logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa routery Technicolor CGA2121 w most dla zwiększenia zasięgu WiFi?

Aleksiej21 06 Gru 2020 02:09 906 8
REKLAMA
  • #1 19093132
    Aleksiej21
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Chciałbym zwiększyć zasięg wifi ponieważ po remoncie sygnał nie sięga do pomieszczenia w którym mam komputer. kupiłem nowy router oba są takie same i oba wspierają funkcje mostu, jednak nie umiem ich połączyć (model to technicolor cga2121)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19093704
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5486
    Aleksiej21 napisał:
    kupiłem nowy router oba są takie same i oba wspierają funkcje mostu, jednak nie umiem ich połączyć (model to technicolor cga2121)

Ten Technicolor to nie router a modemorouter kablowy - jeśli kupiłeś drugi taki sam, to podstawka pod kwiaty idealna, bo żadnego mostu wifi na tym nie ustawisz.
    Tryb mostu powoduje, że to nie jest modemorouter kablowy a modem kablowy - tryb mostu, w tym wypadku nie służy do zestawienia mostu wifi.
  • REKLAMA
  • #3 19100663
    Aleksiej21
    Poziom 2  
    A dałoby się przez LAN je połączyć?
  • #4 19101746
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5486
    @Aleksiej21
    Wszystko zależy od kogo (jakiego operatora) ten modemorouter pochodzi?

Możesz spróbować go podłączyć pod LAN i logować się do netu na dane wifi z naklejki na modemorouterze.
    Może się też okazać, że nic z tym nie zrobisz, bo będzie wymagany sygnał z kablówki bo modem w ogóle się uruchomił.
    Ale pod żadnym pozorem, zadnym nie podłączaj tego modemoroutera pod przewód z sygnałem Twojej kablówki.
    Każdy modem kablowy/modemorouter jest monitorowany i możesz mieć nieprzyjemności, jeśli ten modemorouter się w sieci pojawi a np nie został zwrócony przez poprzedniego abonenta, lub pochodzi z innego złamania prawa.
    Ten modemorouter nie jest abonentowi sprzedawany, zatem osoba, która Ci go sprzedała nie ma do tego sprzętu żadnych praw a już tym bardziej prawa go sprzedawać - zalecam daleko idącą ostrożność w używaniu takiego sprzętu, który pochodzi nie do końca z legalnego źródła.

Jeśli możesz, najlepiej to zwróć sprzedającemu.
  • REKLAMA
  • #5 19102100
    -Zuzia
    Poziom 15  
    Ocena: 89
    Aleksiej21 napisał:

Chciałbym zwiększyć zasięg wifi ponieważ po remoncie sygnał nie sięga do pomieszczenia w którym mam komputer. kupiłem nowy router oba są takie same i oba wspierają funkcje mostu, jednak nie umiem ich połączyć (model to technicolor cga2121)
    Jeśli kupiłeś na rachunek na przykład w lombardzie lub innej firmie możesz spokojnie używać.
    Ale też zależy z jakiej sieci pochodzi, tylko mniejsze kablówki dają do tego modelu czysty soft producenta i możliwość zalogowania się do GUI. Tryb AP (z wyłączonym DHCP) będzie działać z odłączonym kablem koncentrycznym i można go wykorzystać. Troszkę testowałam WiFi w CGA2121 i jest naprawdę wydajne.

Natomiast jeśli to modem po Vectrze (poznasz po niemożności zalogowania się do GUI) - oddaj go, nie przyda się do niczego.
  • #6 19103566
    Aleksiej21
    Poziom 2  
    ten drugi to nie mam pojęcia po czym jest kupiłem go na allegro. a ten pierwszy jest z vectry i mogę się do niego zalogować bez problemu. Czyli powinienem spróbować je razem przez LAN połączyć ale nie podłączać go do kabówki?
    edit: znalazłem fakturę i jest z lombardu ten router.
    2 edit: chyba oba są z vectry bo mają takie same opcje jak się do nich zaloguje.
    I chyba warto dodać że internet dostarcza Vectra(przynajmniej taki serwer mam na speed testach) a umowę mam z play.
  • #7 19103937
    -Zuzia
    Poziom 15  
    Nie mogą być z Vectry, bo na ich modemie nie można zalogować się do GUI nawet po odłączeniu kabla koncentrycznego.
  • REKLAMA
  • #8 19105260
    Aleksiej21
    Poziom 2  
    to do czego ja się logowałem?
  • #9 19105570
    -Zuzia
    Poziom 15  
    Do modemu z innej sieci (Inea, Play lub z malej kablówki). Te z Vectry są zablokowane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na połączenie dwóch routerów Technicolor CGA2121 w trybie mostu, aby zwiększyć zasięg WiFi po remoncie. Odpowiedzi wskazują, że Technicolor CGA2121 to modem-router kablowy, który nie obsługuje trybu mostu WiFi. Użytkownik rozważa połączenie przez LAN, ale istnieją obawy dotyczące legalności sprzętu oraz możliwości zalogowania się do GUI. Wskazówki sugerują, że jeśli oba urządzenia pochodzą z Vectry, mogą być zablokowane i nie nadają się do użycia w trybie mostu. Użytkownik powinien unikać podłączania do sygnału kablówki, aby nie narazić się na problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA