logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ubiquiti UniFi AC (UAP-AC-LR) - zasięg, moc sygnału

Tomek680 09 Gru 2020 09:56 5322 9
  • #1 19100632
    Tomek680
    Poziom 3  
    Miał ktoś do czynienia z AP Ubiquiti UniFi AC (UAP-AC-LR)?
    Firma zakładająca internet, robiła pomiary i wybrali miejsce aby go zamontować. Problem w tym, że sygnał jako taki jest tylko pod samym urządzeniem. Kawałek dalej czy za ściana jest już słabiutki o ile w ogóle go widać bądź zanika.

Pytanie jaki faktycznie powinno mieć to zasięg i moc? Wg. deklaracji przy zakładaniu powinno działać na całym piętrze, odległość jakieś 60 metrów, ale to przez ściany nie przechodzi, nie wszędzie widać. Albo sygnał jest bardzo słaby.

To wina urządzenia czy wprowadzili nas w błąd? Jest sens się kłócić o to, że punkt nie spełnia swojej roli skoro wszędzie nie działa wystarczająco dobrze?
  • #2 19101287
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Z praktyki - te urządzenia ( mimo LR w nazwie) nie spisują się w budynkach z dużą ilością ścian i pięter. Mam takie w biurach i halach przemysłowych i tam działają - generalnie zawieszone do 8 m ale w otwartej przestrzeni.
    Próbowałem w domu jednorodzinnym wąskim a wysokim ( taki twór budowlany końca komunizmu) 4 kondygnacje - zwieszony na górze na klatce schodowej do przyziemia nie sięga. Nawet w mniejszym parter, piętro i poddasze przegrał z dwoma mniejszymi. Jako tako działa w ok 150 m² jednokondygnacyjnym apartamencie, ale na tarasy ledwo sięga...
    Dobre na sale konferencyjne, sportowe, centra handlowe
    Pozdr. J.
  • #3 19101612
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2494
    Firma to jacyś partacze. 60m odległości przez ściany a oni montują jeden AP. Porażka. Powinni wiedzieć, że jakikolwiek AP pracujący w paśmie 5GHz to zasięg tylko w jednym pomieszczeniu i ewentualnie za ścianą, pod warunkiem że ściany nie są grube lub ze zbrojeniem. Na 2,4GHz zasięg jest lepszy, ale za to wydajność marna.
    Poza tym, chociażbyś zamontował AP o mocy mikrofalówki, to i tak nic z tego nie będzie. Komunikacja musi być DWUKIERUNKOWA a przecież karty sieciowe w urządzeniu klienckim są jakie są.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 19101622
    Tomek680
    Poziom 3  
    Pod samym urządzeniem zasięg jest. Nieco dalej niby komputer widzi sieć ale próba połączenia to informacja: "połączono, brak internetu" a jak się uda to jest bardzo słaby zasięg.

A więc można z czysta przyjemnością zgłosić zażalenie, że instalacja nie spełnia swojej roli bo nie pozwala odbierać internetu nawet na jednym piętrze budynku (budynek ma dwa piętra) - ba nawet za ścianą od zamontowanego urządzenia słabo odbiera.
  • #5 19101638
    IC_Current
    Tomek680 napisał:
    "połączono, brak internetu" a jak się uda to jest bardzo słaby zasięg.

Komunikacja musi być DWUKIERUNKOWA a przecież karty sieciowe w urządzeniu klienckim są jakie są i ich nie zmienisz.

Tomek680 napisał:

A więc można z czysta przyjemnością zgłosić zażalenie, że instalacja nie spełnia swojej roli

Ja bym takiej firmie nie wypłacił, niech partacze zabierają co zamontowali. Trzeba wziąć kilka innych firm, niech zrobią ofertę, podadzą jakie będą szacowane uzyskiwane przepustowości i zasięgi i przy jakiej określonej liczbie urządzeń. Jedno urządzenie to max 50-60m2 zasięgu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19101643
    Tomek680
    Poziom 3  
    Ale tam nie wychodzi 50m^2... Mogę obliczyć promień od urządzenia, ale na pewno jest znacznie mniejszy niż 50m^2.
  • #7 19101716
    IC_Current
    50m2 to jest kwadrat 7x7m. Jakbyś miał kwadrat tak ok 10x10m to już full możliwości jednego AP w idealnych warunkach (brak zakłóceń, cienkie ściany).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19101755
    Tomek680
    Poziom 3  
    Jak rozumiem 7 metrów w dowolną stronę? Ale i tak jest słabo. Do tego to są stare ściany, w niektórych miejscach bardzo grube.. Jest problem z przechodzeniem sygnału.
  • #9 19101782
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    Tomek680 napisał:
    Pod samym urządzeniem zasięg jest. Nieco dalej niby komputer widzi sieć ale próba połączenia to informacja: "połączono, brak internetu" a jak się uda to jest bardzo słaby zasięg.

A więc można z czysta przyjemnością zgłosić zażalenie, że instalacja nie spełnia swojej roli bo nie pozwala odbierać internetu nawet na jednym piętrze budynku (budynek ma dwa piętra) - ba nawet za ścianą od zamontowanego urządzenia słabo odbiera.

Co zamówiłeś od tej firmy instalacyjnej? Czy zamówienie brzmiało: proszę zrobić dobry zasięg Wi-Fi na całej powierzchni tego budynku?
    Czy może raczej: dostawa i montaż jednego taniego AP o dużym zasięgu?

W pierwszym przypadku, to dostawca nie wywiązał się z zamówienia.
    W drugim przypadku dostałeś dokładnie to, co zamówiłeś. Pomijając kwestię, że ten egzemplarz Ubiquiti może być zwyczajnie uszkodzony.
  • #10 19101825
    IC_Current
    Tomek680 napisał:
    Jak rozumiem 7 metrów w dowolną stronę? Ale i tak jest słabo. Do tego to są stare ściany, w niektórych miejscach bardzo grube.. Jest problem z przechodzeniem sygnału.

Nie czytasz że zrozumieniem. Nie 7m od urządzenia, tylko kwadrat o wymiarach 7x7m (czasem trochę więcej) a na środku AP to jest typowy zasięg dobrej jakości WiFi. Oczywiście jeśli jest ściana, do tego gruba, to za ścianą sygnał będzie szczątkowy (czytaj: może nic nie działać")
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Ubiquiti UniFi AC (UAP-AC-LR) ma ograniczony zasięg w budynkach z wieloma ścianami i piętrami, co potwierdzają doświadczenia użytkowników. Mimo deklaracji o zasięgu do 60 metrów, sygnał jest słaby już kilka metrów od urządzenia, a w przypadku grubszych ścian może całkowicie zanikać. Użytkownicy sugerują, że dla optymalnego działania wymagane jest zainstalowanie kilku punktów dostępowych, zwłaszcza w budynkach o dużej powierzchni. Wskazano również na znaczenie dwukierunkowej komunikacji oraz na to, że jakość kart sieciowych w urządzeniach klienckich wpływa na efektywność połączenia. W przypadku niewłaściwej instalacji, użytkownicy zalecają zgłoszenie reklamacji do firmy instalacyjnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA