Witam szanownych forumowiczów. TV ma podświetlenie matrycy a na ekranie ciemno - niebieski kolor. Podczas diagnozy stwierdziłem brak napięcia HVIN_12V na T-conie. Dochodzi ono do zaznaczonego nieznanego mi elementu (oznaczony symbolem G64) i tu ginie. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Dzięki za odpowiedzi. Jeżeli to ten tranzystor a wszystko na to wygląda to na bramce i źródle jest po 12V a na drenie 0V. Pozdrawiam.
Jeśli nie ma zwarcia źródło-bramka, to ten tranzystor nie jest wysterowany, więc przyczyna braku napięcia na drenie jest gdzie indziej, czyli sterowanie nim.
Jestem pełen uznania dla kazikszacha. Miałem już pisać post bo doszedłem po omacku do tego samego układu ale ja mam przed oczami t-con. Szukając sterowania mosfeta znalazłem zwarty element wyglądający na kondensator. Niestety nie ma przy nim żadnych oznaczeń.
Załączniki:
F5FE9D52-C377-4090-936B-B608968E2448.jpeg(835.47 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Witam. Dzisiaj później wróciłem z pracy i teraz wziąłem się za pomiar odmowy kondensatorów. Znalazłem zwarte te pokazane na obrazku. Są połączone równolegle. Nie wiem czy nie mostkuje je rezystor 6R8. Szkoda, że nie mam do tej płytki schematu. Czy gdzieś można go znaleźć?
To nie rezystor tylko cewka, kondensatory do pomiarów trzeba wylutować! Pomiary wlutowanych kondensatorów są niewiarygodne, zwłaszcza, że wszystkie są połączone równolegle.
✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Sharp LC49CUG8052E, który ma podświetlenie matrycy, ale ekran pozostaje ciemny. Diagnoza wykazała brak napięcia HVIN_12V na T-conie, które znika w elemencie oznaczonym symbolem G64. W odpowiedziach zasugerowano, że G64 może być tranzystorem DMP3050LVT-7, a jego sterowanie może pochodzić z układu RT6935. Użytkownik odkrył zwarcie w kondensatorach, które są połączone równolegle, co może wpływać na działanie układu. Wskazano również na konieczność pomiaru kondensatorów po ich wylutowaniu, aby uzyskać wiarygodne wyniki. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.