logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi Roborock - mopowanie samą wodą czy z detergentem

Anon23 09 Gru 2020 07:31 28644 3
REKLAMA
  • #1 19100405
    Anon23
    Poziom 3  
    Cześć,

Użytkownicy robotów sprzątających, czy jak mopujecie to używacie/ wlewacie czystą wodę (jak rekomenduje producent) czy dolewacie detergentu np. Clina? Pytam bo teoretycznie producent mówi tylko o wodzie, bo ponoć detergent "psuje"/ zapycha filtry wody (piana), ale jak czytam fora anglojęzyczne to ludzie używają detergentu i jest git. Ew. ktoś pisze, że jak ma wodę z detergentem to dodaje octu aby "zniszczyć" pianę i także jest git. Jakie macie Wy doświadczenia? Ja jestem za tym aby używać detergentu.

Dzięki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19100617
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    Skoro producent tak mówi, to pewnie tak jest, jak u Ciebie jest inaczej, to pogratulować i się cieszyć ;)

U mnie robot tylko zamiata, mopowanie zostawiam do ręcznej roboty.
  • REKLAMA
  • #3 19101840
    Anon23
    Poziom 3  
    No i oto mi chodzi. Czasami producent mówi byle by mówić, a jest zupełnie inaczej, dlatego niektórzy na forach anglojęzycznych piszą, ze używają detergentów (Pronto czy inne) i jest git. Chciałem się po prostu tutaj dowiedzieć jak swoi to robią :)
    Czy ludzie dlatego nie używają detergentów bo nigdy nie używali i nie używają czy używali ale się zepsuło.
  • #4 20327932
    januszkbytom
    Poziom 2  
    Ocena: 20
    Cześć, używam około 2-3ml płynu do mycia podłóg na zbiornik wody i trochę płynu do nabłyszczania naczyń do zmywarki.
    Wiem, że jest ryzyko rzekomego skorodowania elementów systemu namaczania (a oto nietrudno, bo śrubki zbiornika wody zardzewiały po 2 tygodniach - jeszcze wtedy używałem tylko wody), ewentualnie powód by odrzucić roszczenia gwarancyjne w przypadku awarii systemu mopowania, ale używam świadomie.
    Wiem, że któryś z producentów robotów ma taki płyn do podłóg w ofercie (czytałem o tym podczas wybierania robota), ale niestety nie pamiętam, gdzie te info znalazłem.
    Ja używam Roborocka S7.
REKLAMA