logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znajdę pliki sterowników pod Windows 7? Chodzi o CJ2M-CPU12 OMRON.

Monio303 11 Gru 2020 13:42 1179 10
  • #1 19106104
    Monio303
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam kolegów.
    Nie używałem OMRONA (i dobrze) ale niestety padła mi maszyna z tym czymś.
    Na starym lapku znalazłem oprogramowanie CX-Programmer lecz nie mam sterowników-w folderze OMRON nie ma folderu Driver a w sieci ...zero.
    Możecie mi podesłać ten folder? lub pliki sterów pod win7? Uprzedze....rejestrowałem się na stronie omrona...ale tylko spamy na poczte dotarły a w zamian nic tam nie znalazłem.
    Temat pilny.
  • #2 19106139
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    Swego czasu bawiłem się CX One Trial, nie było konieczności instalacji dodatkowych sterowników, jedynie trzeba zwrócić uwagę na to, że kabel RS232 ma pozamieniane piny.
  • #3 19106627
    gacore
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 52
    Tutaj po rejestracji masz Cx-One Trial.
    https://industrial.omron.pl/pl/services-support/support/downloads#cx-one
    W pakiecie jest Cx-Programmer i jeżeli nie potrzebujesz nic innego to tylko to instalujesz.
    Jak by coś było nie tak to daj znać.
    p.s.
    CJ2M ma port USB do programowania i tutaj podczas instalacji trzeba zwrócić uwagę na "driver-y".
    Pozdrawiam,
    Andrzej Łacinnik
  • #4 19112803
    Monio303
    Poziom 10  
    Dzięki za info. Próbowałem USB ale był problem ze sterami-brak plików a w sieci tabu. Mam wersje 6.1 programera i po polutowaniu kabelka RS232 i podłączeniu do starego lapka okazało się ze ta wersja nie obsługuje mi sterownika PLC.
    Widziałem ten Trial na ich stronie ale z doswiadczenia wiedziałem ze nie da rady na nim nic zrobić. Ale już ściagam i próbuję ...ostatni raz ...potem wywalam Omrona z maszyny....szkoda kasy na drogie oprogramowanie do sporadycznych celów.
  • #5 19113430
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    W "demonstration mode" (czyli jak minie już nawet okres triala) działa download, upload, podgląd online, ale nie da się zapisać programu, także do sporadycznych przeróbek jest to wystarczające.
  • #6 19119746
    Monio303
    Poziom 10  
    Jednak Trial pomógł...połączyłem i ...muszę zająć się pilnie Mitsubishi.
    Gdzie znajdę stary E-Designer do HMI serii F930GOT? Panel uszkodzony ale sądzę że bebechy OK wraz z pamięcią.
    Kupię F930GOT-BWD-E

Dodano po 36 [minuty]:

kolejne tabu programowe i mnóstwo odnośników do oszukańczych stron. Zazdroszczę automatykom którzy zajmują się jednym rodzajem PLC, jednej firmy , na jednym kabelku, na jednym lapku. ALe...to nudne jednak .
  • #7 19169434
    Monio303
    Poziom 10  
    Wrócę do tematu bo mimo ogarnięcia rodzajów kabli ( panele -polutowałem DB9, CJ2M-drukarkowy USB, CJ1M-polutowałem DB9) muszę przenieść program z innej maszyny (na szczęście takiej samej). Panel no problem, ale PLC musze przekonwertowac lub kupić starszy. Nie wiem jak przekonwertowac z CJ1M CPU22 na CJ2M CPU12. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi bo kombinuję i ogarnąc nie mogę kolejnego programu z tymi błędami. Ewentualnię podeślę do konwersji :). Doczytałem że moga być problemyz licznikami przerwań i innymi funkcjami. Czy CJ1M CPU11 zastąpić może bez problemu CPU22? Program posiada nie wiecej niż 1000 kroków a modułów dwa .
  • #8 19170889
    gacore
    Specjalista Automatyk
    Dzień dobry,
    o jaką konwersję chodzi?
    CJ1MCPU22 na CJ2MCPU12
    czy
    CJ1MCPU11 na CJ1MCPU22

Programowo i obszarami pamięci są zgodne w taki sposób, że niższe jednostki CJ1M11, 12, 13 można zastępować wyższymi CJ1MCPU21, 22 23.
    Trzeba uważać na różnice sprzętowe bo np. CJ1MCPU21, 22, 23 mają specjalne I/O "na sobie" (PWM, PULSE, COUNTER itp.). I jeżeli te nie są wykorzystywane to przy zachowaniu zgodności pamięci można z powodzeniem konwertować również "w dół".

p.s.
    Generalnie parę lat temu seria CJ1MCPU została zastąpiona serią CJ2MCPU. Kilka lat były w ofercie równolegle.

Pozdrawiam,
    Andrzej Łacinnik
  • #9 19174496
    mawi2
    Poziom 27  
    Ocena: 215
    Witam,
    Różnice w tych dwu sterownikach dotyczą obsługi wejść/ wyjść szybkich oraz PWM.
    CJ1M-CPU22 ma wbudowane w jednostę centralną, natomiast CJ2M-CPU12 może je obsługiwać wykorzystując dodatkowe moduły.
    Czyli w przypadku obsługi ww. sygnałów należy dodać odpowiednie moduły oraz dostosować program.
    UWAGA: wejścia/wyjścia CJ1M-CPU22 wbudowane można używać jako zwykłą binarkę. Niestety jeśli program chcemy je wykorzystać w CJ2M-CPU12 , (on wbudowanych wejść/wyjść) nie posiada - należy zainstalować dodatkowy moduł oraz dostosować program.
    Faktycznie seria CJ2M- xxx jest nowszym wydaniem serii CJ1M- . Ma większe możliwości jednak nie jest w 100% zamienna pod względem hardwaru PLC. Czyli pytanie: czy urządzenie wykorzystuje wbudowane IN/Out. Podeślij mi program sprawdzę. Pozdrawiam.
  • #10 19178331
    gacore
    Specjalista Automatyk
    Dzień dobry,
    przejrzałem pobieżnie, ale wystarczyło, że zobaczyłem, że są wykorzystywane funkcje CJ1MCPU22 pokładowych wyjść impulsowych do sterowania osią "Verticale Asse". To powoduję, że nie można wykorzystać CJ1MCPU11 czy 12.
    Generalnie autor programu sprytnie usunął komentarze, aby utrudnić ewentualny "reverse engineering".
    Podsumowując:
    -najłatwiej było by mieć jednak CJ1MCPU22
    - nienajłatwiej ale jest to możliwe CJ2MCPU11 z modułem CJ1M-MD211.
    Spróbuję jak znajdę chwilę czasu zrobić taką konwersję i dam znać jaki osiągnąłem efekt.
    Pozdrawiam,
    Andrzej Łacinnik
  • #11 19179148
    Monio303
    Poziom 10  
    Podsumowując :
    Bylo by wszystko OK po wgraniu programu do panela gdyby nie usterka elektryczna a nie programowa.
    Moduł MD211 z szybkimi wejściami które obsługują enkoder ma uwalone wejście 03 obsługujące sygnał "Z" enkodera inkrementalnego czyli impuls pełnego obrotu (pozycjonowanie) i dlatego program nie wiedział kiedy zacząć lub skońćzyć. I tu był problem .
    Zamówiłem transoptor(TLP185) -jest ich 6 szt do szybkich wejść oraz 4 TLP105 do 4 pozostałych analogowych chyba . Sa też rezystory dopasowujące i dwa kondensatory-wszystko SMD.
    Jak nic z tego nie wyjdzie to będę szukał modułu MD211 CJ2M.
    Dzięki wszystkim za pomoc .
    Próbowałęm podmienć wejścia gdyz jedno (04) moge zwolnic gdyż wraz z 05 obsługuje krańcówki dwie(lewe i prawe zabezpieczenie). wejście czujnika polożenia osi ( krytyczne) przenieść z 00 na 04 a enkoder Z podac na 00 z uszkodzonego 03 ale w ustawieniach wejść "Interrupt Input 3 (Interrupt Task 143" " si e pogubiłem choć zamieniłem na input 0.
    Załączniki:
    • Gdzie znajdę pliki sterowników pod Windows 7? Chodzi o CJ2M-CPU12 OMRON. IMG_20210111_132718.jpg (3.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WalcarkaNaprawiana.7z (111.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sterowników dla OMRON CJ2M-CPU12 pod Windows 7, ponieważ nie mógł ich znaleźć w oprogramowaniu CX-Programmer. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali pobranie wersji próbnej CX-One, która zawiera CX-Programmer, oraz zwrócili uwagę na konieczność użycia odpowiednich kabli RS232 i USB. Użytkownik miał problemy z wersją 6.1 programera, która nie obsługiwała sterownika PLC. W dalszej części rozmowy omawiano konwersję programów między modelami CJ1M a CJ2M, wskazując na różnice w obsłudze wejść/wyjść oraz potrzebę dodatkowych modułów w przypadku CJ2M. Użytkownik napotkał również problemy z uszkodzonym modułem MD211, co wpłynęło na działanie programu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA