logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Exel - makro do odkrywania wierszy po wyborze z listy rozwijalnej

krzyna28 08 Gru 2020 10:52 516 3
REKLAMA
  • #1 19098319
    krzyna28
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam plik exel, w którym chciałabym żeby po wyborze danej pozycji z listy rozwijalnej "rodzaj nieruchomości" odkrywały się konkretne wiesze.
    po wyborze "grunt" - wiersze 33-43
    po wyborze " dom" - wiersze 45-60
    po wyborze "lokal mieszkalny" - wiersze 62-76

Bardzo proszę o pomoc ;)
    Załączniki:
    • formularz.xlsx (103.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19098756
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Zobacz, czy o to chodziło.
    Nazewnictwo na liście rozwijanej nie całkiem pokrywa się z tym co napisałaś.
    Nie wiem czy dobrze trafiłem.
    Rozumiem, że przy wyborze pozycji: "miejsce postojowe/garaż" wszystkie wskazane wiersze mają pozostać ukryte.
    Załączniki:
    • formularz1.zip (92.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 19099044
    krzyna28
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Maciej Gonet napisał:
    Zobacz, czy o to chodziło.
    Nazewnictwo na liście rozwijanej nie całkiem pokrywa się z tym co napisałaś.
    Nie wiem czy dobrze trafiłem.
    Rozumiem, że przy wyborze pozycji: "miejsce postojowe/garaż" wszystkie wskazane wiersze mają pozostać ukryte.

Panie Macieju o to właśnie mi chodziło !!!
    Serdecznie dziękuję.
    Jak by Pan jeszcze zdradził jak jest to zrobione to będę wdzięczna - oprócz rozwiązania chciałabym się nauczyć ;))))

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 19099193
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Jest to zrobione makrem zdarzeniowym Worksheet_Change, reagującym na zmianę wartości w komórkach B9:D9. Makro jest w module arkusza, w którym jest formularz. Treść makra:
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Właściwie to nie wiem, o co pytasz, czy w ogóle nie znalazłaś tego makra (Alt+F11), czy nie rozumiesz jakiejś konkretnej konstrukcji programowej?
REKLAMA