logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DATCOM 2000 - jaki tranzystor w zasilaczu? Szukam schematu.

jartel 15 Paź 2005 16:58 1995 9
REKLAMA
  • #1 1901001
    jartel
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam

Trafił do mnie tunerek , jak w temacje . Ma uszkodzony zasilacz , tranzystor odparował (dziura) .
    Co tam jest wsadzone ? Jest do tego jakiś schemat ?
    Prosze o pomoc . Sugestie mile widziane .

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1901106
    Amigo33
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam skymaxa 777, to są chyba bliźniaki, nie mam schematu, ale mogę go obfotografować, jeśli Ci to pomoże:D
  • #3 1901467
    jartel
    Poziom 14  
    Witam

Amigo33 jeśli możesz to zrób , zobacze czy są podobne .
    Odczytaj symbol tego elementu .

Po pierwotnej stronie jest element z pięcioma wyprowadzeniami w obudowie podobnej do tranzystorów np BUT11F .
    W nowszych modelach zastosowano VIPer 50 . Czy w tym modelu zastosowano ten sam układ ?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1901659
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    W Skymaxie 777 siedzi Viper 50SP w obudowie Power SO-10 a w Twoim prawdopodobnie w obudowie Pentawatt.Porównaj aplikacje z tunerem.
    Powodzenia!
  • #5 1901967
    Amigo33
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zobacz czy to wystarczy
    Załączniki:
    • Obraz 005.jpg (1.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Obraz 006.jpg (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 1905200
    jartel
    Poziom 14  
    Witam

Amigo33 dzięki za fotki .
    Z tego co widze w skymaxie wszystko jest na jednej płytce . U mnie jest osobny moduł zasilacza . VIPer jest w obudowie PENTAWATT HV . Tak samo jest transoptor i TL w układzie .

Czy ten VIP-ek mocno się grzeje ?
    Zastanawiam się nad przyczyną uszkodzenia , czy to jakiś skok napięcia , czy te typy tak mają . Zastosowanie VIPera 100 poprawi warunki pracy zasilacza i jego bezawaryjność ? Wartość rezyst Rds jest mniejsza ( 2,7om ) ma to duże znaczenie ?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1905497
    MIREK54
    Poziom 26  
    Broń Cię Panie Boże przed przeróbkami! Od tego są konstruktorzy w Datcomie-Twoim (ewentualnie) prawem jest przywrócić tuner do stanu fabrycznego i nic ponad to! A tak na marginesie mogę zapewnić że ten typ tak ma - ja juz parę wymieniłem i na tym się narazie skończyło.A co było przyczyną - a co to zmieni i tak trzeba naprawić a czas to pieniądz.
    Życzę powodzenia!
  • #8 1905806
    jartel
    Poziom 14  
    Witam

MIREK54 w twoich przypadkach z viperem co miałeś uszkodzone ?
    Po naprawie tunerek już nie wrócił ?

pozdrawiam
  • #9 1909822
    MIREK54
    Poziom 26  
    Na takie pytanie jest trudno odpowiedzieć ponieważ każdy to osobna historia.W jednym dioda na wyjściu zwierała pod wpływem napięcia i to załatwiło 2 Vipery.W drugim sam Viper został wymieniony i wszystko grało.Wszystkie cieszą się doskonałym zdrowiem.Ale nic nie zastąpi myślenia podczas naprawy i tego Tobie życzę.
    Powodzenia!
  • #10 2281341
    jartel
    Poziom 14  
    Witam

Po wymianie viperka , mostka ... przetwornica ruszyła. Pracuje poprawnie .

Zamykam temat .
    Dziękuje i pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego tranzystora w zasilaczu tunera DATCOM 2000. Uszkodzony element to tranzystor impulsowy VIPer w obudowie Pentawatt HV, stosowany w module zasilacza. W starszych modelach stosowano tranzystory typu BUT11F, a w podobnym modelu Skymax 777 zastosowano VIPer 50SP w obudowie Power SO-10. Wymiana uszkodzonego VIPera oraz mostka prostowniczego przywróciła poprawne działanie przetwornicy. Dyskutowano o przyczynach uszkodzenia, takich jak skoki napięcia, oraz o ewentualnej poprawie niezawodności przez zastosowanie VIPera 100 o niższym rezystancji Rds (2,7 Ω). Zwrócono uwagę, że modyfikacje zasilacza nie są zalecane i najlepiej przywrócić urządzenie do stanu fabrycznego. Wskazano również obecność elementów takich jak transoptor i układ TL w module zasilacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA