logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Corolla Combi e12 - Silniczek, płytka do regulacji reflektorów samochodow

GALIYO 04 Gru 2020 00:32 2262 3
REKLAMA
  • #1 19088198
    GALIYO
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam,
    Toyota Corolla Combi E12.
    Stłuczony prawy przedni reflektor. Wymieniony cały na nowy.
    Po wymianie okazało się, że nie działa regulacja nachylenia świateł montowana za reflektorem.
    Odpiąłem i sprawdziłem na bateriach 9v, że sam silniczek działa ale już jak baterie podepnę pod cały układ to nie dycha.
    Tu są zdjęcia z przodu i tyłu.
    Toyota Corolla Combi e12 - Silniczek, płytka do regulacji reflektorów samochodow
    Mogę wymienić 3 elementy : czerwony, zielony i czarny - kondensator chyba, że coś jeszcze mogło się zepsuć. Mam multimetr.
    Pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #2 19088232
    zumik998
    Poziom 15  
    Ocena: 70
    Witaj Kolego,
    Nie dało by rady na próbę podpiąć elektroniki z tego stłuczonego reflektora?
  • REKLAMA
  • #3 19088358
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Witam

Dlaczego zasilasz płytkę 9V przecież w samochodzie jest 12V.
  • #4 19088573
    GALIYO
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Ad 1. Stłuczony reflektor wyrzucony ale element do regulacji reflektora łączył się tylko mechanicznie z reflekorem. Wtyczkę mama dalej oryginalną.
    Nie twierdze, że wtyczka lub kabelki się nie przepaliły. Sprawdzę napięcie jakie mają ale podejrzewam, że to coś na płytce.
    Ad 2.Zasilam 9v bo taką miałem w domu. Nie mam nic 12v (tak myślę). Jak podepnę wtyczkę z autka (12v) to nic się nie dzieje. SIlniczek sięnie kręci mimo kręceniem pokrętłem do ustawiania świateł.
REKLAMA