Za potrzebą posiadania własnej chmury ,poszedłem w kierunku omv. Z racji tego że mam słabszy sprzęt, zaistalowlem starsza wersje 3 32bit.
Wbrew pozorom ładnie mi to działa,część mam już skonfigurowaną. Na tą chwilę w fazie testów .
Docelowo sprzęt będzie służył tylko do kopii zapasowych. Tylko dokumenty ,żadne audio/video i inne temu podobne.
I mam też kilka pytań związanych z omv ,wtyczkami ,i usługami.
1.Co to jest docker. Gdzieś o tym czytałem , ale do czego to służy.
2.Czy i jak można stworzyć własną stronę w html i wystawić ją na serwer.
>>temat przekierowania zostawmy na potem <<
3.Też gdzieś obilo mi się o uszy,coś z nazwą "extras" ale też nie wiem co to jest.
4.Jak zmusić omv3 do samodzielnego, automatycznego zaktualizowania się.
5.Chmura. Jak to uruchomić i skonfigurować na telefonie by łączył się z omv. Zarówno w sieci domowej ,jak i po za nią.
6. Wiem że można stworzyć serwer ,aby można było z niego wystartować systemy win/linux
(boot lan). Czy można coś takiego uruchomić na omv.
7. Jak mogę zrobić kopię zapasową ustawień systemu ,na przykładzie pendriva.
Bardzo proszę ,bez hejtu . Potrzebuje konkretnych odpowiedzi .
Wbrew pozorom ładnie mi to działa,część mam już skonfigurowaną. Na tą chwilę w fazie testów .
Docelowo sprzęt będzie służył tylko do kopii zapasowych. Tylko dokumenty ,żadne audio/video i inne temu podobne.
I mam też kilka pytań związanych z omv ,wtyczkami ,i usługami.
1.Co to jest docker. Gdzieś o tym czytałem , ale do czego to służy.
2.Czy i jak można stworzyć własną stronę w html i wystawić ją na serwer.
>>temat przekierowania zostawmy na potem <<
3.Też gdzieś obilo mi się o uszy,coś z nazwą "extras" ale też nie wiem co to jest.
4.Jak zmusić omv3 do samodzielnego, automatycznego zaktualizowania się.
5.Chmura. Jak to uruchomić i skonfigurować na telefonie by łączył się z omv. Zarówno w sieci domowej ,jak i po za nią.
6. Wiem że można stworzyć serwer ,aby można było z niego wystartować systemy win/linux
(boot lan). Czy można coś takiego uruchomić na omv.
7. Jak mogę zrobić kopię zapasową ustawień systemu ,na przykładzie pendriva.
Bardzo proszę ,bez hejtu . Potrzebuje konkretnych odpowiedzi .