logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Openmediavault 3: Konfiguracja chmury, Docker, HTML, aktualizacje, extras, serwer boot LAN

7936 08 Gru 2020 23:34 1326 5
REKLAMA
  • #1 19100200
    7936
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    Za potrzebą posiadania własnej chmury ,poszedłem w kierunku omv. Z racji tego że mam słabszy sprzęt, zaistalowlem starsza wersje 3 32bit.
    Wbrew pozorom ładnie mi to działa,część mam już skonfigurowaną. Na tą chwilę w fazie testów .
    Docelowo sprzęt będzie służył tylko do kopii zapasowych. Tylko dokumenty ,żadne audio/video i inne temu podobne.
    I mam też kilka pytań związanych z omv ,wtyczkami ,i usługami.
    1.Co to jest docker. Gdzieś o tym czytałem , ale do czego to służy.
    2.Czy i jak można stworzyć własną stronę w html i wystawić ją na serwer.
    >>temat przekierowania zostawmy na potem <<
    3.Też gdzieś obilo mi się o uszy,coś z nazwą "extras" ale też nie wiem co to jest.
    4.Jak zmusić omv3 do samodzielnego, automatycznego zaktualizowania się.
    5.Chmura. Jak to uruchomić i skonfigurować na telefonie by łączył się z omv. Zarówno w sieci domowej ,jak i po za nią.
    6. Wiem że można stworzyć serwer ,aby można było z niego wystartować systemy win/linux
    (boot lan). Czy można coś takiego uruchomić na omv.
    7. Jak mogę zrobić kopię zapasową ustawień systemu ,na przykładzie pendriva.

Bardzo proszę ,bez hejtu . Potrzebuje konkretnych odpowiedzi .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19100234
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    1. Doker to system, który pozwala jakby dokować inne systemy w jednym hoście, bez potrzeby instalacji całego systemu.
    Nie da się tego opisać w kilku zdaniach. Generalnie za pomocą dockera możemy mieć na jdenym komputerze wiele systemów wyspecjalizowanych w jakimś zadaniu. Coś w stylu wirtualizacji, ale nie jest to normalnie rozumiana wirtualizacja. Np możemy mieć na omv (który de facto jest debianem) system hassio zainstalowany w dockerze i inne które z racji na hardware lub inne wymogi mogły by nie działać inaczej.
    2. Oczywiście, że można, do tego służą web serwery jak apache, nginx, itp. Jednakże nikt teraz raczej statycznych stron nie robi, więc zapewne będzie potrzebny jeszcze jakiś zainstalowany framework wspomagający generowanie strony np. php
    3. Extras to dodatki robione przez społeczność OMV należy je doinstalować wg opisu.
    4. Naciskając Update
    5 Na różne sposoby, zależy od chmury. Zazwyczaj trzeba postępować zgodnie z manualem.
    6. OMV to zmodyfikowany Debian, co można na Debianie (i w zasadzie na dowolnym linuxie) to można i na OMV
    7. Linux ustawienia trzyma w większości w /etc Najlepiej sobie skonfigurować serwer rsync, który również jest dostępny na OMV.
    Na więcej informacji z mojej strony nie licz, bo by na wszystko odpowiedzieć i prowadzić krok po kroku nie mam niestety ani czasu ani ochoty. Sorry
  • REKLAMA
  • #3 19100312
    7936
    Poziom 18  
    Spoko . Rozumiem. Dałeś mi garść informacji. Drąże temat dalej . To i tak sporo .
    W jednej sprawie mogę się wypowiedzieć. Kwestia strony.
    Nie jest mi potrzebne nic ,co było by wodotryskiem nie potrzebnym, i nie wynoszącym nic konkretnego. Strona musi być prosta. Nie wiem czy będziesz znał zagadnienie. Kiedyś można było posiadać stronę na takich serwisach jak wp,onet, republika "coś w tej nazwie" . Co prawda było to dobre 20 lat temu, ale pamiętam że, robiłem sobie taką stronę w open office. Warunkiem było że strona główna musiała mieć nazwę Index.html. Było to łatwe i przyjemne. Po zakończeniu projektu ,przez ftp przesylalo się na ich serwery i na tym się kończyło. I coś takiego chce zrobić dla siebie,i tylko dla siebie.

Z pozostałymi odpowiedziami jakie mi udzieliłeś zapoznam się. W raz z tematami jakie mi dodałeś do odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19100693
    7936
    Poziom 18  
    Gelip napisał:
    Odpal serwer Apache na Debianie (omv) i skonfiguruj dostęp do katalogu z plikami. Bez żadnej strony będziesz miał dostęp przez web interfejs w formie Index of (coś ala FTP):
    Openmediavault 3: Konfiguracja chmury, Docker, HTML, aktualizacje, extras, serwer boot LAN

Nie neguje twojej wiedzy,ale to chyba nie to.
    W teorii powinno być tak . Przykład.
    http:\\192.168.10.10:port\index.html

Ale temat strony ,jest drugorzędny.

Dodano po 4 [godziny] 8 [minuty]:

Dobra kolejne pytanie. Czy we wszystkich wersjach, zaczynając od 3 zasady dodawania użytkowników ,dysków , udziałów są takie same ?

Pytanie stąd, że ja mam wersję 3x86 A jest już wersja 5x64. Czy one różnią się między sobą pod kątem obsługi podstawowej .
  • #6 19101581
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    7936 napisał:
    Nie neguje twojej wiedzy,ale to chyba nie to.
    W teorii powinno być tak . Przykład.
    http:\\192.168.10.10:port\index.html

Dałem przykładowy zrzut jak wygląda Index of a to, że u Ciebie inny IP to normalne. Tak, pod index.html możesz wstawić swoją stronę ale po co? Aby mieć dostęp do plików wystarczy Index of
REKLAMA