logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór Access Pointa do Technicolor CGA2121 - Rozszerzenie WiFi bez nowego SSID

dukegs11 30 Sie 2024 17:54 648 8
REKLAMA
  • #1 21209674
    dukegs11
    Poziom 2  
    Witam, bardzo proszę o pomoc przed zakupem acces pointa. Jestem trochę zielony w tej kwestii, a sprzeczne informacje są w internecie.
    Otóż - mam internet z multimedia z routerem Technicolor CGA2121, który rozsyła mi wifi o danym SSID.
    Niestety, na piętrze już brak wifi, więc wyprowadziłem kabel rj45 i chciałbym dokupić acces pointa.
    Zależy mi na tym, by nie tworzyć nowego SSID, a rozszerzyć obecne. Czy obojętnie jaki router z funkcją AP się nada, czy powinienem kupić jakieś kosmiczne urządzenie? W przypadku drugiej opcji rozważam ASUS Zen WiFi XT8, do którego w przyszłości będę mógł dołożyć satelitę mesh (ale to kiedyś, bo koszty ogromne tego asusa).
    Dzwoniłem do Multimedia i - jak wiadomo - oni blokują dostęp do routera, ale powiedziano mi, że wypinając kabel do 4. Portu w ich routerze wtedy działa on w funkcji bridge.
    Do sedna:
    1. Czy tani router z AP wystarczy?
    2. Czy będę musiał wyłączyć na nim dhcp i ustawiać adresy IP?
    3. Będzie jedno SSID w całym domu automatycznie przełączane w telefonach, laptopach podczas poruszania się?
    4. Technicolor wyjście LAN, AP Wejście WAN?
    Z góry dziękuję za odpowiedź!
    Pozdrawiam,
    Paweł.
  • REKLAMA
  • #2 21209678
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    dukegs11 napisał:
    Będzie jedno SSID w całym domu automatycznie przełączane w telefonach, laptopach podczas poruszania się?

Nie, bo modemorouter operatora tego nie obsługuje.
  • #3 21210301
    dukegs11
    Poziom 2  
    Dziwne... Podłączyłem na chwilę extender Asus i ustawiłem go jako access point i działa... Mam jeden SSID w całym domu...
    Na jakiej podstawie zatem wyciągnąłeś swoje wnioski?
  • REKLAMA
  • #4 21210403
    IC_Current
    Ocena: 2522
    Oczywiście, że działa i jest jedno SSID. Każdy AP tak działa.
    Tylko dalej nie ma sterowania przełączaniem klienta, AP nie porozumieją się z klientem i nie wskażą mu gdzie ma się przełączyć. Przełączenie nastąpi dopiero, gdy klient uzna, że ma za niski poziom sygnału i będzie szukał nowego celu. Tylko że to nie ma nic wspólnego z jednym SSID. Działa tak samo jak z różnymi SSID. Jedynie co zyskałeś, to brak konieczności dwa razy wpisywania hasła.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21210527
    dukegs11
    Poziom 2  
    Ale tzn. że mam dwie różne sieci? No nie, czyli powiedzmy lampka WiFi przeniesiona z pokoju u góry, do tej chwili łącząca się z WiFi AP będzie działać od razu po przeniesieniu na dół, gdzie jest WiFi z routera Multimedia, prawda?
  • REKLAMA
  • #6 21210546
    KOCUREK1970
    dukegs11 napisał:
    do tej chwili łącząca się z wifi AP będzie działać od razu po przeniesieniu na dół, gdzie jest wifi z routera multimedia, prawda?

Nie.
    Najpierw zerwie połączenie z AP, a potem podłączy się do modemo-routera operatora i na odwrót.
  • #7 21210549
    IC_Current
    Ocena: 2522
    dukegs11 napisał:
    Ale tzn. że mam dwie różne sieci? No nie, czyli powiedzmy lampka wifi przeniesiona z pokoju u góry, do tej chwili łącząca się z wifi AP będzie działać od razu po przeniesieniu na dół, gdzie jest wifi z routera multimedia, prawda?

Jest jedna sieć. SSID nie ma kompletnie żadnego znaczenia w kwestii ilości sieci Ethernet. Może być to samo SSID i różne sieci a może być i różne SSID i ta sama sieć.
    Natomiast są dwa, niekomunikujące się AP, które klient traktuje jak każde dwa AP i wszystko co się z tym wiąże - głównie nieoptymalne przelogowania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21210576
    KOCUREK1970
    @dukegs11
    Jeśli chcesz uzyskać efekt, o którym piszesz, to:
    - musisz kupić 2 AP (po 1 szt. na piętro i modlić się, by pokryły zasięgiem pomieszczenia), które obsługują 802.11k, v, r
    - nadać im inną nazwę sieci WiFi i szyfrowanie niż ma router od operatora,
    - mieć sprzęt kliencki, który wspiera fast roaming (802.11k, v, r),
    - oczywiście AP, podłączone skrętką do modemoroutera operatora.
  • #9 21300672
    dukegs11
    Poziom 2  
    >>21210576 a mogą być połączone skrętką AP - AP? Czy musi to być modem - AP1 & modem - AP2?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru access pointa (AP) do rozszerzenia zasięgu WiFi z routera Technicolor CGA2121 dostarczanego przez operatora Multimedia, z zachowaniem jednego SSID w całym domu. Operator blokuje dostęp do routera, ale port 4 działa w trybie bridge. Podłączenie taniego routera z funkcją AP jest możliwe i pozwala na użycie jednego SSID, jednak AP nie komunikują się ze sobą ani z klientem, co skutkuje brakiem sterowania przełączaniem urządzeń między punktami dostępowymi. Przełączenie następuje dopiero, gdy klient sam zdecyduje o zmianie AP na podstawie siły sygnału, co może powodować chwilowe zerwania połączenia. Aby uzyskać płynne przełączanie (fast roaming) i optymalne zarządzanie klientami, konieczne jest użycie AP obsługujących standardy 802.11k, 802.11v i 802.11r oraz sprzętu klienckiego wspierającego te protokoły. W takim przypadku zaleca się nadanie innym AP innego SSID i szyfrowania niż router operatora oraz podłączenie AP kablem Ethernet do modemu-routera. Pytanie o możliwość połączenia AP bezpośrednio kablem między sobą pozostaje otwarte.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA