logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy A41 - Jak odzyskać usunięte wiadomości SMS bez kopii zapasowej?

Artur266 09 Gru 2020 16:27 1221 2
REKLAMA
  • #1 19101640
    Artur266
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam

Przypadkowo usunąłem ważne dla mnie informacje w postaci wiadomości sms. Posiadam telefon Samsung A41 i chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakiś sposób lub oprogramowanie, które mogłoby mi przywrócić wiadomości. Niestety nie miałem zrobionej żadnej kopi zapasowej.
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19102061
    fonexpl
    Poziom 4  
    Ocena: 68
    Z tego co mi wiadomo, to nie ma takiej możliwości. Treści sms-ów na androidzie są zapisywane w plikach systemowych. To nie tak jak ze zdjęciem, że każde to osobny plik i można je próbować przywrócić za pomocą programu do odzyskiwania danych.
  • #3 19102390
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1302
    fonexpl napisał:
    Z tego co mi wiadomo, to nie ma takiej możliwości. Treści sms-ów na androidzie są zapisywane w plikach systemowych. To nie tak jak ze zdjęciem, że każde to osobny plik i można je próbować przywrócić za pomocą programu do odzyskiwania danych.

W zasadzie to jest dokladnie odwrotnie. Usunietych plikow ze wspolczesnych telefonow (z pamieci wewnetrznej) nie odzyskasz (szyfrowanie, sposob optymalizacji kosci pamieci - TRIM itp), podczas gdy rzeczy typu wiadomosci przetrzymywane sa w plikach baz danych i czasem da sie tego typu dane odzyskac. Zgadza sie to, ze tego typu bazy danych przetrzymywane sa w obszarze do ktorego uzytkownik nie ma dostepu bez roota, a zrootowanie telefonu zasadniczo wiaze sie z przywroceniem ustawien fabrycznych i zerowa szansa na odzyskanie czegokolwiek.

Z A41, przynajmniej na ta chwile bedzie problem, nie jest wspierany przez zadne z urzadzen/programowow do tego typu rzeczy. Mozna by zapytac w Multi-COMie czy maja na to jakas wlasna metode, ale podejrzewam, ze na ta chwile tez nie beda w stanie pomoc. Jesli wiec to mocno istotne rzeczy i koszty na poziomie ~1000zl i wiecej nie przerazaja to najlepiej bylo by telefon wylaczyc, nie uzywac wiecej i co kilka miesiecy dopytywac czy cos sie zmienilo.
REKLAMA