logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór karty dźwiękowej do 300zł: wewnętrzna czy zewnętrzna? Encore Rockamster OE, Modecom MC-MHF60U

sonek231 04 Gru 2020 15:42 333 7
REKLAMA
  • #1 19089474
    sonek231
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Dzień dobry,

Zastanawiam się nad kupnem jakiejś karty dźwiękowej, która poprawi wrażenia z odsłuchu na moim póki co tańszym sprzęcie:
    słuchawki: encore rockamster oe
    głośniki: modecom mc-mhf60u

Nie wiem czy wybrać kartę dźwiękową wewnętrzną czy zewnętrzną (mam już w PC kartę wifi i się miejsce kończy).
    Ważne żebym mógł podłączyć jednocześnie mikrofon, słuchawki i głośniki wszystko po jacku.
    Budżet powiedzmy wstępnie około 300zł.

Czy w tym budżecie będzie słychać różnicę?
  • REKLAMA
  • #2 19089518
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 880
    Creative Labs SB X-FI Sorround Pro V3

Na słuchawkach coś tam usłyszysz .
    Na tym zestawie 2.1 też może trochę dynamikę podniesie ale nie licz na cuda .

Przed kupnem nowej karty muzycznej ściagnij sobie darmowy program aby przetestować o ile na starej karcie muzycznej możesz sobie polepszyć dźwięk z tego zestawu co masz .

Viper4Windows .
  • REKLAMA
  • #3 19090144
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 617
    sonek231 napisał:
    Czy w tym budżecie będzie słychać różnicę

W żadnym/każdym budżecie nie słychać różnicy.
  • REKLAMA
  • #4 19090193
    sonek231
    Poziom 9  
    Generalnie ma to być prezent dla samego siebie za premię w pracy, ale nie wiem czy rzeczywiście coś to przyniesie. W przyszłości może kupię lepsze słuchawki, ale nie wiem kiedy.
    Programik sprawdzę, znam z wersji na androida.

@qrek1
    Hm?
  • REKLAMA
  • #5 19090214
    sunrise84
    Poziom 42  
    Nie do końca jest to prawdą .
    Poprawi się dynamika muzyki .
    Na czym obecnie odsłuchujesz muzykę , tzn jaka płyta główna i jaka karta muzyczna .

Dodano po 36 [sekundy]:

Przed kupnem nowej karty muzycznej ściagnij sobie darmowy program aby przetestować o ile na starej karcie muzycznej możesz sobie polepszyć dźwięk z tego zestawu co masz .

Viper4Windows .

Zainstalowałęś to ?

Dodano po 11 [minuty]:

qrek1 napisał:
    sonek231 napisał:
    Czy w tym budżecie będzie słychać różnicę

W żadnym/każdym budżecie nie słychać różnicy.

Uzasadnisz mi to ?
  • #6 19090342
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 617
    sunrise84 napisał:
    Uzasadnisz mi to ?

Weź sobie sam to uzasadnij. Usłysz raz jedno raz drugie stwierdź różnicę i podziel się z tym na forum z ludźmi. Oczekujesz że ktoś będzie udowadniał że ziemia nie jest płaska?
  • #7 19090356
    sunrise84
    Poziom 42  
    qrek1 napisał:
    sunrise84 napisał:
    Uzasadnisz mi to ?

Weź sobie sam to uzasadnij. Usłysz raz jedno raz drugie stwierdź różnicę i podziel się z tym na forum z ludźmi. Oczekujesz że ktoś będzie udowadniał że ziemia nie jest płaska?

ale co raz jedno a raz drugie .
    Dopóki nie dowiemy się jaka obecnie jest karta dźwiękowa u autora to nie ma sensu dyskusja .
    Co nie zmienia faktu że zmiana karty dźwiękowej na lepszą niż standartowa pchana masowo do płyt jest tylko na plus .

Że nie wspomnę o wzmacniaczu słuchawkowym , lepsze to niż line-out z dźwiękówki na płycie .

Dodano po 2 [minuty]:

https://allegro.pl/oferta/creative-sound-blaster-x-fi-platinum-fatal1ty-9371349705

Miałeś kiedyś taką kartę muzyczną w komputerze ?
  • #8 19091051
    sonek231
    Poziom 9  
    Program ogarnę dzisiaj wieczorem.

Płyta główna to MSI b450 a pro, karta graf rtx 2070 zotac gaming i w porcie na samym dole pci siedzi karta wifi wiec się robi mało miejsca :(

Edit: Program coś nie działa wcale mimo poprawnej instalacji. Pod windows 10 można go uruchamiać? Wersja 1.0.5
    Po jakimś patchu już działa, biorę się za ustawienie.

Ten program sporo wyciąga i z głośników i z słuchawek. Nie wiem czy kartą coś więcej wyraźnie ugram.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa zakup karty dźwiękowej do 300 zł, aby poprawić jakość dźwięku w swoim systemie audio, składającym się ze słuchawek Encore Rockamster OE i głośników Modecom MC-MHF60U. Pojawia się pytanie, czy lepsza będzie karta wewnętrzna czy zewnętrzna, biorąc pod uwagę ograniczone miejsce w obudowie komputera. W dyskusji podkreślono, że zmiana karty dźwiękowej na lepszą niż standardowa może przynieść poprawę dynamiki dźwięku, jednak niektórzy użytkownicy wskazują, że w budżecie do 300 zł różnice mogą być minimalne. Zasugerowano również przetestowanie dźwięku za pomocą programu Viper4Windows przed zakupem nowej karty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA