logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niezapowiedziane wyłączanie laptopa HP Pavilion dv6 3060ew - poszukiwanie przyczyn

kaziotg2 14 Gru 2020 10:10 1026 23
REKLAMA
  • #1 19112971
    kaziotg2
    Poziom 5  
    Ocena: 9
    Witam

Nabyłem uszkodzonego laptopa HP pavilion dv6 3060ew, problem w nim polega na tym, że potrafi się w trakcie pracy nagle sam się wyłączyć, nie ma zasady kiedy to nastąpi, często już chwilkę po rozruchu ale potrafi włączyć się system i pracować, wyłączenie następuje tak jakby ktoś mu zasilanie odciął, temperatury na głównych podzespołach są prawidłowe., pamięci sprawdzone. Gdzie szukalibyście przyczyny, możecie mnie naprowadzić abym zawęził moje poszukiwania - GPU?

Czy ma ktoś boardview dla tej płyty? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19113405
    bold663key
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Ja miałem taki problem z hp 2000 ale okazało się,że to spowodu temperatury, bo nie podpiąłem wentylatora.
  • REKLAMA
  • #4 19113437
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 728
    kaziotg2 napisał:
    temperatury na głównych podzespołach są prawidłowe

Odpal np. OCCT i wtedy rzuć okiem na temperatury - o ile się nie wyłączy.
    Konserwowałeś chłodzenie?

kaziotg2 napisał:
    Czy ma ktoś boardview dla tej płyty?

Podaj pełną nazwę płyty, tzn. napis na płycie, nie tyle model laptopa.
    Rev także jest kluczowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19113517
    kaziotg2
    Poziom 5  
    piotrkol7 napisał:
    kaziotg2 napisał:
    temperatury na głównych podzespołach są prawidłowe

Odpal np. OCCT i wtedy rzuć okiem na temperatury - o ile się nie wyłączy.
    Temperatury są poprawne

Konserwowałeś chłodzenie?
    nie, wygląda na przyzwoity stan, będę czyścił i wymieniał pasty przy okazji ewentualnej naprawy GPU

kaziotg2 napisał:
    Czy ma ktoś boardview dla tej płyty?

Podaj pełną nazwę płyty, tzn. napis na płycie, nie tyle model laptopa.
    Rev także jest kluczowy.

DVOLX6MB6F2 REV F

Laptop potrafi się uruchomić i normalnie pracować lub kilka sekund po włączeniu się wyłączyć.

Dodano po 53 [sekundy]:

bold663key napisał:
    Ja miałem taki problem z hp 2000 ale okazało się,że to spowodu temperatury, bo nie podpiąłem wentylatora.

Niestety to nie to, u mnie z wentylatorem jest ok, temperatury są w normie

Dodano po 1 [minuty]:

sunrise84 napisał:
    Sprawdź na dzień dobry zasilacz do tego laptopa .

Słusznie - od tego zacząłem zasilacz podaje prawidłowe napięcie 19,5V
  • #6 19113537
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 874
    Miałem to samo z moim laptopem ASUS .
    Zasilacz działał, wszystko ok i nagle PYK i cisza laptop martwy .
    Rozbierałem, czyściłem(już mu się należało czyszczenie) i znów zadziałał.

Parę godz pracy PYK i znów ciemno.

Okazało się że zasilacz padał, pokazywał 19,5V więc mówię sprawny , wpiąłem go do laptopa ale przedtem rozciąłem kabel aby podłączyć równolegle multimetr(miernik elektroniczny) w celu sprawdzenia napięć i okazało się że zasilacz działa i nagle przestawał podawać zasilanie.

Wymieniłem na 120W zasilacz od laptopa HP i w moim ASUS-ie działa do dzisiaj.

Nadmienię że zasilacz na normalną wtyczkę okrągłą żaden tam wynalazek na różowe/fioletowe kostki 3-pin
  • Pomocny post
    #7 19113539
    piotrkol7
    Poziom 39  
    kaziotg2 napisał:

Podłącz multimetr do zasilacza i zobacz, jakie napięcia ma pod obciążeniem, w trakcie pracy, a jakie w momencie wyłączenia.
    kaziotg2 napisał:
    temperatury są w normie

W normie - czyli jakie?

W załączniku SM do tego laptopa.
    Czy płyta nie nosi oznak zalania w okolicy układu zasilania?
    Załączniki:
    • HP DV6-DV7 Quanta LX6_7 (Liverpool) DAOLX6MB6F2 Rev 1A Schematics.pdf (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19113717
    kaziotg2
    Poziom 5  
    piotrkol7 napisał:
    kaziotg2 napisał:

Podłącz multimetr do zasilacza i zobacz, jakie napięcia ma pod obciążeniem, w trakcie pracy, a jakie w momencie wyłączenia.
    Bez obciążenia 19.53V
    Po załączeniu sama płyta bez dysku, ramu i matrycy spada do 19.23V

kaziotg2 napisał:
    temperatury są w normie

W normie - czyli jakie?
    Nie pamiętam jakie były na GPU ale najwyższe były na CPU i wynosiły 67 stopni C

W załączniku SM do tego laptopa.
    Czy płyta nie nosi oznak zalania w okolicy układu zasilania?

Nie, nie widzę żadnych oznak zalania, sprzedający też mi to potwierdził. Niezapowiedziane wyłączanie laptopa HP Pavilion dv6 3060ew - poszukiwanie przyczyn Niezapowiedziane wyłączanie laptopa HP Pavilion dv6 3060ew - poszukiwanie przyczyn Niezapowiedziane wyłączanie laptopa HP Pavilion dv6 3060ew - poszukiwanie przyczyn Niezapowiedziane wyłączanie laptopa HP Pavilion dv6 3060ew - poszukiwanie przyczyn

Macie jakieś podejrzenia co do diagnozy? lub obszaru płyty jaki wymaga szczególnej ueagi?
  • #9 19113734
    piotrkol7
    Poziom 39  
    O matko bosko... Temperatury w normie, a jak wygląda ten wentylator?
    Ściągaj chłodzenie, wyczyść wszystko, nałóż nową, świeżą pastę.
    I dopiero wtedy będziemy szukać usterki, jeżeli dalej będzie występować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 19113979
    kaziotg2
    Poziom 5  
    piotrkol7 napisał:
    O matko bosko... Temperatury w normie, a jak wygląda ten wentylator?
    Ściągaj chłodzenie, wyczyść wszystko, nałóż nową, świeżą pastę.

Tak zrobię, wyczyszczę i nałożę świeżą pastę, jednak nie tłumaczyło by to wyłączania zaraz po rozruchu.
    Odczytam temperatury o ile uda mi się go odpalić - dam znać.

I dopiero wtedy będziemy szukać usterki, jeżeli dalej będzie występować.

Ps. Zapomniałem podziękować za za schemat

Dodano po 1 [minuty]:

sunrise84 napisał:
    Zacznij od zasilacza zamiast grzebać w płycie .

Ale rób co uważasz za stosowne .

Sprawdziłem napięcia pod obciążeniem (19,23V) i bez (19,53V) wygada, że jest ok.
  • #12 19113993
    piotrkol7
    Poziom 39  
    A w momencie, gdy następuje wyłączenie napięcia znajdują się w tej okolicy?
    Temperatury by tłumaczyły wyłączanie w momencie rozruchu, oj, uwierz mi. Większość podzespołów pracuje wtedy pod dużym obciążeniem.
    Wentylator można przedmuchać, pędzelek z twardym włosiem też jest dobry, wymiennik ciepła to samo.
    Starą pastę potraktować alkoholem, nałożyć nową, świeżą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #13 19113994
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 874
    Musiałbyś monitorować napięcie w trakcie pracy tego laptopa i sprawdzić czy w momencie kiedy laptop się wyłącza jest dalej napięcie podawane przez zasilacz.

Poskładaj wszystko w całość, zainstaluj program OCCT przeprowadź test dwugodzinny i sprawdź czy jest stabilny zasilacz mając podpięty miernik cały czas .
  • #14 19114011
    kaziotg2
    Poziom 5  
    piotrkol7 napisał:
    A w momencie, gdy następuje wyłączenie napięcia znajdują się w tej okolicy?
    Temperatury by tłumaczyły wyłączanie w momencie rozruchu, oj, uwierz mi. Większość podzespołów pracuje wtedy pod dużym obciążeniem.
    Wentylator można przedmuchać, pędzelek z twardym włosiem też jest dobry, wymiennik ciepła to samo.
    Starą pastę potraktować alkoholem, nałożyć nową, świeżą.

Właśnie to robię, poskładam i zobaczę co będzie się działo. Mam od niedawna stację hot-air, nie czuję się na siłach przelutować GPU ale już ewentualne wygrzanie w kolejnym kroku - jak najbardziej, miejmy nadzieję że nie będzie potrzebne.
  • #15 19114017
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Zabawy z hotem to ostateczność.
    Nawet się za to nie bierz bez sprawdzenia rzeczy wymienionych w temacie i układu zasilania, jeżeli wcześniejsze czynności nie pomogą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 19114682
    kaziotg2
    Poziom 5  
    A więc tak Panowie,
    pasta wymieniona, oczyszczony układ chłodzenia.
    Temperatury jakie zarejestrowałem w OCCT CPU max 67 stopni C a GPU 75 stopni C. Test trwał około 100minut, przerwałem go, chciałem ściągnąć jakiś GPU stress test ale w tym momencie laptop się wyłączył.

Jeżeli chodzi o stronę zasilania, przy podłączonym ramie, dysku i matrycy wynosiło ono ~19,2V w momencie wyłączenia się samoczynnego laptopa zasilacz podawał cały czas prawidłowe napięcie.

Zauważyłem, że sekcja zasilania w zaznaczonej poniżej okolicy dość mocno się nagrzała, dotykałem płyty po wyłączeniu się ręką.

Niezapowiedziane wyłączanie laptopa HP Pavilion dv6 3060ew - poszukiwanie przyczyn
  • Pomocny post
    #17 19114711
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ale rozumiem, że laptop podziałał dłużej niż zwykle?
    Pokaż drugą stronę zaznaczonego miejsca po zdjęciu karty sieciowej. Chyba że to ona tak grzeje?
    Zdaje mi się, że powinny pod nią być mosfety układu zasilania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 19114805
    kaziotg2
    Poziom 5  
    Tak, laptop działał dłużej, jednak po wyłączeniu się zaczął wyłączać się przy starcie po kilku sekundach.
  • #19 19115729
    kaziotg2
    Poziom 5  
    Czy mosfety mogą być przyczyną? Analizowalibyście zasilanie czy inny obszar?

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

piotrkol7 napisał:
    Pokaż drugą stronę zaznaczonego miejsca po zdjęciu karty sieciowej. Chyba że to ona tak grzeje?

Tak, laptop działał dłużej, jednak po wyłączeniu się zaczął wyłączać się przy starcie po kilku sekundach.

Niezapowiedziane wyłączanie laptopa HP Pavilion dv6 3060ew - poszukiwanie przyczyn

żaden z mosfetów nie jest zwarty, to czerwone zaznaczone pole odpowiada drugiej stronie jaką wcześniej wskazałem.

Dodano po 32 [minuty]:

piotrkol7 napisał:

Sprawdzę jeszcze bez karty WI-FI czy też się wyłączy, dam znać.

Chyba, że masz inne podejrzenia?

Dodano po 9 [godziny] 17 [minuty]:

Była cisza, to zrobiłem grzanie grafiki stacją hor air, zgodnie ze sztuką, niestety laptop teraz nie uruchamia się - OMG! Po wciśnięciu zasilania mignie biała dioda przy zasilaczu oraz raz pomarańczowa i biała diódka tuż obok, przy dłużej wciśniętym przycisku zasilania na chwilę zakręci się wentylator.

Czy to już koniec??? Help
  • #22 19117498
    kaziotg2
    Poziom 5  
    piotrkol7 napisał:
    Zgodnie ze sztuką - to znaczy jak?

OK, w domowych warunkach nigdy nie będzie zgodnie ze sztuką, to już nie istotne. Kupiłem tego laptopa, żeby się w domu nie nudzić i czegoś nauczyć, dlatego chciałem go naprawić. Nie poddam się i będę dalej walczył z nim, koszty i opłacalność są drugorzędną kwestią. Poszukam specjalisty, który podejmie się ponownego, poprawnego wlutowania karty grafiki.

Płyta daje oznaki życia, więc jest dla niej jeszcze nadzieja :)
    Czy ktoś z Was, koledzy jest na tyle zaawansowany, że podjął by się przelutowania?

Dodano po 4 [godziny] 51 [minuty]:

GPU zostanie poddany reboling-owi, po tej operacji powrócę do Was Panowie i będę dalej próbował z Waszą pomocą ustalić co jej dolega :) - ech nauka kosztuje...
  • #23 19126027
    kaziotg2
    Poziom 5  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, temat zamykam w związku z sprzedażą pacjenta .

Ps. Kupię inny do popsucia ;)
  • #24 19126030
    kaziotg2
    Poziom 5  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, temat zamykam w związku z sprzedażą pacjenta .

Ps. Kupię inny do popsucia ;)

Dodano po 1 [minuty]:

Zlokalizowałem uszkodzenie - jako GPU, naprawa nieopłacalna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem HP Pavilion dv6 3060ew, który wyłącza się samoczynnie w trakcie pracy, bez wyraźnej przyczyny. Po wstępnej diagnostyce, w tym sprawdzeniu temperatury podzespołów i zasilacza, użytkownik stwierdził, że napięcia są w normie. W trakcie dalszych testów, laptop działał dłużej, ale ostatecznie zaczął wyłączać się po kilku sekundach od uruchomienia. Użytkownik podejrzewał sekcję zasilania oraz GPU, a po próbie reballingu GPU laptop przestał się uruchamiać. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na sprzedaż laptopa, uznając naprawę za nieopłacalną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA