logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty układ sterowania kolejnościowego taśmociągu na przekaźnikach i stycznikach

szymonekl123 11 Gru 2020 18:57 2457 16
REKLAMA
  • #1 19106765
    szymonekl123
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, mam prośbę. Potrzebuje jakiegoś prostego układu sterowania kolejnościowego na przekaźnikach i stycznikach taśmociągu opartego na trzech silnikach trójfazowych. Załączanie pomwinno być w kolejności M1+M2 następnie M3. Przy wyłączaniu: M2 potem M1 i na końcu M3. Próbowałem rysować dla załączania, proszę o ewentualną weryfikację.
    Prosty układ sterowania kolejnościowego taśmociągu na przekaźnikach i stycznikach
  • REKLAMA
  • #2 19106899
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1691
    O ile włączenie w założonej kolejności możesz tak zrealizować. To nie da się osobno wyłączać M1 i M2 bo są na jednym styczniku. Przy takim założeniu rozłączania powinien być dodatkowy stycznik.
    Czyli wg mnie na każdym silniku stycznik z tym że zależne sterowanie przy załączeniu natomiast oddzielne przy wyłączeniu.
    Dwa przyciski włącz i trzy przyciski wyłącz. No chyba, że automatyka zależna :) np na terowaniu czasowym.
  • #3 19107126
    szymonekl123
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Okej. A w jaki sposób zrealizować sterowanie czasowe?
  • REKLAMA
  • #4 19107147
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Czy sterowanie w cyklu automatycznym, czy w ręcznym.
  • #5 19107410
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    To twoje sterowanie wraz z układem siłowym możesz wrzucić do kosza. Przede wszystkim musisz mieć osobne siłowe obwody M1 i M2 . Po drugie przenośniki taśmowe muszą mieć sygnalizacje wyprzedzającą przed załączeniem i obwody bezpieczeństwa.( dyrektywa maszynowa) .
  • REKLAMA
  • #6 19107888
    madamsz1
    Poziom 42  
    Moderator ma rację, chociaż na wsi przy taśmociągach do składowania ziemniaków na pryzmy czy w hali rzadko spotyka się sygnalizacje wyprzedzającą :) - większość sprzętu pracuje już lata :).
    Wracając do tematu sterowania ręcznego:
    Włączenie:
    1 przycisk - M1/M2 - ON
    1 przycisk - M3 - ON
    Wyłączenie
    1 przycisk - M2 - OFF
    1 przycisk - M1 - OFF
    1 przycisk - M3 - OFF
    Dla każdego silnika oddzielny stycznik.
    Dodatkowo w miejscach obsługi taśmociągu wyłączniki bezpieczeństwa odcinające zasilanie maszyny.
  • #7 19108097
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Panowie nie wstydźcie się, może jakiś schemacik?.
  • #8 19108151
    madamsz1
    Poziom 42  
    A jak moderator skrzyczy, że niebezpieczne odnośnie dyrektywy.

PS. no dobra zaryzykuje :) , tak na szybko, ręczna propozycja

i idę dalej do roboty, mam dwie spawarki do naprawy :)
  • #9 19108185
    Ryszard49
    Poziom 39  
    madamsz1, też tak na szybko: M1 możemy wyłączyć jako 1. W założeniu jest najpierw 2 później 1. 3 tez możemy wyłączyć bezpośrednio. A nie o to autorowi chodziło.
    Cytat:

To ma być tylko zarys projektu a nie całość.
    Górna część schematu (M1, M2) poprawna.
  • #10 19108251
    Krzysztof Reszka
    madamsz1 napisał:

Bez przesady. Jeśli taśmociągi krótkie i będące w jednym miejscu to wystarczy przycisk dzwonkowy i dzwonek załączany przez obsługę przed uruchomieniem.
    madamsz1 napisał:
    chociaż na wsi przy taśmociągach do składowania ziemniaków na pryzmy czy w hali rzadko spotyka się sygnalizacje

Dlatego najwięcej wypadków w Polsce jest na wsiach. Napisać musimy a co autor zrobi to już jego sprawa.
    Ps. Mam prośbę do kolegi Madamsz 1 by oznaczył naszemu autorowi które to przyciski i dodał zabezpieczenie fazy L oraz brak styku przekaźnika PT. Bo może nasz autor się dopiero uczy i jest to może praca szkolna jak mi tu koledzy sugerują.
    Tak naprędce jak ma być narysowana część dla dwóch silników M1 i M2 .
  • #11 19108567
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Kolego Krzysztof Reszka, schemat zamieszczony przez madamasz1 nie spełnia warunków postawionych przez autora tematu, więc nie ma tam czego poprawiać.
  • #12 19108585
    Krzysztof Reszka
    Ryszard49 napisał:
    Kolego Krzysztof Reszka, schemat zamieszczony przez madamasz1 nie spełnia warunków postawionych przez autora tematu,

A w jakiej części nie spełnia ?
  • REKLAMA
  • #13 19108597
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Odpowiadam:
    Cytat:
    Załączanie pomwinno być w kolejności M1+M2 następnie M3. Przy wyłączaniu: M2 potem M1 i na końcu M3.
  • #14 19108617
    Krzysztof Reszka
    Spełnia. Załączanie odbywa sie jednym przyciskiem i załącza M1 i M 2 a później załączamy M3 a wyłączamy przyciskiem wył M2 później M1 też przyciskiem wyłącz no na koniec M3
  • #15 19108650
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Krzysztof Reszka, rozumiem to zupełnie inaczej, dla mnie to ma być tak zrobione aby nie było możliwości innego załączania i wyłączania silników. Czyli, w innej kolejności nie można zrealizować założonego cyklu przełączania.
  • #16 19108708
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ryszard49 napisał:
    Czyli, w innej kolejności nie można zrealizować założonego cyklu przełączania.

Moje założenie było na szybko, prostego, ręcznego sterowania
    szymonekl123 napisał:
    Potrzebuje jakiegoś prostego układu sterowania
    faktem jest że autor dopisał
    szymonekl123 napisał:
    kolejnościowego na przekaźnikach i stycznikach
    , ale jak na obecną chwilę nie wiemy czy rzeczywiście ma być zależność pomiędzy funkcjami załączenia i wyłączenia.
    W swoim schemacie pominąłem inne zabezpieczenia zakładając, że są to rzeczy które powinny być zastosowane z automatu (włącznik główny, stycznik/wył bezpieczeństwa styczniki silników, itp.)
    Teraz trzeba poczekać co autor postu.

Dodano po 7 [minuty]:

Ryszard49 napisał:
    Panowie nie wstydźcie się, może jakiś schemacik?.

Może kolega teraz :) ze swojej strony zaproponować sterowanie z zależnościami włączenia i wyłączenia.
  • #17 19108738
    Ryszard49
    Poziom 39  
    madamsz1, faktycznie różnie można interpretować założenia autora tematu, i w tym przypadku Twój schemat jest poprawny ale jeżeli ma to działać jak opisałem # 13, 15 to już nie.
    Oczywiście że mogę ale dopiero jak omówię to z autorem tematu.
    Mogę podpowiedzieć że użyłem 3 przekaźników 4DPT.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał prostego układu sterowania kolejnościowego dla taśmociągu z trzema silnikami trójfazowymi, gdzie M1 i M2 miały być włączane razem, a następnie M3. W odpowiedziach podkreślono, że dla prawidłowego wyłączania M1 i M2, które są połączone na jednym styczniku, konieczne jest zastosowanie oddzielnych styczników dla każdego silnika. Wskazano również na potrzebę sygnalizacji wyprzedzającej oraz obwodów bezpieczeństwa zgodnych z dyrektywą maszynową. Uczestnicy dyskusji zaproponowali różne schematy oraz metody sterowania, w tym ręczne i automatyczne, a także omówili kwestie zabezpieczeń i interpretacji założeń autora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA