logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyskakują bluescreeny, gry się wyłączają.

QuBlee 13 Gru 2020 19:36 486 15
REKLAMA
  • #1 19111897
    QuBlee
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam.

Mam problemy z komputerem, a mianowicie podczas grania w gry wyrzuca mi bluescreeny, oraz wyłączają się gry, bez żadnego komunikatu ani nic. Bluescreeny wyskakują nawet podczas korzystania z przeglądarki. Początkowo myślałem że to wina ramu, lecz zrobiłem mem testa, i żadnych błędów.

Kody bluescreenow:

irql not less or equal

Page fault in nonpaged area

kernel security check failure

Procesor: ryzen 3 1200

Płyta: aorus b450 elite

Ram: 1x ballistix tactical tracer 8gb 3000 Mhz

Karta graficzna: asus rx 570 4gb

Zasilacz: silentiumpc elementum e2

Dysk ssd 120gb

Dysk HDD 500gb
  • REKLAMA
  • #2 19111921
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    jak stary to jest komputer?
    Przewaznie sa 2 glowne przyczyny ktore objawiaja sie takim zachowaniem komputera (pamiec juz wykluczyles):
    - zasilacz dostarcza blednych lub nie stabilnych napiec za co moga byc odpowiedzialne np. spuchniete kondensatory.
    - bledne sektory na dysku, zalacz SMART dysku/dyskow
    Pozdrawiam
  • #3 19112055
    QuBlee
    Poziom 5  
    Komputera używam już około roku.
    W między czasie wymieniałem zasilacz i kartę graficzną. Aktualny zasilacz fabrycznie ma piszczące cewki.
    Dodam jeszcze, że płyte główną kupiłem praktycznie w ogóle nie używaną, bo poprzedni właściciel miał właśnie na niej problemy z bluescreenami, ale wysłał ja na gwarancję (mam całą dokumentację), ale tak długo ja naprawiali, że w między czasie kupił inną i tą sprzedawał. Na dokumentacji pisze ze została naprawiona i przetestowana.
    Zaraz zrobię smarta

Dodano po 4 [minuty]:

Wyskakują bluescreeny, gry się wyłączają. Wyskakują bluescreeny, gry się wyłączają.
  • REKLAMA
  • #4 19112893
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    nie widac dolnej czesci w dysku HDD, szukam bledow CRC, jezli ten parametr jest wysoki to by wskazywalo na problem z polaczeniem z dyskami, jak to masz w SSD, przewaznie winny jest luzny kabel czy zlacze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 19112926
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    QuBlee napisał:
    Komputera używam już około roku.
    W między czasie wymieniałem zasilacz i kartę graficzną. Aktualny zasilacz fabrycznie ma piszczące cewki.
    Dodam jeszcze, że płyte główną kupiłem praktycznie w ogóle nie używaną, bo poprzedni właściciel miał właśnie na niej problemy z bluescreenami, ale wysłał ja na gwarancję (mam całą dokumentację), ale tak długo ja naprawiali, że w między czasie kupił inną i tą sprzedawał. Na dokumentacji pisze ze została naprawiona i przetestowana.
    Zaraz zrobię smarta

Dodano po 4 [minuty]:

Wyskakują bluescreeny, gry się wyłączają. Wyskakują bluescreeny, gry się wyłączają.

No to już wiesz dlaczego masz bluescreeny.

Myślisz że ktoś ta płytę naprawił? wysłał do tajwanu na naprawę ?
    Nie podpisali się tylko że sprawna i tyle .
  • #6 19112966
    QuBlee
    Poziom 5  
    viayner napisał:
    Witam,
    nie widac dolnej czesci w dysku HDD, szukam bledow CRC, jezli ten parametr jest wysoki to by wskazywalo na problem z polaczeniem z dyskami, jak to masz w SSD, przewaznie winny jest luzny kabel czy zlacze.
    Pozdrawiam

Wyskakują bluescreeny, gry się wyłączają.

Dodano po 1 [minuty]:

Nawet jeśli by jej nie wysłali do Tajwanu, to pozostaje problem wyłączających się gier, a wydaje mi się, że jest to ze sobą powiązane, i powoduje to ta sama część.
  • #8 19113026
    QuBlee
    Poziom 5  
    Zaraz wykonam testy. Dodam jeszcze, że przed chwilą miałem włączoną tylko przeglądarkę i pojawił się nowy kod bluescreena: kmode exception not handled
  • #9 19113035
    sunrise84
    Poziom 42  
    Na moje oko masz problem ze sterownikami :

https://www.pcgamer.com/kmode-exception-not-handled-error-what-it-is-and-how-to-fix-it/

Dodano po 1 [minuty]:

Podaj dokładny model twojej pamięci .

Dodano po 2 [minuty]:

I dokładny model twojego procesora :

Masz ten procesor :

Ryzen 3 1200 (YD1200BBM4KAF)

Lub ten :

Ryzen 3 1200 (YD1200BBM4KAE)

Program CPUz i wrzuć zrzut ekranu na którym dokładnie widać model procesora .
  • #10 19113044
    QuBlee
    Poziom 5  
    ballistix tactical tracer 8gb 3200 Mhz
    procesor jest Wyskakują bluescreeny, gry się wyłączają. AE
  • REKLAMA
  • #14 19113080
    QuBlee
    Poziom 5  
    A, jeszcze jedno. Wystarczy lekko ruszyć ram, lub wystarczy że poruszą go wibracje itp. to wtedy albo wylatuje bluescreen, lub czarny ekran, i po ponownym uruchomieniu nie daje obrazu, przez to muszę 10 razy wypinać i wpinać ram do różnych slotów, aż zacznie działać

Dodano po 32 [sekundy]:

Czyli to wszystko wina pamięci...
  • #15 19113099
    sunrise84
    Poziom 42  
    To już tam widzę że masz grubo z tą płytą.

Oczyść dokładnie sprężonym powietrzem sloty pamięci . I zamontuj tą pamięć w innym gnieździe .

Btw sprzedaj tą pamięć a kup normalny kit 2x4 GB a najlepiej 2x8GB dla twojego komputera.

Uzyskasz wtedy Dual-channel i będzie płynniejsza praca systemu .
  • #16 19113125
    QuBlee
    Poziom 5  
    Ok. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem, które objawiają się bluescreenami oraz wyłączaniem gier, nawet podczas przeglądania internetu. Początkowo podejrzewał pamięć RAM, jednak testy nie wykazały błędów. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak niestabilny zasilacz (z piszczącymi cewkami) oraz błędne sektory na dysku. Użytkownik zauważył, że płyta główna była wcześniej naprawiana z powodu podobnych problemów. Po dalszych testach i analizach, zasugerowano, że problem może leżeć w pamięci RAM, która może być źle zamontowana lub uszkodzona. Rekomendowano również przeprowadzenie testów temperatur i napięć oraz wymianę pamięci na zestaw obsługujący dual-channel.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA