logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić Celeron 700 na płycie Soyo SY-7VCM? Zmiana FSB i Vcore

devilchrupek 21 Kwi 2006 03:03 774 3
REKLAMA
  • #1 2549923
    devilchrupek
    Poziom 2  
    wiec jak w temacie mam problemy z kreceniem celka 700. oto podstawowe info:
    - celeron 700 socket 370
    - plyta soyo sy-7vcm
    - 640 sdram kingstona pc 133
    - dysk 10gb ???
    - zasilacz - bladego nie mam

no wiec zaczerpnalem garsc info z sieci i zabralem sie do dziela. mnoznik oczywiscie byl zablokowany (10.5). wiec zabralem sie do zmiany fsb. ze standardowych 66 doszedlem do fsb 83 co poswolilo uzyskac 872 MHz... i pszy dolszych probach konczylo sie na czyszczeniu cmos'a. nie wiem jak ewentualnie podniesc vcore (standardowo 1.7v). moze macie jakies pomysly co jeszcze mozna zrobic? prubowalem z kilkoma programami typu speedfan ale niestety nieznalazlem w opcjach mojej plyty wiec nic to nie dalo :(
    bardzo prosze o pomoc. z gory wielkie dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 2551213
    ViperSW
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam, podnosząc fsb kręcisz nie tylko procka ale i ramy, dysk twardy itd... a co do napięcia to nie ma w biosie takiej ocpji ?? do zmiany napięcia. Nie musi ona być koniecznie w tej samej zakładce co fsb. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 2551718
    Pietrekzad
    Poziom 12  
    Ten link ci napewno pomoże bo jeżeli nie masz opcji zmiany napięcia w biosie to pozostaje tylko ta metoda: http://www.4max.pl/dokument.asp?id=29 Miałem kiedyś celerona 700 i chodził na FSB 100MHz czyli 1050MHz. Pozdrawiam
  • #4 2553949
    devilchrupek
    Poziom 2  
    dzieki za porade i linka ale... czy jest moze jakas inna opcja zmiany vcore? szczerze to jeszcze nigdy nie ingerowalem w procka w takim stopniu. moze jakies programy? wiem ze to trudne ale moze ktoz kiedys posiadal moja plyte glowna? pozdroffka
REKLAMA