logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można wymienić halogen 12V na LED 12V?

czarekd85 15 Gru 2020 09:14 3639 12
REKLAMA
  • #1 19115273
    czarekd85
    Poziom 10  
    Witam,
    Chciałbym się dowiedzieć, czy mogę wymienić halogeny 12V 20W na LEDy 12V? Na szafkach kuchennych znalazłem takie ustrojstwo, jak poniżej, do którego jest podłączone oświetlenie.
    Ewentualnie co muszę wymienić / dołożyć, żeby zadziałało? Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 19115279
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Zostawić 1 halogen. Resztę można wymienić na LED.

LEDy najlepiej z przetwornicami. Napięcie przy takim trafo może wynosić więcej niż 12V.
  • #3 19115290
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 408
    To jest transformator. Na wyjściu otrzymujesz AC więc musisz posiadać LEDy na AC.
  • REKLAMA
  • #5 19115308
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Jest to to dość duży trafo, tak ja pisałem przy mniejszym obciążeniu wynikający z zastosowania Ledów, będzie napięcie wyższe niż 12V, te Ledy z linku, z tego co widzę moją tylko mostek prostowniczy. Zbyt wysokie napięcie skróci istotnie ich żywotność.

To czy led ma przetwornice obniżającą napięcie poznać można po cewce i małym scalaku:

Ps. ile masz tych halogenów?

Cewka to to coś z nawiniętym drucikiem, a scalak to czarne coś z więcej niż 3 nóżkami. ;)
  • #6 19115312
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Moja rada to całkowite pozbycie się instalacji 12V. Transformator leżący na drewnie to proszenie się o kłopoty.
    Pod warunkiem, że nie ma innych wskazań do jej stosowania.
  • #7 19115313
    czarekd85
    Poziom 10  
    A jesteś w stanie mi wskazać jakie konkretnie LEDy będą się nadawały? Ewentualnie mogę pozostać tak jak pisałeś powyżej przy jednym halogenie, a reszta LEDy.
  • REKLAMA
  • #8 19115316
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    czarekd85 napisał:
    Ewentualnie mogę pozostać tak jak pisałeś powyżej przy jednym halogenie, a reszta LEDy.

Wytłumacz po co?
  • #9 19115317
    czarekd85
    Poziom 10  
    Mam 4 takie halogeny jako oświetlenie pod szafkami
    Nie mam pojęcia po co ten transformator jest zastosowany, takie rozwiązanie zrobili poprzedni właściciele.

Dodano po 2 [minuty]:

adwlodar napisał:
    czarekd85 napisał:
    Ewentualnie mogę pozostać tak jak pisałeś powyżej przy jednym halogenie, a reszta LEDy.

Wytłumacz po co?
    Nie wiem po co, ale takie rozwiązanie zaproponował kolega w jednym z postów powyżej :) Szczerze - akurat na tym się nie znam, dlatego pytam :)
  • #10 19115328
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Tak jak napisałem, przyglądaj się zdjęciom produktu na stronie, wątpię, że sam sprzedawca będzie wiedział co sprzedaje.

Trafo można wymienić na zasilacz impulsowy 12V o mocy = ilość punków x ich moc plus 20% na zapas.

Zasilacze impulsowe mają z reguły zabezpieczenie przeciwzwarciowe co chroni przed pożarem. Utrzymują też w miarę stałe napięcie niezależnie od obciążenia, wiec można zastosować te ledy z twojego postu #4

czarekd85 napisał:
    adwlodar napisał:
    czarekd85 napisał:

Wytłumacz po co?
    Nie wiem po co, ale takie rozwiązanie zaproponował kolega w jednym z postów powyżej :) Szczerze - akurat na tym się nie znam, dlatego pytam :)

Przepraszam, pomyliłem to ustrojstwo z transformatorem "elektronicznym", który potrzebuje pewnego obciążenia aby wystartować. A to porostu ładnie opakowany trafo.
  • REKLAMA
  • #12 19115349
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Myślę, że tak. I do tego maks 7 x 2W led.

PS. W instalacji występuje napięcie niebezpieczne, więc powinna ją wykonać osoba z uprawnieniami.
  • #13 19115355
    czarekd85
    Poziom 10  
    Mam nadzieję, że sam dam radę :) Wypiąć przewody z transformatora i wpiąć do zasilacza. Gniazdka w domu już wymieniałem, to chyba tu będzie podobnie. Bezpiecznik w dół i do dzieła ;-) Chyba, że coś źle mówię, to mnie poprawcie :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy może wymienić halogeny 12V 20W na LEDy 12V. Odpowiedzi sugerują, że można to zrobić, ale należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze, LEDy powinny być przystosowane do pracy z napięciem AC, ponieważ transformator dostarcza prąd zmienny. Zaleca się pozostawienie jednego halogenu lub wymianę transformatora na zasilacz impulsowy 12V, co zapewni stabilne napięcie i bezpieczeństwo. Użytkownik powinien również upewnić się, że LEDy mają odpowiednie przetwornice, aby uniknąć uszkodzenia z powodu zbyt wysokiego napięcia. Wskazano również, że instalacja 12V może być niebezpieczna i powinna być wykonana przez osobę z uprawnieniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA