logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bluetooth - To nie zadziałało. Upewnij się, że urządzenie Bluetooth nadal może..

damprz 10 Gru 2020 18:07 15045 37
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Windows 10 paruje słuchawki Bluetooth WH-CH510, ale po chwili rozłącza je komunikatem, że urządzenie nadal ma być odnajdywalne?

Problem rozwiązało wyczyszczenie wpisów i oprogramowania Bluetooth w systemie, a nie zmiana aktualizacji Windowsa. Najpierw usunięto z Panelu sterowania zainstalowane oprogramowanie Bluetooth, potem w Menedżerze urządzeń odinstalowano Nahimica, a następnie skasowano cztery pozycje ze znaczkiem BT zaczynając od najniższej i kończąc na ASUS BT400, uruchamiając komputer po każdej operacji [#19845081] Po tym wyjęto adapter BT, zrobiono restart, włożono go ponownie, włączono Bluetooth i sparowano słuchawki od nowa [#19845081] Po naprawie pojawił się stan „Połączono — głos, muzyka” oraz wskaźnik baterii, a połączenie już nie przechodziło w samo „Sparowano” [#19845081]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 19104384
    damprz
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Witam

Miałem nadajnik Bluetooth ASUS USB-BT400 ale się uszkodził więc kupiłem taki sam nowy.
    Wcześniej miałem słuchawki WH-CH500 (Sony) a teraz zakupiłem WH-CH510.

Nie idzie ich połączyć.
    Nadajnik działa. Wyszukuje słuchawki 510, paruje, ale tuż po parowaniu po chwili komunikat Połączono zmienia się na Sparowane i nie ma połączenia. Gdy klikam na Połącz to wyrzuca komunikat:

"To nie zadziałało. Upewnij się, że urządzenie Bluetooth nadal można odnaleźć, a następnie spróbuj ponownie."

Usunięcie urządzenia nie pomaga.
    Uruchomienie systemu nie pomaga.
    Wyjęcie nadajnika BT i ponowne włożenie nie pomaga.
    Zrobiłem jak piszą w Dobre programy i nie pomaga.

Dodano po 3 [godziny] 12 [minuty]:

Na starszym laptopie ale z Win 10 wszystko działa bezproblemowo.
    Podłączam bluetooth, działa od razu, uruchamiam słuchawki, tryb parowania, łączy i działa.

Na tym kompie może być najnowszych aktualizacji

Można wywalić aktualizację KB4505903 żeby spróbować?
  • REKLAMA
  • #2 19105881
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    damprz napisał:
    Na starszym laptopie ale z Win 10
    Na "nowszym", jaki system?
  • #3 19106143
    damprz
    Poziom 9  
    gumisie napisał:
    damprz napisał:
    Na starszym laptopie ale z Win 10
    Na "nowszym", jaki system?

Win 10, taki sam jak na starym lapku. Nawet już nie wiem czy na lapku Home czy Pro ale chyba Pro
    Czytałem o tej aktualizacji KB4505903 dla Windowsa 10 1903 (co to jest 1903?)

DELL
    Gazetomania
    Benchmark
    Strona Dobre programy

Robiłem to i nic
    Piszą żeby czekać na kolejną aktualizację, ale to artykuły z 2019
  • REKLAMA
  • #4 19109040
    damprz
    Poziom 9  
    KB4505903
    Nie mam takiej aktualizacji zainstalowanej
    Mam dużo aktualizacji z 13 września i dużo z 9 grudnia
  • #5 19174437
    damprz
    Poziom 9  
    W pracy mam

Windows 10 Pro 20H2 19042.685 Windows Feature Experience Pack 120.2212.551.0
    Aktualizacje zrobione na bieżąco

Bluetooth działa jak należy. Słuchawki się parują i nie zrywa połączenia.

W domu też mam Win 10 Pro (sprawdzę dokładnie jaka wersja i kompilacja) i nie działa.

Jakieś pomysły?
  • #6 19184304
    damprz
    Poziom 9  
    damprz napisał:
    W pracy mam

Windows 10 Pro 20H2 19042.685 Windows Feature Experience Pack 120.2212.551.0
    Aktualizacje zrobione na bieżąco

Bluetooth działa jak należy. Słuchawki się parują i nie zrywa połączenia.

W domu też mam Win 10 Pro (sprawdzę dokładnie jaka wersja i kompilacja) i nie działa.

Jakieś pomysły?

W domu:

Wersja Windows 10 Pro
    Wersja 20H2
    Zainstalowano dnia ‎16.‎09.‎2020
    Kompilacja systemu operacyjnego 19042.746
    Możliwości Windows Feature Experience Pack 120.2212.551.0

Inna kompilacja

Bluetooth w domu nie działa poprawnie
  • #7 19198421
    religiaaa
    Poziom 1  
    mam ten sam problem. Przed formatem PC miałem aplikacje na komputerze z nazwa sluchawek przez ktora moglem sie z nimi polaczyc. Po formacie aplikacja zniknela i mam dokladnie ten sam problem.
    mam sluchawki: wh-1000xm2
    adapter: asus-bt400
  • #8 19198611
    damprz
    Poziom 9  
    Ten sam moduł Bluetooth
    Nie idzie znaleźć rozwiązania
    Ktoś napisał że trzeba czekać aż Microsoft ogarnie aktualizacje, ale to było wiele miesięcy temu.
    To jakiś żart?
  • #9 19201452
    muchahaj
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    mam dokładnie ten sam problem. Acer spin 1 z win10. Bluetooth działa, mogę przesyłać pliki między urządzeniami, ale audio nie chce połączyć. Ani słuchawek, ani odbiornika do wzmaka (właściwie dwoma odbiornikami). Wcześniej z tymi samymi słuchawkami i odbiornikami wszystko hulało. Inne sprzęty bez problemu łączą się ze słuchawkami i odbiornikami, więc mam pewność, że to coś w kompie się zmieniło. Tylko co ? też próbowałem tego, co wcześniej tu opisujecie, resety, restarty, wywalałem stery i wgrywałem na nowo. Bez efektu. O co tu chodzi ?
  • #10 19201585
    Mateuszg111
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Naciśnij windows + R wpisz services.msc i wciśnij Enter.
    wyszukaj Usługa obsługi Bluetooth
    kliknij na nia prawym przyciskiem myszy
    wybierz właściwości
    Ustaw jej Typ uruchamiania na Automatyczny i kliknij uruchom
    otwórz kartę logowanie i zaznacz Lokalne konto systemowe, a następnie kliknij OK.
    Uruchom ponownie komputer
  • REKLAMA
  • #11 19201740
    damprz
    Poziom 9  
    Czy ktoś próbował poradę Mateusza?
    Bo jestem w pracy i nie mam jak ogarnąć tematu
  • #12 19202078
    muchahaj
    Poziom 11  
    Mateuszg111, to nic nie dało, natomiast przed tą zmianą komp widział odbiornik, parował, ale nie łączył. Teraz widzi, ale nie chce sparować.
  • #13 19202142
    Mateuszg111
    Poziom 12  
    jest wiele sposobów mógłbym je po kolei wypisywać

Dodano po 9 [minuty]:

A zmiana sterownika na inny nie działa?
  • #14 19202269
    damprz
    Poziom 9  
    Jakiego sterownika jak to jest plug-and-play[/quote]
  • #15 19202902
    muchahaj
    Poziom 11  
    Mateuszg111 napisał:
    jest wiele sposobów mógłbym je po kolei wypisywać

Dodano po 9 [minuty]:

A zmiana sterownika na inny nie działa?

sprawdzę, zmieniałem na jakiś starszy chyba, ale nie mam pewności. nic nie dało. ale poszukam jeszcze innego i sprawdzę, dzięki

Dodano po 2 [minuty]:

damprz napisał:
    Jakiego sterownika jak to jest plug-and-play
    [/quote]
    myślę, że Mateuszowi chodzi o sterownik bluetootha w kompie, nie o sterownik odbiornika czy słuchawek.
  • #16 19203930
    Mateuszg111
    Poziom 12  
    damprz napisał:
    Jakiego sterownika jak to jest plug-and-play
    [/quote]
    myślę, że Mateuszowi chodzi o sterownik bluetootha w kompie, nie o sterownik odbiornika czy słuchawek.[/quote]
    Dokładnie o to mi chodzi
  • #17 19205554
    damprz
    Poziom 9  
    Mam płytę X470-GAMING-PLUS

Instalowałem

Tytuł
    AMD Chipset Driver
    Wersja
    2.10.26.336
    Data publikacji
    2020-12-11
    Rozmiar pliku
    370.82 MB

Nadal nic nie działa.
    Nie ma innych sterowników do płyty.
    Jest RAID, graphics, audio i Lan.

Z tego co pamiętam, to na laptopie z Win 10 wszystko gra, w pracy na PC w Win 10 wszystko gra.
    Na PC domowym, gdzie głównie potrzebowałbym tych słuchawek to bluetooth nie łączy ze słuchawkami...

Dodano po 29 [minuty]:

Próbowałem resetować słuchawki do ustawień fabrycznych idąc za wskazówkami z

Nie można podłączyć słuchawek BT - sparowany nie połączony

ale nie pomogło

Resetowanie zestawu nagłownego
    Przywracanie ustawień fabrycznych zestawu nagłownego
  • #18 19223841
    ajko123
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Mam ten sam problem co wszyscy tutaj zebrani. Niestety tak samo i mi nic nie pomoga (ASUS BT400) mogę połączyć się tylko z padem od ps5. Najprawdopodobniej windows 10 wszystko robi żeby było bezpeczniejsze co za tym idzie, nie jest bezpieczniejsze a na dodatek się psuje wszystko. Konsument powinien mieć prawo wyboru. Te aktualizacje z tego co wiem wprowadziły takie coś że dane urządzenie łączy się z pc tylko po to żeby przesłać pliki. A tak to już nie może i się odrazu rozłącza.
  • #19 19227652
    damprz
    Poziom 9  
    Czyja to wina?
    Modułu Bluetooth? Systemu Windows 10? Słuchawek?
  • #20 19230352
    ajko123
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    damprz napisał:
    Czyja to wina?

U mnie na przykład to jest wina tylko i wyłącznie systemu windows 10 nie wiem jak u reszty
  • #21 19230374
    damprz
    Poziom 9  
    ajko123 napisał:
    damprz napisał:
    Czyja to wina?

U mnie na przykład to jest wina tylko i wyłącznie systemu windows 10 nie wiem jak u reszty

Chyba tak, bo na 2 innych komputerach bluetooth i słuchawki działają poprawnie.
    Z tym, że tam też jest Windows 10, więc nie wiem o co chodzi
  • #22 19239489
    damprz
    Poziom 9  
    Czy to jest problem jakiejś małej grupy ludzi, że Microsoft się tym nie zajmuje?
    No, ale na dwóch Windowsach 10 to mi działa (laptop i PC w pracy) bez problemu.
    Wszyscy mają problem z ASUS-em BT400 bo to jeden z nielicznych modułów bluetooth w Polsce
  • #23 19307168
    damprz
    Poziom 9  
    Ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie problemu?
  • Pomocny post
    #24 19835990
    matib432
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    [PRAWDOPODOBNIE ROZWIĄZANIE] Witam. Mam urządzenie bluetooth asus-bt400 i po aktualizacji do win 11 przestało mi całkowicie działać (używam go z Logitech bt adapter). Pisało to co w temacie ,,to nie zadziało upewnij sie...". Wyczytałem w internecie, że to wina sterowników i to prawda. Tylko kiedy usuwamy urządzenie nie usuwamy wszystkich sterowników. Żeby to zrobić (menedżer urządzeń-rozwijamy bluetooth) Bluetooth - To nie zadziałało. Upewnij się, że urządzenie Bluetooth nadal może..Screenshot...152324.png (61.62 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. i klikamy prawym na bt-400 i zamiast zaznaczać próba usunięcia sterownika klikamy trochę niżej ,,urządzenia według sterowników" Bluetooth - To nie zadziałało. Upewnij się, że urządzenie Bluetooth nadal może..Screenshot...152636.png (62.47 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. . I usuwamy wszystkie które mają znaczek bluetooth Bluetooth - To nie zadziałało. Upewnij się, że urządzenie Bluetooth nadal może..Screenshot...153159.png (66.49 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bluetooth - To nie zadziałało. Upewnij się, że urządzenie Bluetooth nadal może..Screenshot...153345.png (61.58 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bluetooth - To nie zadziałało. Upewnij się, że urządzenie Bluetooth nadal może..Screenshot...153358.png (41.51 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. . Później uruchamiamy ponownie system, i robimy to cały czas dopóki win nie zainstaluje sam sterowników, ja musiałem 3 razy, wtedy system poprawnie wykrył asus-bt400, a nie nieznane urządzenie. Po tej operacji wszystko łączy się poprawnie i głośniki grają. Mam nadzieję, że komuś pomoże, bo ja chciałem nowy bluetooth kupować, bo to moje jedyne źródło dźwięku.
  • REKLAMA
  • #25 19839502
    damprz
    Poziom 9  
    Dzisiaj podejmę próbę. Z tym, że u mnie nie działa na Win 10 na 1 komputerze (PC domowy), a na 2 innych (PC w firmie i Laptop domowy) działa bez problemu.
  • #26 19839818
    matib432
    Poziom 8  
    damprz napisał:
    Dzisiaj podejmę próbę. Z tym, że u mnie nie działa na Win 10 na 1 komputerze (PC domowy), a na 2 innych (PC w firmie i Laptop domowy) działa bez problemu.

Sprawdziłem przed chwilą na laptopie z win 10 specialnie zainstalowałem zły sterownik ze strony producenta sprawdziłem i to samo... ,,to nie zadziałało" po czym zrobiłem to co napisałem wyżej i wszystko hula muza gra! Tylko możesz pominąć krok z usuwaniem wszystkich urządzeń, działa bez tego. Poprawiłem tam u góry. (: daj znać czy się uda!
  • #27 19839831
    damprz
    Poziom 9  
    matib432 napisał:

Sprawdziłem przed chwilą na laptopie z win 10 specialnie zainstalowałem zły sterownik ze strony producenta sprawdziłem i to samo... ,,to nie zadziałało" po czym zrobiłem to co napisałem wyżej i wszystko hula muza gra! Tylko możesz pominąć krok z usuwaniem wszystkich urządzeń, działa bez tego. Poprawiłem tam u góry. (: daj znać czy się uda!

Czyli który zakres urządzeń usuwać?
    Nie trzeba usuwać tego dodatkowego zakresu gdzie szukamy sterowników .inf ze znaczkiem BT?
  • Pomocny post
    #28 19839867
    matib432
    Poziom 8  
    damprz napisał:
    matib432 napisał:
    damprz napisał:

Czyli który zakres urządzeń usuwać?
    Nie trzeba usuwać tego dodatkowego zakresu gdzie szukamy sterowników .inf ze znaczkiem BT?

nie nie musisz usuwać tych urządzeń Bluetooth - To nie zadziałało. Upewnij się, że urządzenie Bluetooth nadal może..Screenshot...440904.png (68.98 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. tylko i wyłącznie klikasz prawym na bt-400 nie usuwaj tego co pod spodem. Sterowniki trzeba usunąć WSZYSTKIE ze znaczkiem bt
  • #29 19839873
    damprz
    Poziom 9  
    Czyli podczas próby usunięcia ASUSa BT400 trzeba kliknąć "urządzenia według sterowników" i tam wywalić wszystko ze znaczkiem BT
  • Pomocny post
    #30 19839879
    matib432
    Poziom 8  
    damprz napisał:
    Czyli podczas próby usunięcia ASUSa BT400 trzeba kliknąć "urządzenia według sterowników" i tam wywalić wszystko ze znaczkiem BT

Dokładnie tak

Dodano po 1 [minuty]:

damprz napisał:

Daj znać czy się udało jak nie to wymyślimy, że zadziała (:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z połączeniem słuchawek WH-CH510 (Sony) z nadajnikiem Bluetooth ASUS USB-BT400 po jego wymianie. Mimo że nadajnik wykrywa słuchawki i próbuje je sparować, połączenie nie jest stabilne, a system wyświetla komunikat o błędzie. Inni uczestnicy dyskusji również zgłaszają podobne problemy z różnymi urządzeniami Bluetooth na systemie Windows 10, sugerując, że może to być związane z aktualizacjami systemu. Proponowane rozwiązania obejmują usunięcie i ponowne zainstalowanie sterowników Bluetooth, a także resetowanie słuchawek. W końcu, jeden z użytkowników znalazł skuteczne rozwiązanie, które polegało na usunięciu wszystkich sterowników Bluetooth w menedżerze urządzeń, co pozwoliło na prawidłowe połączenie słuchawek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA