logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa E - Nie świeci lewe mijania, a żarówka sprawna...

Tomasz M. 01 Gru 2020 00:20 8193 13
REKLAMA
  • #1 19081178
    Tomasz M.
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Dzień dobry!

Problem mam z autem mojej kobiety. Opel Corsa E z 2017, Code 18, nie działa lewe mijania. Zimno było i ciemno, więc w to ciemno wkładam zapas H7 i... zonk. Sprawdzam starą żarówkę - dobra. Zostawiłem już tę świeżą i sprawdzam bezpieczniki.

Wyciągam bezpiecznik F6 - dobry. Coś mnie tknęło i wyciągam F13 - od działającego prawego mijania. Dobry, ale mimo wyciągniętego F13, który zgodnie z opisem jest od prawego mijania, to światło nadal działa...

Więc gdzie są bezpieczniki od świateł mijania? Wyciągnięcie F31, F32 - zgodnie z opisem - wyłącza drogowe. Ręce z zimna mi się trzęsły jak alkoholikowi, bezpieczniki mnie zmyliły, dziecko w domu głodne, więc zostawiłem auto pod blokiem i naprawę przeniosłem na później.

Najpierw chciałbym znaleźć bezpiecznik od prawego mijania, który je wyłączy, by potem znaleźć bezpiecznik od lewego i go sprawdzić.
    Przeczyszczę też styki w oprawce i sprawdzę, czy dochodzi do niej napięcie po przewodach.

Koledzy, co jeszcze mogę zrobić? Te bezpieczniki F6 i F13 dobrze odczytuję, są od mijania? Jeśli tak, to czemu F13 nie wyłącza prawego?

Dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Opel Corsa E - Nie świeci lewe mijania, a żarówka sprawna... Fuses.Corsa.E.jpg (2.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19081306
    ptr92
    Poziom 19  
    Ocena: 247
    Na F6 i F13 mijania są jak nie masz ledow do jazdy w dzień.
    Jak masz ledy, to moduł bezpośrednio podaje napięcie na lampe, bez bezpieczników.sprawdź czy masz dobre napięcie na module (F5, F6, F7, F7, F8, f9, f10, f11, f20)
  • Pomocny post
    #3 19081332
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    Obstawiam ze nie tą żarówkę wymieniasz
  • REKLAMA
  • #4 19081401
    Tomasz M.
    Poziom 12  
    ptr92 napisał:
    Na F6 i F13 mijania są jak nie masz ledow do jazdy w dzień.
    Jak masz ledy, to moduł bezpośrednio podaje napięcie na lampe, bez bezpieczników.sprawdź czy masz dobre napięcie na module (F5, F6, F7, F7, F8, f9, f10, f11, f20)

Dzienne to zwykłe żarówki, o ile dobrze pamiętam W21/5W. Zabawę z napięciami na module zacznę w weekend, podobno ma być nieco cieplej. I jak trochę poczytam na ten temat. Elektryka samochodowa, w szczególności tych nowych aut, nie jest moją najmocniejszą stroną. ;-) I nadal pozostaje problem - jeśli mam zwykłe żarówki, to gdzie są ich bezpieczniki?

andrzej20001 napisał:
    Obstawiam ze nie tą żarówkę wymieniasz

Drogowe są poniżej mijania. A, o ile dobrze pamiętam, odkręcałem górny dekielek i wymieniałem górną H7. Ale, jako że było zimno, ciemno, byłem wkurzony, bo zepsuło to nasze plany wieczorne, to istnieje cień szansy, że mogłem się pomylić i dopuszczam taką myśl. Dziś po południu podejdę do tego spokojniej i sprawdzę na 100%. Dziękuję za odezwanie się w temacie i za sugestie.

Po edycji:
    Jest zimno, ale widno. Przed chwilą ubrałem się, jak na -20*C, otworzyłem klapę i okazało się, że drogowe są bardziej z boku niż poniżej oraz rzeczywiście wymieniłem nie tę żarówkę. Panowie, ale wstyd... :oops:

@andrzej20001 gratuluję intuicji praktyka! :D Czasami rzeczy wydają się tak oczywiste i proste, że to gubi. Tak było w tym przypadku.

@ptr92 nadal pozostaje problem bezpieczników. Mam żarówki, a bezpieczniki F6 i F13 nie wyłączają mijania.

Muszę też poszukać w necie, jak wymienia się przednie kierunki. Bo widzę, że żarówka siedzi nieco głębiej. Jak przyjdzie mi wymieniać ją po ciemku i w mrozie, to nie chcę następnym razem wrócić do domu z wymienionym kołem. ;-)

Jeszcze raz dziękuję.
  • Pomocny post
    #5 19082508
    ptr92
    Poziom 19  
    Ocena: 247
    Możliwe ze w autodacie jest błąd i przy zwykłych dziennych zasilanie wychodzi z modułu bezpośrednio, a przy ledach pojawia się po bezpieczniku.
    Wysyłam schemat: (A7 i A9 to światła mijania)
    Opel Corsa E - Nie świeci lewe mijania, a żarówka sprawna... Opel Corsa E - Nie świeci lewe mijania, a żarówka sprawna...

Możesz to potwierdzić, włączając i wyłączając mijania i nasłuchując czy cyka przekaźnika w skrzynce pod maską.
  • Pomocny post
    #6 19082975
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 971
    Łap schemat oryginału z Tisa ...... (dla wersji żarówkowej ) ..

Ps jak podasz vin to zawsze będzie prościej .
    Załączniki:
    • CorsaEreflektory.pdf (62.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 19083532
    Painballer
    Poziom 7  
    Ocena: 12
    sprawdź sterownik, być może jest zalany i robi problem ze światłami. Jak bezpieczniki i przekaźniki grają to nie ma innej opcji
  • REKLAMA
  • #8 19083552
    Tomasz M.
    Poziom 12  
    VIN: W0L0XEP68H4100857

Koledzy, wielkie dzięki za odzew, ale przyznałem się wcześniej do mojej wtopy, że w ferworze zamieszania i braku praktyki wymieniłem nie tę żarówkę. Ofiara jestem i tyle. :oops:

Mijania już działają, a ja teraz tylko dociekam, czemu wyciągnięcie bezpieczników F6 i F13 ich nie wyłącza. Zrobi się cieplej w weekend, wezmę miernik w łapę i sprawdzę zgodnie z dołączonymi przez Was schematami. Może coś rozgryzę. Choć wydaje mi się nieco dziwne, że dla żarówek nie dali bezpieczników.
  • #9 19083563
    Painballer
    Poziom 7  
    Ocena: 12
    może nie być, "bezpieczniki" mogą być zrealizowane w sterowniku
  • REKLAMA
  • #10 19083571
    Tomasz M.
    Poziom 12  
    I jak niefortunnie padnie żarówka lub coś w jej obwodzie, to zamiast odpowiedniego bezpiecznika pali sterownik? :roll:
  • #11 19083728
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3608
    Nic się nie spali. To teraz bardzo powszechna tendencja konstrukcyjna że bezpieczniki topikowe są zastępowane przez elektroniczne zabezpieczenia wewnątrz modułów. Właśnie jeśli chodzi o obwody świateł oświetlających (reflektory).
  • #12 19083826
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    Kiedyś nie mieliśmy żarówek 5W pod ręką, ale były 10W.
    Przy dwóch nie chciało świecić, na jednej tak, czyli układ wykrywał nadmierne "zwarcie" na lampę (20W zamiast 10W) i odłączał zasilanie...
    W coś jak 10 letnim atcrosie?
  • #13 19083836
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    To jest normalne np. w Ducato,Boxer po 2005r. bodajze. Za duże obciazenie i obcina zasilanie. Swiatło zaświeci na 1 s. i cyk nie ma.
  • #14 19083890
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 971
    Tomasz M. napisał:
    I jak niefortunnie padnie żarówka lub coś w jej obwodzie, to zamiast odpowiedniego bezpiecznika pali sterownik?
    Popatrz na schemat co zamieściłem - widać do których gałęzi dochodzą żarówki i są odpowiedzialne za to bezpieczniki ...... F08DA i F07DA .. schemat test z twojego auta bo masz opcje oświetlenia T4A z T3Z (wg VIN) ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lewym światłem mijania w Oplu Corsie E z 2017 roku, które nie działa mimo sprawnej żarówki H7. Po sprawdzeniu bezpieczników F6 i F13, które nie wyłączają światła, użytkownik odkrywa, że wymienił niewłaściwą żarówkę. W dyskusji poruszane są kwestie związane z zasilaniem świateł mijania, które mogą być realizowane bezpośrednio z modułu, a nie przez bezpieczniki. Użytkownik planuje dalsze testy napięcia oraz sprawdzenie schematów elektrycznych, aby zrozumieć, dlaczego wyciągnięcie bezpieczników nie wpływa na działanie świateł. Wspomniano również o nowoczesnych rozwiązaniach zabezpieczeń elektronicznych w samochodach.
REKLAMA