logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Menadżer rozruchu - Mam dwa bootloadery nie wiem jak wyłączyć menadżer rozruchu

Majkeloo12 04 Gru 2020 19:41 1212 12
REKLAMA
  • #1 19090131
    Majkeloo12
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam, Mam dość nietypowy problem, bo nie mogę nigdzie tego wygoglować.
    Mianowicie posiadam dwa systemy operacyjne windowsa 7 i linuxa (mint). Kiedyś się bawiłem z bootloaderami obu systemów i przez easybcd zepsułem sobie dostęp do windowsa. Ustawiłem na bootloaderze windowsowym natychmiastowe włączanie linuxa. Co spowodowało, że po uruchomieniu laptopa włącza się w pierwszej kolejności bootloader windowsa i odrazu bez możliwosci wyboru odpala mi się linux, czyli linuxowy bootloader i z pozycji menadżera rozruchu linuxa w momencie jak chce włączyć windowsa to sytuacja się powtarza i włącza się rozruch windowsa, który automatycznie mi odpala rozruch linuxa. Po prostu "zapętliłem" sobie windowsa i nie mam do niego dostępu. Na minta mogę wejść bez problemu.
    Pytanie do was. czy da się z poziomu wierszu poleceń, bądź z poziomu linuxa usunąć tego bootloadera windowsa lub zmienić parametry, żebym miał czas na wybór systemu.
    Nigdzie w internecie nie mogę tego znaleźć albo kiepsko szukam, a płytki nie mam, a byłoby wtedy prościej.
    Jak jest na to sposób to byłbym wdzięczny, a jeśli nie to będę musiał załatwić sobie płytkę windowsa.

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19090141
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1616
    Sposób z easybcd jest dobry tylko trzeba wiedzieć co się robi. Można tam zapisać kopię.
    Jak masz w managerze rozruch WIN7 ustawione?
    msconfi ---> rozruch
  • REKLAMA
  • #3 19090156
    Majkeloo12
    Poziom 5  
    Nie wiem czy może niezrozumiale napisałem, czy czegoś nie rozumiem.
    Problem w tym ze nie mogę wejść w windowsa a drugi system to linux.
    Chciałbym jakoś do tego windowsa się dostać ale muszę ten menadżer rozruchu windowsa wyrzucić/ zmienić parametry i nie wiem jak, a easybcd przez linuxa nie dogrzebie się i tak do win. A niestety parametrów jakie ustawiałem w easybcd nie pamiętam. bo było to dość dawno.
    Dodam też, że zaawansowany w te klocki nie jestem.

Albo po prostu nie zrozumiałem pytania. W takim wypadku przepraszam i proszę o pytanie prościej sformułowane, bo jestem dość zielony. :)
  • #4 19090249
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1616
    Masz dostęp do windowsowego wiersza poleceń?
  • #5 19090265
    Majkeloo12
    Poziom 5  
    Nie mam bo nie mogę wejść do systemu, a z poziomu biosu czy linuxa to nie wiem czy się da jakoś wejść w wiersz poleceń Windowsa
  • REKLAMA
  • #6 19090741
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Komenda grub-install z odp. parametrami a jak boisz się poleceń terminala to zainstaluj sobie pakiet grub-customizer
    i tam będziesz mógł edytować menu, kolejność, domyślny wpis, czas itp. oraz jest:
    -> Plik -> Instalacja w MBR (jak masz W7 to strzelam, że dysk masz ze stylem part. MBR).
    Padnie pytanie o urządzenie do instalacji kodu GRUB - podejrzyj poleceniem lsblk albo spod GUI: Dyski, GParted itp.
    ( może to być /dev/sda )
  • #7 19091485
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Skoro Linux jest uruchamiany za pomocą Boot Menedżera Windows to duś F8 w czasie uruchamiania komputera tuż po tym jak znikną informacje POST. Odpali Ci się menu Zaawansowane opcje rozruchu i tam można wybrać opcję Napraw komputer -> Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia:
    Menadżer rozruchu - Mam dwa bootloadery nie wiem jak wyłączyć menadżer rozruchu Menadżer rozruchu - Mam dwa bootloadery nie wiem jak wyłączyć menadżer rozruchu

Tylko to polecenie może usunąć dostęp do Linuxa ale możesz sobie znowu dodać np. w EasyBCD albo w BootICE
  • REKLAMA
  • #8 19091545
    Majkeloo12
    Poziom 5  
    Tak to mbr.
    Zrobiłem tak i wyszedł taki problem

Installing for i386-pc platform.
    grub-install.real: uwaga: System plików "ntfs" nie obsługuje osadzania.
    grub-install.real: uwaga: Osadzanie nie jest możliwe. Program GRUB może być instalowany z tymi ustawieniami tylko używając list blokowania. Jednakże, listy blokowania są NIEPEWNE, a ich używanie jest niezalecane..
    grub-install.real: błąd: nie zostanie kontynuowane za pomocą list blokowania.

Nie mam pojęcia o co chodzi.

Jesli to pomoze to wrzucam w razie
    Device Boot Start End Sectors Size Id Type
    /dev/sda1 2048 206847 204800 100M 6 FAT16
    /dev/sda2 206848 184322047 184115200 87,8G 83 Linux
    /dev/sda3 * 184322048 1953521663 1769199616 843,6G 7 HPFS/NTFS/exFAT

oczywiscie sda3 to windows

A tu grub

Generating grub configuration file ...
    Uwaga: Setting GRUB_TIMEOUT to a non-zero value when GRUB_HIDDEN_TIMEOUT is set is no longer supported.
    Znaleziono Windows Vista (loader) na /dev/sda3
    Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-4.13.0-26-generic
    Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-4.13.0-26-generic
    Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-4.13.0-16-generic
    Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-4.13.0-16-generic
    Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-4.4.0-109-generic
    Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-4.4.0-109-generic
    Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-4.4.0-21-generic
    Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-4.4.0-21-generic
    Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
    Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
    gotowe

Dodano po 19 [minuty]:

Gelip napisał:
    Skoro Linux jest uruchamiany za pomocą Boot Menedżera Windows to duś F8 w czasie uruchamiania komputera tuż po tym jak znikną informacje POST. Odpali Ci się menu Zaawansowane opcje rozruchu i tam można wybrać opcję Napraw komputer -> Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia:
    Menadżer rozruchu - Mam dwa bootloadery nie wiem jak wyłączyć menadżer rozruchu Menadżer rozruchu - Mam dwa bootloadery nie wiem jak wyłączyć menadżer rozruchu

Tylko to polecenie może usunąć dostęp do Linuxa ale możesz sobie znowu dodać np. w EasyBCD albo w BootICE

To było pierwsze co próbowałem. Żaden klawisz nic nie wrzucił. Nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że przy domyslnym wyborze linuxa windows nie mysli o tym nawet.
  • #10 19091709
    Majkeloo12
    Poziom 5  
    I to chyba będzie to.
    Pamiętam, że chciałem właśnie edytować ten plik BCD, gdzie wystarczy zmienić jedną wartość, ale nie miałem pojęcia, jak do tego pliku wejść przez Linuxa, a Wine to same bugi.
    Dla pewności, chodzi ci o to, żebym zgrał Windowsa PE na pendrive z neta (płytki nie mam), żeby odpalić Bootice na nim i normalnie będę mógł edytować pliki mojego Windowsa?
  • #11 19091763
    Gelip
    Poziom 36  
    Majkeloo12 napisał:
    Dla pewnosci, chodzi ci o to zebym zgrał windowsa pe na pendrive z neta (plytki nie mam) zeby odpalic bootice na nim i normalnie bede mogl edytowac pliki mojego windowsa?

Tak, pobierz obraz ISO Win7, nagraj na płytę lub zrób bootowalny pendrive.
  • #12 19092019
    Majkeloo12
    Poziom 5  
    No to tak zrobię jak innej możliwości nie ma.
    Choć i tak fajnie jakby ktoś mi powiedział jak można było to rozwiązać bez nośnika zewnątrz. O ile jest możliwość.
  • #13 19092084
    Gelip
    Poziom 36  
    Można jeszcze spróbować odpalić Windows 7 za pomocą GRUB4DOS. Zrób pendrive'a bootowalnego i zainstaluj na nim GRUB4DOS czytając ten post (link do programu USB Format i pliki w załączniku w poście): GRUB4DOS
    Zastąp plik menu.lst takim:
    default 0
    timeout 3

title Boot Win7 from HDD
    find --set-root /bootmgr
    chainloader /bootmgr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dostępem do systemu Windows 7 z powodu zapętlonego menedżera rozruchu, który automatycznie uruchamia system Linux (Mint). Po eksperymentach z bootloaderami i użyciu EasyBCD, użytkownik nie może uzyskać dostępu do Windowsa. W odpowiedziach sugerowane są różne metody rozwiązania problemu, w tym użycie GRUB Customizer do edycji menu rozruchowego, a także edytowanie pliku BCD za pomocą BootICE w Windows PE. Użytkownik rozważa również stworzenie bootowalnego pendrive'a z Windows 7 lub GRUB4DOS, aby przywrócić dostęp do systemu Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA