logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu elektronicznego płyty głównej radia Grundig tr 2200

Poznawaczym 05 Gru 2020 13:25 615 1
REKLAMA
  • #1 19091466
    Poznawaczym
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Podstawowe informacje:

Dokładny opis modelu pcr tr2200-301-00

Dodatkowe informacje:

Po wymianie diody prostowniczej w przetwornicy impulsowej radio uruchomiło się i przestało po jakimś czasie wyświetlać obraz na wyświetlaczu. Podejrzewam że przetwornica działa, daje napięcie ok 12V. Potrzebuję schemat płyty głównej aby odszukać problem i uszkodzony element w układzie.
  • REKLAMA
  • #2 19420984
    Poznawaczym
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Okazało się że przebiła się dioda schottky SR3100 na wyjściu przetwornicy impulsowej w radiu. Wlutowałem diodę zastępczą o większym prądzie. Po wymianie jej radio ożyło na chwilę. Na płycie głównej radio odbiornika dab+ był jeszcze zimny lut na diodzie prostowniczej 1N1000 smd. Poprawiłem go lutownicą kolbową. Jeszcze po naprawie radio samoczynnie wyłączyło się jednokrotnie. Odpiąłem wtyczkę i włączyłem ponownie. radio uruchomiło się raz jeszcze.
    Dla testu pozostawiłem je włączone przez około 3 godziny problem nie powrócił.
    Oddałem radio odbiornik znajomej , miał iść na śmietnik, lub do serwisu w którym sam fachowiec zażądał by więcej niż równowartość całego radia.

Radio Grundig tr 2200 wyprodukowano 2013. w swojej budowie ma wiele układów cyfrowych (scalonych, hybryd ). odbiornik FM jest nie wielki nie można go przestroić ręczne ani naprawić, należy wymienić cały moduł , pewnie ciężko taki układ nabyć. Transformator zastąpiony przez tanią przetwornice co może skutkować pogorszeniem odbioru tunera FM. Radio FM/AM gorzej odbiera niż DAB+. Radio ma jeden głośnik. Czyli odsłuch mono.
    DAB+ kiedy już znajdzie stację odbiór doskonały,
    gdy antena jest w złym położeniu zasięg się pogarsza że nie słychać nic.

Dodano po 4 [minuty]:

Poznawaczym napisał:
    Podstawowe informacje:

Dokładny opis modelu pcr tr2200-301-00

Dodatkowe informacje:

Po wymianie diody prostowniczej , co było błędem przez nie dopatrzenie była to dioda schottky w przetwornicy impulsowej na wyjściu. Radio uruchomiło się i przestało po jakimś czasie wyświetlać obraz na wyświetlaczu.......Teraz już nie ma takiego problemu. Odbiornik funkcjonuje prawidłowo
REKLAMA