logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Thunderbird nagle przestało pobierać pocztę z kont gmaila

Werewolf 02 Gru 2020 09:37 7023 22
REKLAMA
  • #1 19083875
    Werewolf
    Poziom 25  
    Ocena: 350
    Witam,
    posiadam dziwny problem z którym nie jestem sobie w stanie poradzić.
    Od wczoraj przestało działać pobranie poczty z kont google, wcześniej działało perfekcyjnie.
    Dodam, że wysyłać pocztę z klienta Thunderbird mogę normalnie bez żadnych problemów.
    Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 19083913
    Werewolf
    Poziom 25  
    Nie wszystko działało wcześniej. Błędu żadnego nie generuje klikam połącz z poczta na dole wyskakuje połączono z pop.gmail.com ale nic nie pobiera... .
  • Pomocny post
    #4 19083921
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10444
    Masz jakis antywirus? Wylacz lub lepiej odinstaluj i sprawdz ponownie.
  • REKLAMA
  • #5 19083923
    Werewolf
    Poziom 25  
    Mam noda, ale wcześniej też go miałem i nie było problemów. Klienta thunderbird wraz z tym antywirusem używam na tym komputerze od ponad roku i problem powstał od wczoraj więc to nie jest antywirus.

Dodano po 4 [minuty]:

A jednak to była wina antyvirusa. Jak teraz zrobić żeby znów po zainstalowaniu nie blokował gmaila ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19083941
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wylaczyc ochrone poczty, zapewne psuje cos ustawiajac swoje proxy/certyfikaty. Mozesz tez sprobowac zainstalowac jeszcze raz, moze sie "samo" naprawi.
  • #7 19084251
    Jarek Dom
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Kolobos napisał:
    Wylaczyc ochrone poczty, zapewne psuje cos ustawiajac swoje proxy/certyfikaty. Mozesz tez sprobowac zainstalowac jeszcze raz, moze sie "samo" naprawi.

Gdzie wyłączę ochronę poczty? W Mozilli oraz ustawieniach NOD ( nie znalazłem)?
  • #9 19084300
    Jarek Dom
    Poziom 10  
    Kolobos napisał:
    Po co Ci program z ktorego nie potrafisz korzystac? Rozumiem, ze na instalacji zakonczyla sie Twoja konfiguracja Eset'a?

Pierwszy lepszy link z gooogle -> https://help.eset.com/eav/12/pl-PL/idh_config_emon_clients.html

Nie jestem pewien, czy zwracałem się z prośbą na Forum o pomoc, czy żeby wywołać dyskusję, że jestem fajtłapą komputerową. Ok, jak mnie tak postrzegasz... Forum chyba jednak zostalo założone, żeby dzielić sie problemami i radami.

Chcę Ci jednak powiedzieć, że korzystam z obu programów od kilku lat i nie miałem wcześniej problemów. Rozumiem, że Ty nigdy nie masz problemów. Dla mnie programy to narzędzia do pracy. Jeżeli możesz pomóc- proszę. Nie będę się na Ciebie obrażał.
  • #10 19084319
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To tylko delikatna sugestia zebys odinstalowal program lub _w koncu_ wzial sie za sprawdzenie jakie opcje oferuje, zianstalowanie programu ciezko nazwac "korzystaniem".

Podalem Ci link gdzie masz dane opcje. Wczesniej dzialalo, ale teraz cos zepsuli/zmienili wraz z aktualizacja w TB lub Nod albo i w samym systmie i przestalo dzialac. Mozna czekac na jakas aktualizacje albo pisac/dzownic do producenta z pytaniem co mozna w takiej sytuacji zrobic, w koncu to platny program.
  • #11 19084326
    Jarek Dom
    Poziom 10  
    Kolobos napisał:
    To tylko delikatna sugestia zebys odinstalowal program lub _w koncu_ wzial sie za sprawdzenie jakie opcje oferuje, zianstalowanie programu ciezko nazwac "korzystaniem".

Podalem Ci link gdzie masz dane opcje. Wczesniej dzialalo, ale teraz cos zepsuli/zmienili wraz z aktualizacja w TB lub Nod albo i w samym systmie i przestalo dzialac. Mozna czekac na jakas aktualizacje albo pisac/dzownic do producenta z pytaniem co mozna w takiej sytuacji zrobic, w koncu to platny program.

Więc żeby nie pisać/dzwonić do producenta napisałem na Forum. Sam piszesz, że link nie działa więc po co ten link? Umiesz pomóc?
  • #12 19084408
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Pewnie, ale Ty chyba nie potrafisz skorzystac z pomocy! Link dziala, wiec nie wiem o czym piszesz. Na razie mozesz albo odinstalowac Eset albo wylaczyc ochrone poczty tak jak napisalem i poczekac az to naprawia, a teraz pozostaje Ci zglosic sie do producenta skoro juz wiesz co blokuje poczte, nie na forum.
  • #13 19084578
    Jarek Dom
    Poziom 10  
    U mnie wygląda to tak jak na zdjęciu. Próbowałem różnych zmian, bez skutku. Masz może jakąś sugestię?
    Załączniki:
    • Thunderbird nagle przestało pobierać pocztę z kont gmaila eset.jpg (124.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #15 19086027
    Jarek Dom
    Poziom 10  
    Zrobiłem prawdopodobnie jak sugerujesz. Pomysł z wyłączeniem wszystkiego wydaje się mi bardzo ryzykowny, bo jednak te zabezpieczenia eset po coś wprowadził. Załączam zdjęcia gdzie wyłączyłem ochronę. Nie pomogło. Co sugerujesz? Thunderbird nagle przestało pobierać pocztę z kont gmaila Thunderbird nagle przestało pobierać pocztę z kont gmaila Thunderbird nagle przestało pobierać pocztę z kont gmaila
  • #17 19086077
    Jarek Dom
    Poziom 10  
    Pomogło wyłączenie SSL ale

jak pozostawię wszystko wyłączone czy będę miał chroniony komputer?

Po coś ten eset jest. Jak teraz go skonfigurować, żeby działała ochrona komputera i poczta działała prawidłowo?
  • #18 19086133
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 740
    Możesz go odinstalować, jest podobnie efektywny jak Windows Defender, z którego korzystamy w rodzinie 4 lata na 5 komputerach i nic się złego nie stało.

Kiedyś spotkałem się z problemem wysyłaniem skanów z drukarki na komputer, na którym był ESET. W wyjątkach zapory trzeba było dodać drukarkę (po WiFi się łączyła).
    Tu może być podobnie.

Bardziej ufasz programowi niż własnemu myśleniu, to niedobrze.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #19 19086135
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Mozesz wszystko wlaczyc, masz jedynie przy wylaczonym Thunderbirdzie wlaczyc i wylaczyc SSL, tyle.
  • #20 19086320
    Jarek Dom
    Poziom 10  
    Na esecie pracuję zarówno w domu oraz firmie, nawet nie pamiętam od jak dawna. całe lata. Nie chcę go się pozbywać zwłaszcza, że mam w firmie komputery udostępnione od firm z którymi współpracuję i też oni posługują się esetem. Więc mu ufam.

jeszcze chciałbym sprecyzować okreslenie: ,,masz jedynie przy wylaczonym Thunderbirdzie wlaczyc". Wyłączony tzn zamknięty? Czy muszę go wyłączyć w ustawieniach aplikacji czy po prostu zamknąć?
  • #21 19086329
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wylaczony to wylaczony, nie wiem co tutaj moze byc niejasne? Masz zamknac Thunderbird, zreszta mogles sam sprawdzic bez zbednych pytan. Gdy cos zrobisz zle to nadal nie bedzie dzialac.
  • #22 19086370
    Jarek Dom
    Poziom 10  
    Tu gdzie mieszkam wyłączony a zamknięty to 2 pojęcia :)
    To tak jak z drzwiami. Dla mnie drzwi powinny być zamknięte a w innych regionach muszą być zakluczone ;)

Ale pomijając rozmówki bardzo mi pomogłeś. Dziękuję, choć tematu nie chciałbym zamykać, bo potrzebuję czasu, żeby sprawdzić jak TB będzie zachowywał się po ponownych uruchomieniach komputera? Na razie działa :)

Dzięki :)
  • #23 19088429
    Werewolf
    Poziom 25  
    U mnie pomogło odinstalowanie i zainstalowanie powtórne antywirusa. Teraz klient pocztowy chodzi znów jak poprzednio. Dziękuje Ci za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z klientem pocztowym Thunderbird, który przestał pobierać pocztę z konta Gmail, mimo że wysyłanie działało poprawnie. Po kilku sugestiach dotyczących sprawdzenia ustawień IMAP/POP3 oraz wyłączenia antywirusa (NOD), okazało się, że problem był związany z oprogramowaniem zabezpieczającym. Użytkownik zainstalował ponownie antywirusa, co przywróciło funkcjonalność klienta pocztowego. W dyskusji poruszono również kwestie związane z konfiguracją zabezpieczeń oraz wyłączeniem filtrów SSL w ESET.
REKLAMA