logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer z Win 10 samoczynnie otwiera programy i wycisza dźwięk - analiza logów FRST

karol-kreski 04 Gru 2020 21:55 645 6
REKLAMA
  • #1 19090495
    karol-kreski
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Miałem win 7 64b później pobrałem z oficjalnej strony win 10 i zainstalowałem. System ma kilka dni. I zaczęły się dziwne zachowania - mianowicie:
    -samoczynnie włącza mi się kalkulator jak i capslock
    -wyskakuje okienko wiersza poleceń i wykonuje jakąś komendę (ale nie zdążę przeczytać jaką)
    -często wariuje przeglądarka Opera - wczytuje poprzednią stronę , sama się odświerza, otwiera nową kartę albo wyszukuje tekst
    - komp sam wycisza dźwięki, albo zmienia głośność
    - czasem programy same się zamykają
    -przeglądarka chodzi wolno
    -często tekst sam mi sie wpisuje np. na tym forum :)

Wykonałem testy Adwcleaner i malwerbytes, oczyściłem dysk i wykonałem logi FRST.
    Proszę o pomoc
    Na innym Forum podano mi fix który nie dał rady, również go zamieszczam w Fixlog
    Załączniki:
    • Shortcut.txt (34.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FRST.txt (57.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Addition.txt (29.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fixlog.txt (2.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19090989
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Odinstaluj tego przyśpieszacza cFosSpeed 11.08 bo on niby pomaga ale wcale nie musi, a może też szkodzić.

Otwórz notatnik i wklej:

CloseProcesses:
    CreateRestorePoint:
    (Microsoft Corporation) C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.WindowsCalculator_10.2009.4.0_x64__8wekyb3d8bbwe\Calculator.exe
    (Microsoft Corporation) C:\Program Files\WindowsApps\microsoft.windowscommunicationsapps_16005.13228.41011.0_x64__8wekyb3d8bbwe\commsapps.exe <2>
    (Microsoft Corporation) C:\Program Files\WindowsApps\microsoft.windowscommunicationsapps_16005.13228.41011.0_x64__8wekyb3d8bbwe\HxTsr.exe
    (Microsoft Corporation) C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.WindowsStore_12011.1001.1.0_x64__8wekyb3d8bbwe\WinStore.App.exe
    (Microsoft Corporation) C:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.ZuneMusic_10.20092.10311.0_x64__8wekyb3d8bbwe\Music.UI.exe
    (Microsoft Windows -> Microsoft Corporation) C:\Windows\ImmersiveControlPanel\SystemSettings.exe
    (Microsoft Windows -> Microsoft Corporation) C:\Windows\System32\dllhost.exe
    (Microsoft Windows -> Microsoft Corporation) C:\Windows\System32\rundll32.exe
    (Microsoft Windows -> Microsoft Corporation) C:\Windows\System32\smartscreen.exe
    HKU\S-1-5-21-372532559-1179112788-2175891004-1001\...\Run: [GalaxyClient] => [X]
    Task: {56D153DE-DB93-4FE0-BDC6-69C69487DE81} - System32\Tasks\Opera scheduled Autoupdate 1605807905 => C:\Program Files\Opera\launcher.exe [1721368 2020-11-18] (Opera Software AS -> Opera Software)
    Task: {FFDBE512-08F1-477E-8AAB-20D89BE31279} - System32\Tasks\cFos\Registration Tasks\Open Browser => c:\program files\opera\launcher.exe [1721368 2020-11-18] (Opera Software AS -> Opera Software)
    2020-11-28 23:27 - 2020-11-28 23:27 - 000000000 ____D C:\AdwCleaner
    HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page =
    HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page =
    HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL =
    HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL =
    HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL =
    HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL =
    HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
    HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
    EmptyTemp:

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść w folderze gdzie masz FRST.exe.
    Uruchom FRST i kliknij w Fix/Napraw.
  • REKLAMA
  • #3 19091014
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    @karol-kreski laptop czy stacjonarny? Jezeli stacjonarny to podmien klawiature lub mysz na inne i sprawdz czy jest ok, jezeli laptop to odlacz klawiature i touchpad od plyty i sprawdz z myszka i klawiatura pod usb.
  • REKLAMA
  • #4 19093732
    karol-kreski
    Poziom 10  
    PC dinozaur ale żwawy.
    Wykonałem polecenia ale dalej było tak samo, dodatkowo cała masa dziwnych zdarzeń sprzętowych. Więc się wk*****em, wykonałem format i na szybko postawiłem 7 64b. Po chwili dalej to samo. Już mam otwarte okno ;) .
    W win 7 dzisiaj rano wykonałem następujące kroki:
    -usunąłem partycję zastrzeżoną przez system
    -uwidoczniłem wszystkie pliki systemowe i zastrzeżone oraz usunąłem wszystkie pliki z folderów recycle, temp itd znalazłem tam dziwne uprawnienia i wpisy pod postacią S-1-5-21 które również usunąłem (nie dbam o działanie tego systemu bo i tak będzie reinstal chodzi tylko o to żeby się tego gówna pozbyć)
    -utworzyłem nowe konto użytkownika; zalogowałem się na nie i usunąłem wszystkie inne konta, międzyczasie skan MBAM
    Jak na razie po wykonaniu tych kroków jest dobrze system działa stabilnie i nie dzieją się cuda.
    Jestem w trakcie pobierania iso z Win 10, wykonam pełny format albo nawet usunę partycję i utworzę nową tak żeby nic nie zostało. Jak zbadam działanie nowego systemu i dam znać.
    Mam tylko pytanie do was ekspertów jak to możliwe że po tylu formatach dalej działy się takie jaja.
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 19094398
    karol-kreski
    Poziom 10  
    Tak zrobiłem, Win 10 Pro jak na razie działa od rana stabilnie.
    Dziwiłem się troche że problemy zaczęły występować zaraz po zainstalowaniu Opery.
    I na każdym z tych systemów działałem na koncie o tej samej nazwie. Być może właśnie to było problemem.
    W każdym razie dziękuję Wam za pomoc.
    Bezawaryjności życzę :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system Windows 10 na komputerze, który wcześniej działał na Windows 7, i napotkał szereg problemów, takich jak samoczynne otwieranie programów (kalkulator, przeglądarka Opera), zmiany głośności, oraz niekontrolowane wpisywanie tekstu. Po przeprowadzeniu skanowania za pomocą AdwCleaner i Malwarebytes oraz analizie logów FRST, użytkownik otrzymał kilka sugestii, w tym odinstalowanie programu cFosSpeed, sprawdzenie sprzętu (klawiatury i myszy), oraz wykonanie pełnego formatu dysku. Po reinstalacji Windows 10 Pro problemy ustąpiły, co sugeruje, że mogły być związane z synchronizacją ustawień przeglądarki lub z kontem użytkownika. Użytkownik zakończył temat, informując o stabilności nowego systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA