logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ustawienia temperatury barwowej monitora - wpływ na wzrok i redukcja niebieskiego światła

adas1891 08 Gru 2020 13:04 849 3
REKLAMA
  • #1 19098608
    adas1891
    Poziom 5  
    Ocena: 17
    Dzien dobry
    chciałbym spytać o optymalną temperaturę jaką powinienem ustawić w monitorze żeby ograniczyć wpływ "złego" światła. I czy to w ogóle ma jakieś znaczenie. w Monitorze standardowo mam 6500 czyli tą biel najbardziej niebieską - podobno niebieskie światło szkodzi wzrokowi - ale nie wiem czy to prawda. Czy zmiana na biel najbardziej ciepłą zmniejszy ilość niebieskiego światła ( i czy ono w ogóle szkodzi).
    Dla informacji tylko podam że standardowo przebywam przy monitorach jakieś dwie godziny dziennie, może więcej, ale okresowo ze względu na charakter pracy zdarza mi się siedzieć cały dzien kilka dni pod rząd i jeszcze przynosić robotę na domowy monitor.
    dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19098634
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    Olać światło niebieskie.
    Nie siedzieć przed monitorem w ciemnym pomieszczeniu, można włączyć sobie światło lub jakąś lampę za monitorem. Nie gapić się ciągle w monitor, raz na jakiś czas popatrzeć na coś dalszego. Prócz tego korzystać.
    To wcale nie monitory niszczą wzrok tylko ciągłe patrzenie na obiekty blisko i to w sytuacji gdzie mamy jasny element którym oglądamy a wokół niego jest ciemno. Ja sobie tak zniszczyłem oczy książkami i czytaniem po nocach. Podobna sytuacja.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19098652
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Ciepła barwa jest bardziej naturalna i mniej męczy wzrok.
    Mówi się także, że zbyt długie siedzenie wieczorami przed monitorem może powodować problemy ze snem właśnie ze względu na zimną barwę światła, stąd się pojawiają różne tryby nocne w urządzeniach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 19106519
    adas1891
    Poziom 5  
    Ocena: 17
    temat do zamknięcia
REKLAMA