logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały do nauki naprawy telefonów komórkowych dla początkujących

Gogi123 15 Paź 2005 20:52 2355 9
REKLAMA
  • #1 1901630
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Witam!
    Poszukuje materialow n atemat napraw komorek:) TZn co gdzie sie znajduje w jakim telefoniku, gdzie jaki element i gdzie sie podpiac by pomierzyc co i jak:) Oczywiscie pytanie nieco abstrakcyjne ale.... mam juz sprzet, naprawialem swego czasu rozna prosta elektronike a teraz chce sie zajac komorkami jako nowym hobby. Poczytalem rozn efora w tym elektrode i wszystko mozna tam znalesc jednak brak mi typowych "łopatologicznych" podstaw:) Widzialem jakies poradniki na allegro, nawet 1 kupilem ale nie dotarl do mnie (wtopa kasy). Zastanawiam sie czy jest to dostepne w sieci abym mogl to przeczytac lub sciagnac:?:

Dziekuje za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1901666
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    oczywiscie sa takie poradniki w sieci, jedne lepsze inne gorsze, na elektrodzie na forum GSM jest kilka, poszukaj tylko w archiwum, zreszta temat jaki teraz zapoczatkowales byl juz kilka razy "jak zaczac" itp. wiec poczytaj je :) ogolnie o to chodzi ze cale te forum to taki wielki poradnik i znajdziesz tu sporo dobroci...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1902623
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    Fajną sprawą byłoby też dla Ciebie jakbyś kupił dodatek karwosa do boxów tornado, twister itp. o ile masz któryś z tych sprzętów. Są tam nie tyle opisy co fotki płyt i jest pokazane jakie obejścia robić gdy coś nie działa, bardzo fajna rzecz.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #6 1906346
    Gogi123
    Poziom 24  
    tino2003 napisał:
    Fajną sprawą byłoby też dla Ciebie jakbyś kupił dodatek karwosa do boxów tornado, twister itp. o ile masz któryś z tych sprzętów. Są tam nie tyle opisy co fotki płyt i jest pokazane jakie obejścia robić gdy coś nie działa, bardzo fajna rzecz.
    pozdr

dzieki wam bardzo.
    MAm tornado:) mozesz mi cos wiecej napisac na temat tego dotatku?? Wiadomo jak narazie jestem swierzy w temacie:)

Acha co do servera to moge wam zorganizowac troszke miejsca na moim jakby co:)
  • #8 1906851
    Gogi123
    Poziom 24  
    dzieki bardzo dalem wam po 2 pkt za pomoc:) napewno kupie ten dodatek. No i napewno bede mial 100 pytan jak zwykle na poczatku. Myslalem tez nad HWK - łamana kodem a nie dodatek ale nie wiem jak to w praktyce:/ ale puki co musze opanowac sztuke naprawy tanich telefonow:) Mam juz kilka starych "cegiel" i cwicze lutowanie hotem bo mam hot air 803:)

Wracajac do sedna tematu kupilem jakis poradnik na allegro wrazie co to zdam relacje co to warte albo cos umieszce na upie:)
  • #9 1907291
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    Wiesz co osobiście nie polecam hwk, (no chyba że to kraczone od karwosa za 149zł) Jest teraz fajny kluczyk od zueli do SE,sharp,LG,alcatel http://www.multi-com.pl/index.php/pl_PL,details,id_pr,1495.html

Robi to samo co hwk jest tańsze i dodatkowo obsuga alcateli a działa super bo używam tego.
    pozdr
  • #10 1918257
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ten link co podales to fajna sprawa jest:) Musze sobie sprawic to cudao niedlugo:) Co do tematu to szukalem ale nic dobrego nie znalazlem:( ktos ma dobry link na jakis kurs itp??

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując materiałów do nauki naprawy telefonów komórkowych dla początkujących, warto skorzystać z dostępnych w sieci poradników i archiwów na forach GSM, takich jak Elektroda czy SoftGSM oraz PasjaGSM, gdzie znajdują się schematy i podstawowe informacje o budowie i pomiarach elementów telefonów. Dla osób posiadających sprzęt typu boxy (np. Tornado, Twister) polecany jest dodatek Karwosa, zawierający zdjęcia płytek i instrukcje obejść usterek, co ułatwia praktyczną naukę napraw. Alternatywnie, zamiast HWK, rekomendowany jest kluczyk Zueli do telefonów SE, Sharp, LG i Alcatel, który jest tańszy i skuteczny w łamaniu kodów. Warto ćwiczyć lutowanie z użyciem hot air (np. model 803) na starych telefonach typu "cegła". Pomimo dostępności poradników na Allegro, nie wszystkie są przystępne dla początkujących, dlatego lepiej korzystać z darmowych, sprawdzonych źródeł online oraz praktycznych dodatków do boxów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA