
    to operate out of its specifications, and therefore SOYO can not guarantee the
    proper functioning of your system.

jednak kombinacje nimi nie dają żadnego efektu.

Dodam moze co najważniejsze, ze chcę puścić tego Celerona na FSB 100 MHz - jes to coppermine 600/128/66/1.5 - moze on nie pójdzie na tej częstotliwości i dlatego tak się dzieje z tym boot block checksum error ? Bios w Soyo combo setup widzi go jako PIII a w POST teście normalnie jako celerona 600.

Dodano po 17 [minuty]:

Dokładny komunikat biosa po ustawieniu JP7 open JP2 (1-2) brzmi :
    BIOS ROM checksum error

i zaraz po tym woła dyskietkę do stacji A:
  • REKLAMA
  • #4 1899884
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Sam sobie odpowiedziales:
    Cytat:
    nie pójdzie na tej częstotliwości i dlatego tak się dzieje z tym boot block checksum error
  • REKLAMA
  • #5 1901784
    raf_entek
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Na częstotliwościach rzędu 100, 133 itd działają procesory Pentium, a Celerony chodzą na nizszych częstotliwościach, dlatego nie można ustawic więcej.
  • #6 1924437
    andrew220
    Poziom 30  
    Sprawa się trochę ruszyła, wziąłem drugi komputer z płytą Abit BE-6II i z celeronem 800 FSB 100. Płyta po ustawieniu zworek na 100 MHz ładnie wstaje ale w biosie można teraz ustawić FSB w granicach 90 do bodajze 125 MHz czyli drugi przedział FSB wybierany zworkami. Przyczyną wyskakującego błędu bios rom checksum error było oczywiście to, że Celeron 600 nie był w stanie pracować na FSB 100 (tu Kolobos miał rację) chociaż na Abicie udało mi się go podkręcić na 900 MHZ, ale z napięciem Vcore 1.75 - uruchamiał się nawet windows, ale nie przechodzi Prime95. Po zmniejszeniu FSB na 95 MHz chodzi stabilnie. Płyta Soyo ma małą regulację napięcia Vcore i nie da sie podkręcić na niej tego mojego 600. Co nie zmienia faktu, że nadal nie mam tak jak przed upgrade biosu, czyli pełnego wyboru FSB od 66 do 145 MHz.
  • #7 2929044
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    ja ostatnio puściłem celerona 700 na 1000 MHz... to znaczy celeron 700 to 66Mhz FSB * 10,5, ustawiłem przypadkowo FSB 100Mhz no i wyszło 1050Mhz. Nie zauważyłem tego, zainstalowałem XP, różne programy i dopiero później zauważyłem przypadkowo że we właściwościach systemu XP widnieje "trochę" większa częstotliwość niż powinna... i nic się nie stało. natomiast kiedyś próbowałem ruszyć celerona 667 na FSB 100 i się nie dało.

a teraz do rzeczy:

opcja pełnej kontroli FSB w BIOSie została prawdopodobnie celowo usunięta przez firmę SOYO z powodu takiego, że to sprawiało czasem trochę kłopotów... to samo w płytach AOpen. Miałem kilka w tym wszystkie na BX a jedną na chipsecie VIA Apollo 133 Starsze BIOSy miały pełną regulację FSB a nowsze - tylko w przedziale wybranym przez proc.

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji BIOS płyty głównej Soyo SY-6VBA133 użytkownik stracił możliwość ustawienia częstotliwości FSB powyżej 83 MHz, mimo że wcześniej zakres wynosił od 66 do 145 MHz. Próby resetu CMOS nie przyniosły efektu. Ustawienie zworek na 100 MHz powodowało błąd "BIOS ROM checksum error" i zatrzymanie startu systemu. Procesor Celeron Coppermine 600 MHz zamontowany na adapterze SLOT1-FCPGA był rozpoznawany jako Pentium III w BIOS, ale jako Celeron 600 w teście POST. Okazało się, że Celeron 600 nie jest stabilny przy FSB 100 MHz, co powodowało błąd BIOS-u. Testy na innej płycie Abit BE-6II z Celeronem 800 MHz potwierdziły, że Celerony działają stabilnie na niższych FSB, a pełna regulacja FSB została prawdopodobnie celowo ograniczona w nowszych BIOS-ach Soyo, aby uniknąć problemów ze stabilnością. Podkręcanie Celerona 600 na Soyo jest utrudnione ze względu na ograniczoną regulację napięcia Vcore.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA