logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Acer Nitro an515-43 - Instalacja Windows 10 z USB - Komunikat 'No bootable device'

matys2392 13 Gru 2020 23:36 4218 3
REKLAMA
  • #1 19112560
    matys2392
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, zakupiłem laptopa Acer Nitro an515-43 bez systemu operacyjnego. Dzisiaj starałem się go zainstalować, ale niestety laptop nie widzi podłączonego USB. Po uruchomieniu laptopa komunikat jaki mi się ukazuje to "No bootable device".
    Ściągnąłem windowsa 10 w wersji 1909 Home/Pro x64. Oczywiście utworzyłem bootowalny pendrive UEFI dla systemu Windows w Rufusie.
    Schemat partycjonowania: wybrałem "GPT"
    Docelowy system: wybrałem "UEFI (bez SCM)"
    System plików: wybrałem "NTFS"

PS: tylko UEFI mam do wyboru w Biosie, brak Legacy.

Jednak nadal to nic nie daje. Nie widzi usb. Poniżej zdjęcia z mojego Biosu oraz dane sprzętu.

Acer Nitro 5

Procesor AMD Ryzen 5 3550H 4x 2,1 GHz - 3,7 GHz

Pamięć RAM 8 GB DDR4

Dysk SSD 250 GB PCIe NVMe

Karta graficzna NVIDIA GeForce GTX1650 4 GB

Acer Nitro an515-43 - Instalacja Windows 10 z USB - Komunikat 'No bootable device' Acer Nitro an515-43 - Instalacja Windows 10 z USB - Komunikat 'No bootable device' Acer Nitro an515-43 - Instalacja Windows 10 z USB - Komunikat 'No bootable device'
  • REKLAMA
  • #2 19112710
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8197
    Witaj. Spróbuj wyłączyć Fast Boot, czasem to przyspieszenie powoduje pominięcie inicjalizacji nośników USB w niektórych komputerach.
    Być może będzie trzeba wyłączyć Secure Boot w przypadku nośnika z Rufusa.
    Jeśli nie zadziała to warto spróbować utworzyć nośnik instalacyjny narzędziem Microsoftu, jeśli masz taką możliwość: https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
  • REKLAMA
  • #3 19113038
    matys2392
    Poziom 9  
    Okej, mam dwa pendrive z Windows 10. Jeden bootowalny z programu Rufus a drugi z Windowsa.
    Wyłączyłem jak prosiłeś Fast Boot i oczywiście Secure Boot. Jednak jak pierwszego tak drugiego pendrive nie widzi z Windowsem. Pierwszy raz się z tym spotykam i już mi ręce opadają 🤔
  • #4 19113585
    matys2392
    Poziom 9  
    Okej, mam dwa pendrive z Windows 10. Jeden bootowalny z programu Rufus a drugi z Windowsa.
    Wyłączyłem jak prosiłeś Fast Boot i oczywiście Secure Boot. Jednak jak pierwszego tak drugiego pendrive nie widzi z Windowsem. Pierwszy raz się z tym spotykam i już mi ręce opadają 🤔

Dodano po 3 [godziny] 56 [minuty]:

Poradziłem sobie. Nie wiem czemu, ale dopiero 3 pendrive był pomocny.
REKLAMA