logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego kontrolka ABS w BMW E36 Compact zapala się po długim postoju?

Arturos 15 Paź 2005 21:38 4521 6
REKLAMA
  • #1 1901743
    Arturos
    Poziom 1  
    mam mały problemik zapala mi się czasami kontrolka absu,zdarza się to często po długim postoju,przejade kilka kilometrów i kaśnie, co może być przyczyną:?:.Pomużcie bo zbliża się zima.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1901762
    TomPi
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    może należy wyczyścić okolice czujników ABS - może być zabrudzony wieniec zębaty na kole, lub po prostu słaby styk na złączy czujnika. Jak auto postoi - to śniedzieje i zwiększa się rezystancja i sterownik po włączeniu zapłony widzi błąd, ale jak auto ruszy - czujnik zaczyna generować napięcie - możliwe że wtedy sterownik porównując je z pozostałymi kołami i uznając za właściwe - gasi lampkę. Dobrze by było sprawdzić gdzieś jaki błąd jest w ABS.
  • REKLAMA
  • #3 1901999
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Sprawdź przekaźniki w skrzynce bezpieczników. Są tam dwa (opisane są ABS) Często to one lecą
  • REKLAMA
  • #4 1902163
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 1902779
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 200
    przekaźniki od ABSu to 11 i 12 z czego 12 jest od pompy.....
  • #6 1905344
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    elektrit napisał:
    Tak,tylko ten napis ABS na tych przekaźnikach oznacza tworzywo z którego są zrobione ich obudowy.

Z tego by wynikało że resztę specjalnie robiono z innego tworzywa?? Ile razy się spotykałem z e36 widziałem przekaźniki od ABS-u opisane dużymi literami ABS. (i zawsze dwa nie więcej)
  • REKLAMA
  • #7 4148998
    PLEXI
    Poziom 25  
    Ocena: 113
    zgadza sie, przekaźniki od ABS sa opisane wielkimi literami na bialo! ABS, jeden jes szary a drugi pomaranczowy.

Podsumowanie tematu

✨ Kontrolka ABS w BMW E36 Compact zapala się po długim postoju, ponieważ może dochodzić do zabrudzenia lub korozji w okolicach czujników ABS, zwłaszcza na wieńcu zębatym koła, co powoduje zwiększenie rezystancji i błędy odczytu przez sterownik ABS przy uruchomieniu zapłonu. Po rozpoczęciu jazdy czujnik generuje napięcie, które sterownik porównuje z pozostałymi kołami i wyłącza lampkę. Zaleca się czyszczenie czujników oraz sprawdzenie błędów ABS. Dodatkowo, warto zweryfikować stan przekaźników ABS w skrzynce bezpieczników, które są oznaczone dużymi literami "ABS" i zwykle występują dwa – jeden z nich odpowiada za pompę ABS. Przekaźniki te mogą być przyczyną problemów, jednak ich obudowy wykonane są z tworzywa oznaczonego jako "ABS", co niekoniecznie oznacza ich funkcję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA