logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zliczać w Excelu komórki z kolorem plus tekst? Potrzebna pomoc przy kodzie.

bystrotrecon 03 Gru 2020 14:37 531 6
REKLAMA
  • #1 19086765
    bystrotrecon
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam, czy jest możliwość dodania do filtrowania za pomocą koloru komórki dodatkowo wyszukiwania po fragmencie tekście np. formuła zlicza komórki z kolorem czerwonym + dodatkowo z tekstem. Kolor już mi liczy, ale mam problem z tekstem. Proszę o pomoc.
    =LiczKolor(zestawienie!A2:A500;43) + "LiczTekst" ?
  • REKLAMA
  • #2 19087110
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 479
    Załącz przykładowy plik i pokaż w nim co już masz i co dokładnie chcesz osiągnąć. W twoim opisie jest "pomieszanie z poplątaniem". Piszesz o filtrowaniu, zliczaniu i wyszukiwaniu, a to zupełnie różne pojęcia. Opisz to precyzyjnie, najlepiej ilustrując przykładami.
  • REKLAMA
  • #3 19087135
    marzatela
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Jaką masz wersję Excela? Czy ta funkcja LiczKolor to UDF?
    Generalnie to zliczanie wyszukiwanego tekstu zrobisz funkcją Licz.Jeżeli(Zakres;"*tekst*"), w bardziej rozbudowanej wersji - Licz.Warunki. No i dodajesz do siebie te wartości. Problemem jest natomiast to, że mogą być rekordy, które spełniają obydwa warunki i w ten sposób będą policzone podwójnie. Stąd moje pytanie o tę pierwszą funkcję.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19087235
    bystrotrecon
    Poziom 7  
    Moje makro:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

oraz funkcja do niego:
    =LiczKolor(zestawienie!A2:A500;3)

Wiem, ile jest komórek w kolumnie A o wypełnieniu kolorem czerwonym, ale potrzebuje dodatkowo wiedzieć ile z nich jest z tekstem "X", a ile z "Y" (Excel 2003).

Dodano po 19 [minuty]:

PRL funkcja zwraca 0, gdzie może być błąd:
    =LiczkolorTekst(zestawienie!A2:A500;3;"*Kowalski*")
  • REKLAMA
  • #7 19087361
    bystrotrecon
    Poziom 7  
    Dziękuje za poświęcony czas, o to chodziło, teraz wszystko jest jak najbardziej OK.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zliczania komórek w Excelu, które mają określony kolor oraz zawierają fragment tekstu. W odpowiedziach zasugerowano użycie funkcji Licz.Jeżeli oraz Licz.Warunki do zliczania tekstu, a także przedstawiono przykładową funkcję VBA LiczKolorTekst, która zlicza komórki na podstawie koloru i tekstu. Użytkownik podzielił się swoim makrem LiczKolor, które zlicza komórki o danym kolorze, oraz poprosił o pomoc w dodaniu funkcjonalności zliczania komórek z tekstem. Po kilku wskazówkach i poprawkach, użytkownik potwierdził, że problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA