logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 3008 2.0 HDI - Peugeot 3008 2.0 HDI Navi RT6 / RNEG2 konfiguracja

drops206 13 Gru 2020 14:42 5658 1
REKLAMA
  • #1 19111011
    drops206
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    Witam.

Wymieniłem w samochodzie jak w temacie fabryczne radio z RNEG ( HARMAN / BECKER) na kupione okazyjnie RNEG2 / RT6. Uszkodzona wewnętrzna karta microSD 8GB SanDisk. Z karty udało się odzyskać pierwszą partycję z plikami konfiguracji (user_config.dat itp). Pozostałe niestety miały błędy uniemożliwiające ich skopiowanie (kopia bit po bicie programem DMDE z różnymi ustawieniami), sypało CRC błędy wejścia/wyjścia itd.
    Przy próbie wgrania 2.80 radio się wysypywało bądź wpadało w reset loop.

Nagrana płyta z 2.86b prędkością 7x postawiła radio do życia, czytałem że przy update softu z niskiego do najnowszej kończy się koniecznością zassania nowej konfiguracji w ASO z powodu m.in. echo przy rozmowach telefonicznych po BT (w logach znalezionych na odzyskanej partycji było info o wersji 2.20 więc też dużego pola manewru nie było).

Po starcie radia oraz wykonaniu kilku resetów (przyciskiem wysuwania płyty) sprawdziłem pliki na wewnętrznej karcie.
    Programem DATEXPLORER edytowałem pliki .dat aby uaktywnić opcje zmiany języka w ustawieniach radia oraz dodatkowe zakładki typu komputer pokładowy (temp. oleju, czujniki ciśnienia).
    Jako że nie posiadam interfejsu diagnostycznego, pikanie z powodu braku / błędnego VIN rozwiązałem MiraScripts i komendy RT6_VIN.CMD
    Spoiler:
    Edytujemy plik RT6_VIN.CMD i zmieniamy "12345678901234567" na swój zachowując cudzysłów. Dalej procedura wygląda standardowo.

W teorii powinno się to robić z USB ale u mnie poszło z CD.

Teraz pojawiają się pytania odnośnie konfiguracji oraz opcji w tym modelu samochodu jak i radia.

1. Czy po takiej wymianie / ingerencji wymagana jest konfiguracja czujników parkowania (działają przód oraz tył ale mam wrażenie że niezbyt dokładnie)?

2. Przeglądając instrukcje 3008 z różnych roczników z modelem radia WipNav+ pojawiają się dodatkowe ustawienia w menu:
    - Parametry pojazdu -> Czujniki Parkowania (Parking Assistance)
    - Konfiguracja oświetlenia -> Oświetlenie wnętrza (Mood lighting)

oraz jedna funkcja Wspomaganie jazdy -> Automatyczny hamulec parkingowy
    Czy ktoś aktywował takie funkcje u siebie albo jest wstanie coś więcej o nich powiedzieć?

3. Pytanie ostatnie z innej beczki czy ktoś jest w stanie wskazać nazwę pliku dla ostatniej wersji mapy RT6 SMEG itd?
    Edit: Sam sobie odp. Korzystam z oficjalnych linków stąd moje pytanie. Dla 2020-2 Europa to 42096.ZIP
  • REKLAMA
  • #2 21098922
    Rutek2000
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, podbijam do tematu, jednakże ja mam pytanie odnośnie samej karty

Samochód tej smaej marki i karta rneg2 rt6 - Klient chce mieć duplikat swojej karty na wszelki wypadek...

Moje pytanie brzmi, czy kartę SD można sklonować i czy to będzie działało ???

Z góry dzięuję za każdą pomoc - pozdrawiam
REKLAMA