logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metabo ASC30 nie reaguje po podłączeniu - diagnoza uszkodzeń tranzystorów i przetwornic

FREEZE13 01 Gru 2020 18:05 711 2
REKLAMA
  • #1 19082630
    FREEZE13
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    Mam problem z ładowarką wiem ze było sporo wątków na temat tej ładowarki leczy były one dosyć dawno i troszkę mi opisy nie pasują do mojego problemu.
    Zaczęło się od tego że podpoiłem ładowarkę razem z bateria do ładowania po jakiś 40min ładowarka skończyła ładowanie odłączyłem ją od prądu było wszystko w porządku.
    Po ponownym podłączeniu następnego dnia ładowarka martwa nie reaguje na włożenie baterii nic się nie zapala wentylator się nie obraca .
    Postanowiłem sam ją zdiagnozować okazało się po pierwszych pomiarach uszkodzony tranzystor p5nk80zfp oraz bezpiecznik na stronie pierwotnej po ich wymianie na takie same części nadal ładowarka nie daje oznak życia z tego co zauważałem nie uruchamia się żadna z przetwornic z tego co wiem jedna jest jako st by i ona uruchamia dużą przetwornice.
    Pomierzyłem resztę elementów takich jak kondensatory reszta tranzystorów wszystkie są sprawne kondensatory nie mają zwarcia utrzymują pojemności wiec przeszedłem do oględzin wizualnych i niestety nic nie znalazłem żadnego elementu wypalonego ukruszonego żadnego zimnego lutu wygląda wszystko jak nowe a jednak nie działa. Gdzie szukać dalej problemu z tego co wiem to podczas pracy przetwornicy słychać taki jak by delikatny szum u mnie nic nie słychać napięcie do samego tranzystora p5nk80zfp dochodzi ale na wyjściach mam totalne 0v.
    Znalazłem gdzieś na zagranicznym forum z tydzień temu że da rade obejść sama przetwornice i przerobić ładowarkę na zwykły zasilacz transformator o odpowiednim napięciu i wpiąć się w pozostała elektronikę i w wszystko działa mi nie zależy na oryginale chodź nie ukrywam że zadowolony bym był jeśli ona by zadziałała co dalej sprawdzić zmierzyć ?
  • REKLAMA
  • #2 19082772
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Może mosfet ubił chip przetwornicy.
    Rezystor w źródle mosfeta sprawdziłeś? Po udarze prądowym może ładnie tylko wyglądać.
    th20594 i r25 do weryfikacji
  • #3 19084006
    FREEZE13
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    A da się jakoś ominąć sama przetwornice i podłączyć bez niej np. jakimś transformatorem z odpowiednim napięciem
REKLAMA