logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana akumulatora 1,2V NIMH w maszynce Braun 5513 na akumulatorek AAA - pytania i wątpliwości

radwiel 11 Gru 2020 21:33 1977 9
  • #1 19107214
    radwiel
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Cześć,
    Postanowiłem wymienić fabryczny akumulatorek 1,2V NIMH, jedyne oznaczenia ponad to: 1726 SUPPO HS-AAAO .75 wymiary 10x50 mm średnica/długość w maszynce do golenia Braun 5513. Szukałem go długo jednak bez skutków. Zona widząc go powiedziała aaa i patrząc po typie, napięciu oraz rozmiarze miała rację. I teraz pytanie, czy jest coś o czym nie wiem (różnica między przemysłowym akumulatorkiem a takim zwykłym aaa) którą jeszcze powinienem sprawdzić lub jakaś cecha, że to działać tak nie będzie?
  • Pomocny post
    #2 19107223
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    Byleby się zgadzała technologia wykonania akumulatora i będzie ok.
  • #3 19107248
    radwiel
    Poziom 9  
    Dzięki, zatem przystępuję do wymiany. Temat zamykam
  • #4 19109014
    radwiel
    Poziom 9  
    W celu testów naładowałem obydwa: zwykły akumulatorek aaa oraz ten fabryczny w zwykłej ładowarce. Okazuje się że golarka działa jednak wolniej na akumulatorku aaa (wybrałem everactive 1050 mAh) względem fabrycznego (no name, nie do znalezienia w necie). Czyli jednak jest jakaś różnica, prąd rozładowania czy coś takiego. :/
  • Pomocny post
    #5 19109026
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    Oczywiście różne rozmiary akumulatorów mają różne parametry. Najczęściej większe modele mają albo większą pojemność albo większy prąd rozładowania chociaż najczęściej jedno i drugie. Oryginalnego modelu nie sposób znaleźć z parametrami i trudno coś dobrać.
  • Pomocny post
    #6 19109091
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    W firmie Bartimex dobiorą ci każdy rodzaj akumulatorka, nawet o większej pojemności przy tych samych wymiarach. Mogą ci nawet usługowo zgrzać blaszki. Zadzwoń to ci pomogą. Tel 22 739 29 00. Ostatnio wymieniałem akumulatorek AA w jednej z maszynek. Maszynkę która kosztowała około 200 zł, lecz z uszkodzonym akumulatorkiem kupiłem w cenie 15 zł. Można rzec nówka. Z w/w firmy otrzymałem potrzebny, ale o większej pojemności akumulatorek i ta pracuje bez problemu.
  • #7 19109415
    radwiel
    Poziom 9  
    Jeśli chodzi o Bartimex - jakich danych o akumulatorze potrzebują i czy jestem w stanie sam je pomierzyć? Mam multimetr UNIT UT33.
  • #9 19109479
    radwiel
    Poziom 9  
    Super, pewnie się do nich odezwę. Mam jeszcze 1 pytanie. Jeśli chodziłoby o dorobienie blaszek do zwykłego akumulatorka aaa, czy są jakieś domowe opcje? Czytałem o kleju przewodzącym, ewentualnie koszyk. Jak rozumiem lutowanie bezpośrednie dobrym pomysłem nie jest, bo może się nie "kleić" do baterii.
  • #10 19114685
    radwiel
    Poziom 9  
    Ostatecznie wlutowalem zwykły akumulatorek AAA. Działanie jest wystarczające do ogolenia się. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik postanowił wymienić akumulator 1,2V NIMH w maszynce do golenia Braun 5513 na akumulatorek AAA. Po wymianie zauważył, że maszynka działa wolniej na nowym akumulatorku Everactive 1050 mAh w porównaniu do fabrycznego. Uczestnicy dyskusji podkreślili, że różne rozmiary akumulatorów mają różne parametry, takie jak pojemność i prąd rozładowania. Zasugerowano kontakt z firmą Bartimex, która może dostarczyć akumulatory o większej pojemności. Użytkownik z powodzeniem wlutował akumulatorek AAA, co pozwoliło na dalsze użytkowanie maszynki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA