logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kemppi MasterTig MLS 2300 AC/DC pali tranzystory mocy po 5 min spawania

karol1996 09 Gru 2020 20:11 1905 2
REKLAMA
  • #1 19102238
    karol1996
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Witam
    Mam problem jak w temacie.
    Początkowo, uszkodzone było jedno z trafek pomocniczych na płytce prostownika wtórnego, oraz uszkodzone tranzystory IGBT w inverterze pierwotnym IRG4PC50W.
    Po wymianie trafka (wyciągnięte z innej płyty), oraz wymianie wszystkich IGBT (Uszkodzone było 5 szt, ale dla pewności wymieniłem wszystkie), maszyna prawidłowo przechodzi wszystkie testy opisane w SM :
    •Napięcie na wyjściu PFC wynosi 400VDC przy napięciu zasilania 24VAC;
    •Przy maszynie odłączonej od sieci, po spełnieniu warunków podanych w SM, napięcia na płycie AC są prawidłowe. Na miedzianej szynie i radiatorze jest +/- 8.4VDC a na X9/7 +/- 44VDC(względem ujemnego bieguna maszyny.
    Kemppi MasterTig MLS 2300 AC/DC pali tranzystory mocy po 5 min spawania

Po normalnym włączeniu maszyny do sieci, spawarka uruchamia się prawidłowo, po przełączeniu na MMA na wyjściu jest 60V.
    W TIG'u, po naciśnięciu przycisku uruchamia się jonizator.

Przy próbie spawania łuk zajarzany jest poprawnie, po pewnym czasie włączają się wentylatory. Po ok. 5 min spawania ponownemu uszkodzeniu ulegają tranzystory w bloku mocy (podczas spawania).
    Spawałem prądem ok. 75A.

P.S. Tranzystory zostały przykręcone z odpowiednim momentem zalecanym przez Kemppi.

Pozdrawiam,
    Karol
  • REKLAMA
  • #2 19102832
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Tylko raz miałem taki przypadek, koleś nie założył podkładek mikowych i po kilku minutach wywaliło tranzystory.
  • #3 19102901
    karol1996
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Podkładki mikowe oczywiście założyłem. 6 szt przykręcona przez Podkładki, 4 bezpośrednio na radiator.
    Ale w Twoim przypadku wywaliło podczas spawania czy na "biegu jałowym"?
    Tak się zastanawiam, czy sterowanie tranzystorami nie robi zamieszania...
    Może jest to wina jakości nowych tranzystorów... zamawiane z TME, żadne All.
    Wszystkie 10 z jednej partii
REKLAMA