logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6100 - jak naprawić uszkodzony IMEI i brak nalepki?

Pawel Rzeszowski 15 Paź 2005 18:43 1233 9
REKLAMA
  • #1 1901266
    Pawel Rzeszowski
    Poziom 24  
    Ocena: 14
    Witam dostalem Nokie 6100 jako uszkodzona bo po wlonczeniu pojawia sie tylko szeroki poziomy pasek jak sprawdzilem to okazalo sie ze jest rozwalony imei a co gorsza niema nalepki z imei na telefonie i co teraz mozna zrobic prosze o porady pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1901430
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 237
    Cytat:
    co teraz mozna zrobic prosze o porady

moja sugestia: uzyc jako dawca czesci[/quote]
  • REKLAMA
  • #3 1901598
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Jesli odczytałeś IMEI i jest on uszkodzony we flashu to odtworzenie go nie powinno sprawić problemu.Zczytaj *.ask jeśli UEM jest sprawny to tam właśnie siedzi oryginalny IMEI.
  • REKLAMA
  • #4 1901610
    Pawel Rzeszowski
    Poziom 24  
    probowalem szczytac i nic czy jak wymienie uem to uda mi sie wpisac jakis imei? pozdrawiam
  • #5 1902007
    slawko_k
    Poziom 35  
    jarecki ale zeby zczytal ask to musi znac imei a nie zna go bo tel ma nieorginalna obudowe.

kolejna sprawa to jakby nawet to zrobil to nie ma pewnosci ze to imei we flash padlo wiec moze sie okazac ze wyrzuci 50 zl za przeliczenie ask a dalje bedzie mial zapytajniki.

w zasadzie pozostaje wymiana uema ale jest on klejony wiec niewielkie prawdopodobienstwo powodzenia operacji (tu oczywiscie chyle czola przed jareckim bo wiem ze akurat ten czlowiek to jest w stanie zrobic)
  • REKLAMA
  • #6 1902369
    JareckiP
    Poziom 27  
    slawko_k przecież zczytując ask z UEMa nazwa pliku to właśnie IMEI więc jeśli, tak jak wcześniej wspomniałem, IMEI jest uszkodzony tylko we flashu to powinno go normalnie zczytać i nie musisz znać oryginalnego IMEI.
    Fakt że przeliczenie ask=>rpl kosztuje i jeśli UEM jest padnięty bezpieczniej jest od razu wymienić UEM i wgrać rpl za free.
    Dzięki za słowa uznania ale myślę że każdy jest to w stanie zrobić ;)
  • #7 1902449
    slawko_k
    Poziom 35  
    wydaje mi sie ze sie mylisz. jezeli fon ma uszkodzony imei to przy zcztywaniu ask musisz wpisac imei recznie.

jesli imei jest wlasciwy to faktycznie nazwa kliku .ask jest taka jak imei
  • #8 1902820
    JareckiP
    Poziom 27  
    Skoro tak mówisz...ja opieram się na działaniu Griffina.
    Miałem niedawno 1100 z uwalonym UEMem.Oczywiście IMEI ??????, zczytałem ask i plik miał postać IMEI.ask.Jednak nie przliczałem na rpl bo prawdopodobnie telefon po tym i tak by nie wstał.Wymiana UEMa wgranie free rpl i było OK.Może to o czym mówisz występuje przy innych BOXach
  • #9 1902942
    gw007
    Poziom 20  
    robilem ostatnio ten fonik i kupilem za 20zl czystu uem na www.gsmok.pl i dalem plik rpl z www.ufsxsupport.com

No i tel hula
  • #10 2275719
    Pawel Rzeszowski
    Poziom 24  
    Telefon przeznaczylem na czesci dzieki za pomoc i uwazam temat za zamkniety pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uszkodzonego IMEI w telefonie Nokia 6100 oraz braku nalepki z numerem IMEI na obudowie. Uszkodzony IMEI powoduje, że po włączeniu telefonu pojawia się tylko szeroki poziomy pasek. Rozwiązania obejmują próbę odczytania pliku *.ask z pamięci UEM, gdzie przechowywany jest oryginalny IMEI, pod warunkiem, że UEM jest sprawny. Jeśli UEM jest uszkodzony, konieczna może być jego wymiana, co jest trudne ze względu na klejenie modułu. Po wymianie UEM można wgrać plik RPL, który przywróci poprawny IMEI. Istnieją narzędzia i serwisy oferujące czyste UEM oraz pliki RPL do wgrania. W przypadku braku oryginalnej obudowy i nalepki z IMEI, ręczne wpisanie numeru IMEI przy odczycie pliku ask może być konieczne. Koszty przeliczenia pliku ask na rpl mogą być ryzykowne, jeśli nie ma pewności co do stanu IMEI w pamięci flash. Ostatecznie, jeśli naprawa jest niemożliwa, telefon można przeznaczyć na części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA