logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW N43: Nieudana wymiana uszczelniaczy zaworowych - silnik nie odpala

Kamil318ii 07 Gru 2020 21:00 5763 4
REKLAMA
  • #1 19097456
    Kamil318ii
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z rozrządem w n43. Mianowicie zdjąłem walki rozrządu żeby wymienić uszczelniacze zaworowe. Z tyłu walków są wypusty na blokadę kwadratowe. Zaznaczyłem która strona mają iść do góry. Wał był zablokowany na kole zamachowym tylko że wtedy prawdopodobnie nie był na suwie pracy tylko wydechowym z tego co widzę po zdjęciach które zrobiłem. Wymieniając uszelniacze musiałem obracać wałem żeby zawory niepowpadaly do środka. A więc gdy przyszło do składania został wykonany jeden obrót wału (prawdopodobnie ale raczej jestem pewny że zrobiłem tylko jeden). Ale walki włożyłem tak jak wymontowałem czyli tak jakby obrócone o 180 stopni. Wcześniej tak wyczytałem na forum że ktoś też przypadkiem tak zrobił. Miałem poskładane to już na blokady tylko że one pasują na walki gdy są obrócone o 180 stopni. A więc rozebrałem jeszcze raz i odwróciłem je i złożyłem niestety problem dalej ten sam. Silnik nie odpala. Czy ktoś może powiedzieć mi jaka jest zależność odczytów walka rozrządu a wału korbowego bo jeżeli za drugim razem złożyłem za pomocą blokad gdy pierwszy tłok był w górze, krzywki walków pierwszego tłoka były w górze czyli był na suwie pracy to czujniki powinny wychwytywać z vanosow kiedy powinien być suw pracy i kiedy podać iskrę czy paliwo. Albo jeżeli ktoś mógłby mi powiedzieć jak od początku ustawić to tak żeby było poprawnie.
  • REKLAMA
  • #2 19097576
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5128
    Ustawiasz wał na blokadę i cofasz o 1/4 obrotu,kładziesz wałki,ustawiasz i blokujesz blokadą tylną,kręcisz wałem w prawo o te 1/4 obr. I blokujesz kołkiem,wkładasz kasetę z łańcuchem i przyłapujesz koła.Potem już chyba jasne.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 19097618
    Kamil318ii
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    A w jakim celu jest ten zabieg cofania o 1/4obrotu
  • REKLAMA
  • #4 19099457
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5128
    Żeby obniżyć tłoki 1,4 przed dokręcaniem wałków bo często wałek podczas dokręcania lubi sobie przeskoczyć, nawet jak to zrobi to nie ma ryzyka, że zawór oprze się o tłok. Po dokręceniu wałków i zamontowaniu blokady śmiało można ustawiać wał bo wiesz, że górę masz ok. a wałem nie kręcisz duzo bo wiesz ile cofnąłeś go przed montażem wałków.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 19099649
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 507
    Mam jakieś instrukcje
    Załączniki:
    • BMW N43-N46 instrukcja blokady rozrządu.pdf (3.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BMW N42 Ustawienie rozrządu BMW 3 E46 316ti (N42 B18).pdf (669 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA