logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć zablokowany przedmiot z bębna pralki Whirpool AWM 248/3?

guzi007 15 Paź 2005 22:24 7979 17
REKLAMA
  • #1 1901859
    guzi007
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Między bęben a pliastikową obudowe coś najprawdopodobiej weszło (jakaś skarpeta pewnie) i będen porusza się z oporami, lub się nie porusza wogóle. Przy okazji uległ uszkodzeniu pasek łączący pralke z silnikiem.
    W jaki sposób dostać się do środka bębna?

Whirpool AWM 248/3
  • REKLAMA
  • #2 1901912
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1547
    Witam.
    Szkoły są różne do rozwiązania tego problemu.
    1. Głowa do bębna z lampką w ręce i szukamy rzeczy, wprawne ręce potrafią zaginioną rzecz wyciągnąć,
    2. Wykręcamy grzałkę i przez otwór od grzałki szukamy zaginionej rzeczy,
    3. Rozkręcamy zbiornik i wyjmujemy zaginioną rzecz.
    Wybór należy do Ciebie.
    Co do paska to rzadko, żeby się niszczył przy blokującym się bębnie, (no chyba że się spalił), a może masz kiepskie łożyska?
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 1901937
    guzi007
    Poziom 12  
    Pasek przetarł się - silnik się kręcił a bębęn nie chciał się ruszyć.

Ile mniejwiecej może kosztować taki pasek??
  • #4 1901968
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1708
    Popatrz tutajhttp://www.tme.com.pl/katalog/index.phtml?tme_session=ksk1250e6lvan7pgqk24ctteom0pochl&sid=&f_szukaj=pasek&f_radio=&idp=1
  • #5 1901973
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    koszt Paska ok. 30-40zł.
    A co do sposobu wyciągania rzeczy z kotła to można jeszcze: zdjąć wąż dolny łączący zbiornik z filtrem pompy i przez powstający otwór w zbiorniku spróbować coś wyciągnąć.
    Osobiście nie polecam wyjmowania grzałki.
    Powodzenia.
  • #6 1902052
    guzi007
    Poziom 12  
    A czemu nie polecasz wyjmowania grzałki?
  • REKLAMA
  • #7 1902058
    Paw_el

Specjalista AGD
    Witam.
    Jest taka możliwość, że jej ponownie nie włożysz, albo jeśli włożysz to nie uszczelnisz.
    Konto firmowe:
  • #8 1902433
    guzi007
    Poziom 12  
    Dobra to ja spróbuje wyjąc ten wąż idący do pompki. A jak to nie pomoże to trzeba będzie rozebrać zbiornik. Z tego, co widziałem to trzeba pozdejmować te blaszki łączące dwie części zbiornika. Jak rozbiorę zbiornik to nie będę miał problemów ze złożeniem tego i uszczelnieniem później?
  • #9 1902452
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Wyjmij grzałkę. Jak jest zbiornik plastikowy, to nie ma problemu ani z wyjęciem, ani z włożeniem.
  • #10 1904174
    Paw_el

Specjalista AGD
    guzi007 napisał:
    Dobra to ja spróbuje wyjąc ten wąż idący do pompki. A jak to nie pomoże to trzeba będzie rozebrać zbiornik. Z tego, co widziałem to trzeba pozdejmować te blaszki łączące dwie części zbiornika. Jak rozbiorę zbiornik to nie będę miał problemów ze złożeniem tego i uszczelnieniem później?

Witam.
    Demontaż zbiornika to ostateczność.
    Konto firmowe:
  • #11 1904662
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    A może rzeczywiście masz uszkodzone łożyska skoro nic nie widać gołym okiem by coś bylo w środku?
    Sprawdzałeś z lampką przez beben?
  • #12 1941871
    guzi007
    Poziom 12  
    W zbiorniku napewno coś jest i znajduje się pomiędzy bębnem a tylną ścianą zbiornika. Czeka mnie niestety rozbieranie zbiornika :| W jaki sposób pościągać te spinki, które znajdują się na zbiorniku (chodzi mi o te do których jest utrudniony dostęp - blisko ściany bocznej pralki).

Orientuje się ktoś może gdzie można kupić pasek 1250 J5 do tej pralki.Byłem już w kilku sklepach w Lublinie i nie mają. Patrzyłem też w TME i też brak.
  • #13 1942455
    Paw_el

Specjalista AGD
    Witam.
    U góry strony masz linki do sklepów i hurtowni części zamiennych możesz wybrać, a napewno mają pasek który szukasz tutaj:
    http://www.robotserwis.pl/html/test/start.html
    pasek o kodzie: 241-27
    Co do zbiornika to raczej czeka Cię wyciągnięcie zbiornika z obudowy :cry:
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #14 1946217
    eldom
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    Witam
    spójrz na tylną stronę zbiornika
    czy aby nie ma rdzawego zacieku spod łożysk
    zardzewiałe łożysko też blokuje bęben i dla niewprawnego obserwatora :)
    może udawać szmatę pod bębnem
    A wyjęcie bębna w tej pralce to 15 minut i niewiele więcej jak wyjęcie grzałki
    (o ile więcej :))
  • #15 1946403
    guzi007
    Poziom 12  
    A moze mógłbyć mi napisać krok po kroku jak wyjąc bębęn i go rozebrać. Byłbym bardzo wdzięczny, bo pomogło by mi to bardzo i skróciło czas naprawy:D
  • #16 1947329
    eldom
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    odkręcasz tylną osłonę i pokrywę górną. Luzujesz górny kamień.
    Odkręcasz śrubę która spina blaszaną obejmę trzymającą tylną pokrywę zbiornika. Odkręcasz przewód uziemienia k\koła pasowego. Zdejmujesz blaszaną obejmę, pomagasz sobie płaskim śrubokrętem i rozdwajasz pokrywę od zbiornika i ją wyjmujesz razem z bębnem.
    i już :D
    zdejmujesz koło pasowe, nakeęcasz z powrotem nakrętkę i (przyda się pomoc drugiej osoby) trzeba "przydzwonić" młotkiem -raczej raz a dobrze. Jeden trzyma za pokrywę bębnem do dołu a drugi stuka.
    i powinno wyjść. Później wyąć simering i łożyska
    chyba 2X6203 i 22x47x7( simeringu nie jestem pewny)
    Później w odwrotnej kolejnośći:D
    to jedna z najprostszych pralek ma niestety oś bębna z kiepawego materiału
    gdyby nie chciało zejść to nie wal tylko podlej penetrolem i poczekaj bo zniszczysz gwint
    Pozdrawiam
  • #17 2102950
    plp
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Pozwole sobi epodłączyć się do tematu.

Też zerwał mi się pasek, a bęben był zablokowany. Jak go popchałem to puściło, znowu złapało, puściło i już nie łapie.

Wydaje mi się, że gdyby to były łożyska to nie powinno puścić, a przynajmniej powinny bc jakieś odgłosy przy kręceniu. A jest cisza.

Czy dobrze mi się wydaje ?

PL
  • #18 8467455
    joneksz
    Poziom 2  
    Troche późno,ale zawsze..Tensam problem: opory na bebnie.Łożyska jednak suche objawy jak 'ze skarpeta'.Okazało się jednak,że poszedł krzyżak-jedno ramie.Bęben stracił osiowość i ocieral o czolo kotła.Wydawało się też jaky fartuch trzymal.To tak do wiadomości gdyby ktoś szukąl tej 'skarpety"i nie znalazł...:|

Podsumowanie tematu

✨ W pralce Whirpool AWM 248/3 między bębnem a plastikową obudową utknął przedmiot (np. skarpeta), co powoduje opory lub całkowity brak ruchu bębna oraz przetarcie paska napędowego. Aby usunąć zablokowany przedmiot, można: 1) próbować wyciągnąć go ręcznie przez otwór w bębnie z użyciem lampki, 2) zdjąć grzałkę i szukać przez jej otwór, 3) zdjąć wąż dolny łączący zbiornik z filtrem pompy i próbować wyciągnąć przedmiot przez ten otwór, lub 4) rozebrać zbiornik pralki, co jest ostatecznością. Wyjmowanie grzałki nie jest zalecane ze względu na ryzyko problemów z ponownym uszczelnieniem. Rozbieranie zbiornika wymaga odkręcenia blaszek łączących dwie części zbiornika oraz zdjęcia tylnej osłony i pokrywy górnej. Po zdjęciu pokrywy i bębna można wymienić łożyska i simeringi (np. łożyska 2x6203). Pasek napędowy do modelu Whirpool AWM 248/3 kosztuje około 30-40 zł, jednak dostępność paska 1250 J5 bywa ograniczona, można szukać go w sklepach internetowych z częściami AGD. Objawy uszkodzonych łożysk mogą przypominać zablokowanie bębna przez przedmiot, ale brak odgłosów tarcia może wskazywać na inne przyczyny. W jednym z przypadków problemem okazał się uszkodzony krzyżak bębna powodujący utratę osiowości i ocieranie o zbiornik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA