EQ.9 s300 TI923309RW/02 użytkowany od trzech lat. Średnio 7 kaw/dzień roboczy. Wcześniej dwukrotnie (co rok) pękła konstrukcja modułu zaparzania (śruba lub korpus). Ostatnio podczas fazy parzenia zsunął się koniec przewodu gumowego z króćca cylindra. Rozebrałem częściowo moduł, ale nie zlokalizowałem przyczyny. Odkręcone „sitko” po wyjęciu „tłoka” nie budzi zastrzeżeń. Zaworek ciśnieniowy w „tłoku” jest drożny i wydaje się uchylać poprawnie. Nasunięcie przewodu na króciec (z dociśnięciem opaski zabezpieczającej) pomogło na krótko, bo po kilku kawach znowu ciecz leje się do środka zamiast do szklanki. Przewód ciśnieniowy nie spadł tym razem i nie odkryłem jeszcze którędy wycieka ciecz. Może przez gumową uszczelkę tłoka. IMO (przynajmniej sporadycznie) powstaje nadmierne ciśnienie cieczy w cylindrze podczas parzenia. Podejrzewam, że wcześniejsze pękanie konstrukcji modułu także mogło być spowodowane nadmiernym ciśnieniem cieczy w cylindrze (lub nadmiernym mechanicznym naciskiem tłoka na kawę w cylindrze). Działa wtedy „dźwignia” która łamie śrubę lub korpus modułu zaparzania.
Uprzejma prośba o ewentualną podpowiedź
Uprzejma prośba o ewentualną podpowiedź