logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

tuner VU+ 4K se i dcss (jess) - problem z ustawieniem głowicy DVB-S2x FBC (6 wir

bombelll 08 Gru 2020 18:36 2490 3
REKLAMA
  • #1 19099386
    bombelll
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

mam od jakiegoś czasu problem z prawidłową pracą tunera/instalacji VU+ 4K se i konwertera G-SAT GT-dLNB2T.
    Instalacja jest jednokablowa unicable II (JESS), konwerter podłączony do tunera A. Konwerter ma zaprogramowane ub na dwóch wyjściach dCSS:
    - jedno przez dostawcę DM-Trade (pod układ polskiego cyfrowego polsatu),
    - drugie wyjście tak aby było 16 kanałów o szerokości m.w. 72 MHz.
    Tuner to VU+ 4K se z softem OpenPLI 7.3. W ustawieniach w sekcji tunera jest dla każdego konfiguracja taka sama + oczywiście różna częstotliwość kanału ub dla każdego z 8 tunerów. Tuner od B-H podłączony do A. Do tunera tunera A oczywiście podłączony kabel od konwertera G-SATu. Problem polega na tym, że jeśli mamy ustawienia konfiguracyjne tunera (unicable II ,1 satelita HotBird 13E) m.in. wg manaula:
    Link
    to po około 15 min. korzystania z kanału np Cinemax HD, TVP2 HD , Polsat HD, HBO HD następuje zanik sygnału i komunikat: dostrojenie nie powiodło się.... Jeśli po kombinuję z konfiguracją tunera i włączę w opcjach obsługę DiSEq 1.2 lub 1.1 to ten problem z zanikiem sygnału pojawia się po dłuższym czasie... powiedzmy po 1 godz. czasem po 2. Dziwne jest to że inne kanały na innych transponderach działają np, TVP1 HD , TVN HD , Canal + HD,.
    Po zrestartowaniu tunera sytuacja się powtarza
    Co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 19119631
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19121682
    bombelll
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Częstotliwości UB są prawidłowo wpisane. Aby wykluczyć pomyłkę dopisałem scr UB tego LNB do XML unicable. Jak źle podasz scr UB - to ciemność na wszystkich transponderach od samego początku.
    Tak zamierzam zrobić jak napisałeś, bo na razie wszystkie inne możliwości wydaje mi się że testowałem. Pobawię się softami... zacznę od VTi , bo podobno najbardziej zbliżony do linii Vu+, tylko muszę oscama przenieś....
  • #4 19121973
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA