logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DPF Audi a3 8p 2.0 TDI 125kw, kontrolka DPF, mruganie kontro...lki świec, check.

Olszewiak 13 Gru 2020 17:48 4041 6
REKLAMA
  • #1 19111555
    Olszewiak
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam, zapaliła mi się kontrolka dpf, po czym następnego dnia po przejechaniu 10-15km zaczęły mi mrugać ikonki od świec oraz zapalił się check (jeździłem samochodem również wcześniej i nic się nie działo), samochód stracił na mocy i strasznie słabo jedzie. Audi a3 8p rocznik 2006 2.0 TDI 170km, przebieg to 240k. Wie ktoś może o co chodzi? :((

Czy wycięcie DPF tutaj coś pomoże? Byłem dziś u mechanika i powiedział, że da radę to zrobić i będzie to najlepsze wyjście ponieważ diesel będzie się często zapychać na takich krótkich dystansach..
  • REKLAMA
  • #2 19112161
    rafik39
    Poziom 25  
    Ocena: 258
    Po 1 zmien mechanika,po 2 jesli oczekujesz pomocy tutaj podaj kody błedów z programu Vag, bo to szukanie problemu zajmie wiecej czasu niz naprawa, po 3. samo wyciecie DPF nic nie da, wystarczy raz na tydzien pojechac na wysokich obrotach pare km i układ sie oczysci
  • REKLAMA
  • #3 19112171
    Olszewiak
    Poziom 5  
    Pojeździć na wysokich obrotach próbowałem i jadąc na wysokich obrotach zapaliły mi się właśnie świece samochód stracił moc a po dojechaniu do domu zapalił się jeszcze check. DPF jest zapchany samochód nie ma siły jechać. Mechanik ma go podłączyć pod komputer i zobaczyć błędy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19112215
    Olszewiak
    Poziom 5  
    Ogólnie wiem że to jest DPF bo nawet się zaświecił więc wiadomo od czego to się stało, czytałem że trzeba wypalił próbowałem nie szło niestety oczyszczanie tego nie ma sensu ponieważ za pół roku znów będę musiał to robić
  • #7 19112254
    Olszewiak
    Poziom 5  
    No chłop właśnie tak zrobi mówił, że wyłączy w komputerze i coś zaslepi. Dowiem się wszystkiego jeszcze dokładnie jutro.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kontrolką DPF w Audi A3 8P 2.0 TDI, która się zapaliła, a następnie pojawiły się mrugające ikony świec oraz kontrolka check. Samochód stracił moc i nie jeździ prawidłowo. Użytkownik rozważa wycięcie DPF, ponieważ mechanik zasugerował, że to może być najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza przy krótkich dystansach, które prowadzą do zapychania się filtra. Inni uczestnicy dyskusji podkreślają konieczność zczytania kodów błędów z komputera, aby zdiagnozować problem, oraz sugerują, że samo wycięcie DPF nie wystarczy bez odpowiednich modyfikacji w komputerze i zaslepienia EGR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA