logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

unicable i dwa tunery vu+ - jakieś dziwne zakłócenia

dark7117 27 Lut 2020 14:58 1509 4
REKLAMA
  • #1 18497151
    dark7117
    Poziom 2  
    Witam,
    kupiłem dom po gościu który nie miał potrzeby oglądania TV SAT więc zamontowane były tylko dwa kable jeden do salonu drugi do sypialni - oba idą przez garaż gdzie są tylko złączone bez żadnego multiswicha. Miałem wcześniej dekoder vu+solo 4k i dokupiłem drugi taki sam żeby nie pruć całego domu wpadłem na pomysł żeby zastosować technologię unicable. Dokupiłem więc konwerter LNB cyfrowy SCR Unicable II dHello GT-dLNB2T +Terr z 2 wyjściami sat i 1 wejściem TV naziemnej gdzie wpiąłem antenę.
    Niestety chociaż wyjścia są teoretycznie niezależne mam taki problem że po włączeniu dekodera jakiś czas wszystkie kanały pięknie śmigają
    ąz do czasu gdy nagle część kanałów po prostu obcina np. TVP2 , TVP3 gdzie TVP1 normalnie pracuje. Po wyłączeniu tunerów na chwilę znów działa aż do zwiechy. Kombinowałem z różnymi ustawieniami kanałów na 1 solo4K dałem SR od 1 do 8 na 2 od 9 do 16. Później wyedytowałem plik unicable.xml i dodałem tylko z pierwszymi 4 sr w/g unicable 1 i wyłączyłem 4 ostatnie wirtualne głowice i chodziło nawet dłużej ale i tak po jakimś czasie padło.
    Oryginalnie z każdego wyjścia mam zaprogramowany konwerter tak że :
    Wyjście i wyjście 2 =

Częstotliwość wejściowa 10,7 -- 12,75 GHz
    Częstotliwość wyjściowa 950 -- 2.150 MHz
    Obsługiwana liczba pasm 16 (4 SCR, 12 d CSS) 16 (4 SCR, 12 dCSS)
    Zaprogramowane pasma częstotliwości użytkownika:
    wyj1. 1210 1420 1680 2040 978 1028 1072 1116 1160 1271 1315 1359 1484 1528 1572 1616
    wyj2. 1210 1420 1680 2040 978 1028 1072 1116 1160 1271 1315 1359 1484 1528 1572 1616

Nie wiem już co dalej mam kombinować bo włączam w ustawieniach tunerów diseq wyłączam , kombinuje z kanałami użytkownika i nic mi to nie daje :(
    Jak miałem ustawione po kolei te pasma to zauważyłem że jak tylko oglądam to sygnał idzie z głowicy E , jak odpalę nagrywanie to włącza się głowica F jakby te 4 pierwsze były martwe.
  • REKLAMA
  • #2 18498946
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18499072
    dark7117
    Poziom 2  
    Przy ścianie wychodzą 2 kable idą do garażu gdzie zwykłymi złączkami typu F są połączone do kabli które wchodzą 1 do salonu 2 do sypialni.
    Niezależne były ja je uzależniłem podpinając do tego samego konwertera - który w/g opisu ma dwa niezależne wyjścia dokładnie z takimi samymi zaprogramowanymi częstotliwościami ( kupione w DMTrade)
    Teoretycznie jednym kablem mógłby iść sygnał SAT a drugim naziemna ale jak mam w konwerterze ekstra wejście DVBT to je wykorzystałem.
    Model konwertera to gt-dlnb2t unicable i dwa tunery vu+ - jakieś dziwne zakłócenia unicable i dwa tunery vu+ - jakieś dziwne zakłócenia

Dodano po 18 [minuty]:

Jeszcze jedno, zauważyłem też że jak włączę zwykły TV to przy wyłączonym dekoderze obraz jest ok, jak tylko włącze ( w tle) dekoder z tego samego gniazdka to od razu robi się pikseloza i naziemnej też nie da się oglądać. Wystarczy że wyłączę dekoder i obraz wraca jak żyleta.
    Na razie wywaliłem gniazdka bo myślałem że one mi coś wycinają ale problem z wariowaniem kanałów UB na SAT się niestety nie zmienił.
  • REKLAMA
  • #4 19127199
    mfic
    Poziom 1  
    Witam,
    mam dokładnie taki sam problem z tym modelem konwerter. Czy udało się jakoś to rozwiązać?
  • #5 19158017
    dark7117
    Poziom 2  
    mfic napisał:
    Witam,
    mam dokładnie taki sam problem z tym modelem konwerter. Czy udało się jakoś to rozwiązać?

Witam,
    tak udało się , niestety poszedłem dłuższą drogą , najpierw zrobiłem sobie nowe ustawienia w pliku unicable.xml w moim vu+ oraz zmieniłem gniazdka , później położyłem nowy kabel a na końcu dopiero wpadłem na to że może to być uszkodzony konwerter - po wymianie śmiga aż miło.
    Ten konwerter ruszyłem na końcu bo w głupim miejscu mam antenę i nie mam łatwego dojścia dlatego liczyłem że może coś innego jest przyczyną ale nie masz się co bawić - jak nie działa to coś musi być nie tak, może wystarczy kolejny raz go zaprogramować ( ja niestety programatora nie posiadam) a może to coś poważniejszego bo wariował po jakimś czasie.
REKLAMA