logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wywala blue screen co dwie minuty podczas gry: diagnoza, kość RAM, spadki wydajności

skowronekjakub5 17 Lut 2023 18:45 462 8
REKLAMA
  • #1 20443871
    skowronekjakub5
    Poziom 2  
    Pewnego wieczora grałem w klocki i rozmawiałem ze znajomym, na chwilę odszedłem od komputera, przychodzę i ukazuje się moim oczom ekran gdy włączamy komputer. Piękna grafika z godzina po lewej, nie zwlekając uruchomiłem co trzeba i chciałem grać dalej jak gdyby nigdy nic, no ale bo kilku minutach wywaliło mi blue screena, nie poddawałem się i włączyłem komputer z powrotem, natomiast gdy przydarzyło mi się to 7 raz pod rząd wiedziałem że cos jest nie tak. Dziś czyli 17 lutego próbowałem to jakoś naprawić wyjąłem kość ram i włożyłem do drugiego myślałem że to coś da uruchamiając komputer ekran się nie pokazywał a coś zapukało 3 krotnie. Przełożyłem kość do wcześniejszego slotu w którym się znajdowała, nic to nie dało i ponownie komputer zapukał 3 krotnie. Pragnę dodać, że od dłuższego czasu napotykało mnie częste jakby spadanie wydajności komputera, grałem w grę czy też oglądałem film na YouTube'ie i myszka powolnie się ruszała, a w grach spadki fps'ów do 1 czy też 2, mijało kilka sekund i wszystko było w porządku. I mam pytanie czy to może być ze sobą powiązane. Proszę o odpowiedź.

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam za auto korektę miałem na myśli zapikało
  • REKLAMA
  • #2 20443908
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1704
    Poczytaj podobne wątki na E i podaj co jest wymagane...

1. specyfikacja dokładna, z wiekiem elementów
    2. CAŁE screen-y SMART każdego dysku z CrystalDiskInfo Standard
    3. Memtest
    4. itp jest w podobnych wątkach
  • REKLAMA
  • #3 20443948
    skowronekjakub5
    Poziom 2  
    Tak szczerze to nie zrozumiałem połowy twojej wiadomości
    A specyfikacja to:
    Karta graficzna AFOX Radeon R5 230 2GB DDR3 ma około roku może nawet mniej
    Ryzen 3 3100 około dwa lata może mniej
    TUF B450-PLUS GAMING około 2 lata może mniej
    Pamięć RAM HyperX DDR4 16 GB 2666 około 2 lata może mniej
    SilentiumPC elementum E2 około 2 lata może mniej
  • REKLAMA
  • #4 20443959
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1704
    Postaraj się więc bardziej...
  • #5 20444095
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    skowronekjakub5 napisał:
    Tak szczerze to nie zrozumiałem połowy twojej wiadomości
    A specyfikacja to:
    Karta graficzna AFOX Radeon R5 230 2GB DDR3 ma około roku może nawet mniej
    Ryzen 3 3100 około dwa lata może mniej
    TUF B450-PLUS GAMING około 2 lata może mniej
    SilentiumPC elementum E2 około 2 lata może mniej

Specyfikacja PC jest istotna, podajesz najważniejsze parametry podzespołów zamontowanych w PC tj. nazwa firmy i model, aby czytajcy post na forum wykluczył np. zle skonfigurowany PC.

W punktach:
    1. Płyta główna firma/model ( opis na pcb druk, laminat)
    2. Model procsora
    3. RAM ( TYP kosci, ilosc modułów, taktowanie szyny FSB i jak umieszczona w bankach DIMM )
    4. Zasilacz firma/model (oznaczenia na etykiecie zasilacza)
    5. Karta graficzna firma/ model
    6. Dysk twardy ( ile, typ, np. dysk "model" talerzowy HDD, dysk "model" SSD).
    ---------------------------------------------
  • #6 20444159
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6900
    1. Jak masz BSOD . to coś pisze na ekranie ?
    2. Jaki system ?
    * Win10, Win11 czy ?
    3. Pamięci od pocz. uzytkowania miałeś obsadzone w prawidłowych slotach ( A2 B2)
    4. Grafika AMD , w który slot wsadzona ?
    *pierwszy od cpu

Manual poczytaj TUF B450-PLUS GAMING Link
    p.s
    3x beeps to problem z gpu

Chyba tylko 2-tematy były na forum o tej płycie Asus.
  • #7 20448052
    Andrzej_Illidan
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Może zobaczmy co to za BSOD. Spakuj jakimś pakerem jak np. darmowy "Bandizio" zawartość folderu "Minidump" z lokalizacji:
    C:\Windows\Minidump
    Zamieść do pobrania paczkę gdzieś, tu podaj linka do niej.
  • REKLAMA
  • #8 20448317
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6900
    Przeczytaj wstępnie Link
    * plus od MS Link
  • #9 20448454
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    @skowronekjakub5

skowronekjakub5 napisał:

Nic nie kombinuj z przekładaniem kości RAM, bo Ram jak masz komlet w dwoch modułach po 2x 8GB =16GB musi byc poprawnie skonfigurowana czyli umieszczona w odpowiednie banki DIMM a jakie to będziesz miał opisane w specyfikacji płyty głównej. A dwa sprawność RAM sprawdzisz przy pomocy darmowej aplikacji MemTest (w trybie np. CD/USB bootwalnym) uzywam tej aplikacji wbudowanej w trybie graficznej w Dr.Web LiveDisk DVD/USB zaleta tej aplikacji to szybkość sprawdzenia RAM widoczna po pasku stanu. Dr.WEB Live skanuje komponety przy ładowaniu-starcie i jezeli pasek zatrzyma przez dłuzszy czas to swiadczy ze Ram jest uszkodzony -POLECAM.

Wybierasz do testu tryb graficzny "Dr.Web Live CD (Default) i mozesz po wykryciu usterki jeszcze zweryfikowac w trybie MS-DOS TestMem). czyli "Testing Memory.

Komputer wywala blue screen co dwie minuty podczas gry: diagnoza, kość RAM, spadki wydajności Komputer wywala blue screen co dwie minuty podczas gry: diagnoza, kość RAM, spadki wydajności

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który wyświetla niebieski ekran (BSOD) co dwie minuty podczas gry. Po kilku próbach uruchomienia systemu i wymiany kości RAM, komputer nadal nie działa poprawnie, a użytkownik zauważa spadki wydajności. W odpowiedziach na forum podano, że istotne jest dostarczenie szczegółowej specyfikacji sprzętu, w tym modelu płyty głównej, procesora, RAM, zasilacza, karty graficznej oraz dysku twardego. Użytkownik powinien również sprawdzić błędy BSOD, korzystając z narzędzi takich jak Memtest do testowania pamięci RAM oraz CrystalDiskInfo do analizy dysków. Wskazano, że 3 sygnały dźwiękowe mogą wskazywać na problem z kartą graficzną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA