logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między diodą prostowniczą a uniwersalną: zakresy pracy

McMacko 14 Gru 2020 00:54 2277 3
REKLAMA
  • #1 19112662
    McMacko
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Siema, jaka jest różnica między diodą prostowniczą, a diodą uniwersalną? Czy różnica jest w zakresach pracy?
  • REKLAMA
  • #2 19112675
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Tak naprawdę żadna - przeczytaj sobie choćby artykuł z wikipedii.
    Diody uniwersalne to np. 1N4007 czy 1N4148, szeroko stosowane w elektronice w przeróżnych zastosowaniach, ta pierwsza również w mostkach prostowniczych.
    Zakresy pracy?
    Każdy konkretny element ma swój zakres pracy, dopuszczalne napięcia, prądy i inne - tak się je dobiera, by spełniały wymagane założenia.
    Z drugiej strony jednak diody uniwersalne mogą pracować wszędzie tam, gdzie nie występują duże moce i nie ma zbyt szybkich sygnałów.
    Z terminem "diod uniwersalnych" się nie spotkałem, prędzej już "diody ogólnego przeznaczenia".
    Mam nadzieję, że zrozumiałeś.
    Tak naprawdę to bardzo ogólne pytanie, nie wiem też, jakiej odpowiedzi oczekujesz. W razie czego - pytaj śmiało.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19112780
    McMacko
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Tak, o taką odpowiedź oczekiwałem. Robiąc notatki z diod, czerpałem też z innych źródeł informacje i parę razy napotkałem na ten termin. Dzięki za odpowiedź
  • #4 19113127
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA